Schrijver Vitalski aan de zijde van Miss België Celine Van Ouytsel op BK Darts: “Heeft Celine wel ervaring? Dan ga ik toch maar oefenen”

Kempens auteur Vitalski (51) heeft een rijk caféverleden en ziet vooral poëzie in vogelpik, de officiële regels kent hij niet. Wanneer hij hoort dat hij in Turnhout samen met Miss België 2020 Celine Van Ouytsel (25) uit Herentals zal darten, die wél ervaring heeft, besluit hij zich toch voor te bereiden. “Een samenwerking tussen twee Kempenaren, dat kan alleen maar plezant worden.”

Britt Peeters

Na haar deelname aan BV Darts op VTM2 keert Miss België, presentatrice en model Celine Van Ouytsel terug naar het roodgroene bord voor het BV-toernooi op het Belgisch Kampioenschap in Turnhout. Ze vormt een duo met auteur en theatermaker Vital Baeken, beter gekend als Vitalski, die afkomstig is uit Vosselaar. Die laatste is grote fan van darts, maar ervaring in het spel heeft hij allesbehalve.

 ©  Jeroen Hanselaer

“Ik heb veel gedart in mijn leven, maar dat is ondertussen lang geleden. Dankzij mijn rijke caféverleden ben ik wel vertrouwd met de typische kroegspelletjes. Ik heb te weinig geduld en te veel ADHD om alleen iets te drinken op café. Ik móét iets om handen hebben: sjotterbak, biljart en darts zijn dan ideaal. Vogelpik creëert een zekere spanning, daar hou ik van. Maar eigenlijk heeft darts ook iets imbeciel. Het is toch bijna onmogelijk om in die roos te gooien, behalve op professioneel niveau. Dat maakt het een beetje suf. Maar in de weegschaal pro/contra, ben ik zeer pro”, vertelt Vitalski.

De profs volgt hij niet. “Maar ik zie er de poëzie wel van in: die mannen aan dat bord, de slome commentatoren, ... Dat heb ik wel graag.”

Een grote eer

Ook tegenstander Celine Van Ouytsel volgt de kleppers niet op de voet. “Maar ik blijf fan van darts”, zegt ze vrolijk. “Ik vond het heel fijn om aan BV Darts deel te nemen. Al had ik snel toegegeven dat ik er niet veel van zou bakken”, biecht ze op.

“Het is verslavend! Je hebt maar drie pijltjes, waardoor je altijd de drang hebt om opnieuw te gooien. Het is een toegankelijke sport, die iedereen kan oppakken. Ik heb er enorm veel bewondering voor en heb het serieus onderschat. Ik moet toegeven dat het al lang geleden is dat ik nog gespeeld heb, dus ik vind het wel spannend.”

 ©  Jeroen Hanselaer

Celine en Vitalski hadden elkaar nog nooit ontmoet, maar ze kennen elkaar wel. “In mijn voorstelling De Kempenkrak, die Kempenaars in de kijker zet, komt Celine aan bod. Ik voel mij heel geflatteerd dat ik met haar mag darten en op de foto mag. Langs de andere kant ben ik natuurlijk ook wel een levende legende, dus voor haar is het ook een grote eer”, weet Vitalski smalend. Dat Celine wél de kneepjes van het darten kent, intimideert de schrijver.

“Dat verandert de zaak voor mij. Ik wil wel winnen van de andere duo’s, maar zal starten met een caféfilosofische attitude: het moet lollig blijven. Mij voorbereiden was ik dus niet van plan, maar nu ik weet van Celines vooropleiding bij VTM, triggert dat toch het competitiebeest in mij. Misschien dat ik de dag voordien toch een paar uur aan een stuk ga darten. Mijn tactiek? Naar de roos mikken, natuurlijk. Is triple twintig meer punten waard dan de roos? Dat maakt me niet uit.”

Trillend hand

 ©  Jeroen Hanselaer

“Mijn doel is zo goed mogelijk gooien”, zegt Celine lachend. “Ik had geen stress tijdens BV Darts, tot ik op dat podium stond. Pas dan begon mijn hand echt te trillen. Deze keer probeer ik er gewoon van te genieten, zonder stress te hebben. Hoewel Vital de regels niet kent, ben ik toch onder de indruk van hem. En dat rijke caféverleden, dát doet veel! Vital heeft ongetwijfeld al meer gespeeld in zijn leven dan ik, VTM-programma of niet.”

“Ach, een samenwerking tussen twee Kempenaren, dat kan alleen maar plezant worden. Nu ben ik vooral benieuwd naar de voorstelling van Vitalski waarin ik word vernoemd, dat moet ik eens gaan onderzoeken.”

Celine Van Ouytsel

Leeftijd: 25

Woonplaats: Herentals

Bekend van: Miss België, presentatrice, model

 

Vitalski (Vital Baeken)

Leeftijd: 51

Woonplaats: Antwerpen-Noord, afkomstig van Vosselaar

Bekend van: auteur, theatermaker, performer

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten