Een residentiële buurt in Shanghai is afgesloten van de buitenwereld. Eén besmetting kan genoeg zijn. In de miljoenenstad was protest tegen de zero covid strategie. Het gevolg was extra strikte regels.  

Een residentiële buurt in Shanghai is afgesloten van de buitenwereld. Eén besmetting kan genoeg zijn. In de miljoenenstad was protest tegen de zero covid strategie. Het gevolg was extra strikte regels.  © REUTERS

Wonderformule van toen breekt miljoenen Chinezen nu zuur op: ondanks dalende besmettingen worden lockdowns niet versoepeld (en soms zelfs nog verstrengd)

Hoe meer protest er tegen de strikte lockdowns in China is, hoe harder de teugels worden aangetrokken. Zelfs al lijkt de piek van deze nieuwe golf voorbij. In Shanghai zijn nu ook de laatste metrolijnen stilgelegd en mag alleen de overheid nog voeding aan huis leveren. China had niet alleen een eigengereide preventieaanpak, ook de vaccinatiecampagne was eigenzinnig. Zo zijn zestigplussers daardoor het minst beschermd, wat onder meer in Hongkong al tot tragedies leidde.

Peter Mijlemans

LIVE

Ontvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws