BK DARTS. Waar moet ik zijn? Wie zal er meedoen en waar kan ik volgen? Alle praktische info op een rij

In Turnhout staat dit weekend het Belgisch kampioenschap darts op het programma. Een dikke zevenhonderd deelnemers zijn ingeschreven en iedereen is welkom om hen naar de titel te roepen. Hier vind je alles wat je moet weten voor een weekend vol sport, bier en amusement. Alles is vanaf vrijdag uiteraard ook live te volgen op gva.be en in de GVA-app.

Dante Bellon

Waar gaat het door?

Dit weekend geven in de Stedelijke Sporthal van Turnhout (Steenweg op Zevendonk 18, 2300 Turnhout) maar liefst zevenhonderd kandidaten het beste van zichzelf om de titel van Belgisch kampioen(e) darts op hun naam te schrijven.

Wat staat er allemaal op het programma?

BV Darts: het weekend vol vertier, plezier en one-hundred-and-eighty’s begint vrijdagavond met een exhibitietoernooi tussen drie ploegen van bekende Vlamingen. Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels vormt daarin een team met De Mol 2021-winnaar Lennart Driessen. Kenji Gooris speelt samen met kunstschaatster Loena Hendrickx en auteur Vitalski gaat de strijd aan samen met Miss België Celine Van Ouytsel.

Voor hen is het de bedoeling om in zo weinig mogelijk worpen van 201 naar 0 te gaan. Dat doen ze door tijdens hun beurt zo veel mogelijk punten te gooien. Elk duo heeft drie pijlen per beurt en de spelers binnen een duo wisselen elkaar af. Wie als duo eerste drie legs (spelletjes) wint, wint de partij.

Dubbelspel: op zaterdag beginnen de eerste wedstrijden van het Belgisch kampioenschap dubbelspel. Om 10u starten de gemengde duo’saan hun parcours richting de titel. Aangezien het dubbelspel niet onder de werelddartsbond World Darts Federation (WDF) valt, mogen de grote namen uit de Professional Darts Corporation (PDC) meedoen. Vanaf de middagwagen velen onder hen opnieuw hun kans in het niet-gemengde dubbelspel. Daaraan doen onder meer de professionele dartsspelers Kim Huybrechts, Mario Vandenbogaerde en Tony Martinez mee.

Invitatietoernooi: zaterdagavond sluiten verschillende (professionele) spelers uit de Belgische dartswereld de avond af met een invitatietoernooi onder elkaar. Dat compenseert ook wat de PDC-spelers die niet kunnen deelnemen aan het enkelspel, want dat valt wel onder de WDF-bond. Spelers die in de PDC meedoen, mogen niet deelnemen aan competities van andere federaties.

Enkelspel: zondag barst de echte strijd los, want dan doen meer dan zevenhonderd mannen, vrouwen, jongens en meisjes een worp naar het Belgisch kampioenschap in de verschillende categorieën. Bij de mannen zijn er meer dan vijfhonderd kandidaten die zich hebben ingeschreven. Er wordt beide dagen op 45 dartsblokken tegelijk gegooid.

Kim Huybrechts is samen met zijn broer Ronny van de partij. ©  ISOPIX

Wat krijgen de winnaars?

In totaal wordt er zo’n 5.000 euro verdeeld over de winnaars en ook wie op een ereplaats strandt, deelt mee in de prijzenpot. Maar voor de winnaars van het enkelspel bij de heren en de dames komt daar ook nog eens een ticket voor het Europees kampioenschap 2022 in Spanje bij.

Kan ik als fan komen kijken?

Zeker! Iedereen is het hele weekend gratis welkom om de spelers een hart onder de riem te steken en om sfeer te maken. Let wel: wegens veiligheidsvoorschriften mogen er maar 1.000 mensen aanwezig zijn. De organisatie sluit de deuren wanneer dat aantal bereikt is.

Ik kan niet komen kijken, waar kan ik het BK live volgen?

Gazet van Antwerpen en RTV zorgen vanaf vrijdag een heel weekend voor liveverslaggeving vanop het BK. Ook is er vanaf vrijdag een livestream op gva.be, in de GVA-app en op de site van RTV.

WEEKENDPLANNING BK DARTS

 

Vrijdag

- 20u: Open Turnhout

- 20u: BV Darts met Jinnih Beels, Kenji Gooris, Loena Hendrickx, Vitalski, Lennart Driessen en Celine Van Ouytsel

 

Zaterdag

- 10u: gemengd dubbelspel

- 13u: niet-gemengd dubbelspel

- 20u: invitatietoernooi met de Belgische topdarters

 

Zondag

- 10u: enkelspel dames, heren, meisjes en jongens

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Nu in het nieuws