Onderzoek KALI-team nekt vechtsportgala in Lotto Arena: Sportpaleis NV stopt samenwerking met Antwerp Fighting Organisation

Antwerpen -

Het grote kickboksgala Glory Rivals#1 zal niet doorgaan in de Lotto Arena in Antwerpen. Sportpaleis NV heeft de samenwerking met organisator Antwerp Fighting Organisation (AFO) verbroken omdat het KALI-team onderzoek doet naar fiscale fraude en witwaspraktijken.

Joris Van der Aa

Het kickboksgala in de Antwerpse Lotto Arena moest het eerste in een reeks evenementen in de reeks Glory Rivals worden. Voor het evenement werkten de twee grote Nederlandse organisaties Glory en Enfusion samen met Antwerp Fighting Organisation (AFO), een plaatselijke promotor die eerder al grote vechtsportgala’s organiseerde in samenwerking met Enfusion.

AFO heeft zich echter de aandacht van het KALI-team op de hals gehaald. De organisatie zou erg nauwe banden hebben met sleutelfiguren uit het Antwerpse misdaadcircuit. De viptafels tijdens de vechtsportgala’s worden vooral bezet door criminelen, die daar duizenden euro voor neertellen. Vechtsportgala’s zijn zo uitgegroeid tot netwerkevenementen voor de criminele onderwereld. En ze mogen dan een doorn in het oog zijn van politie en gerecht, het organiseren van dergelijke evenementen is volstrekt legaal.

Failliet verklaard

Politie en gerecht stellen zich wel ernstige vragen bij de financiële geldstromen binnen AFO, een vzw die volgens het Staatsblad al op 16 januari 2020 failliet werd verklaard. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat AFO de btw op de ticketverkoop nooit heeft betaald aan de btw-administratie. Het parket van Antwerpen bevestigt dat er een onderzoek werd geopend wegens witwassen en fiscale fraude. “Meer kunnen we er voorlopig niet over kwijt”, zegt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket van Antwerpen.

Dat het evenement in Antwerpen werd gecanceld, was volgens organisator AFO het gevolg van “administratieve problemen” tussen de organisatie en zaaluitbater Sportpaleis NV. Volgens onze bronnen trok Sportpaleis NV de stekker eruit, uit vrees mee vervolgd te worden voor witwaspraktijken. “Laat ons zeggen dat we met de organisatie een aantal risico’s liepen die we niet wensten te lopen”, reageert CEO Jan Van Esbroeck.

Enfusion en AFO kondigden op hun website aan dat ze op zoek zouden gaan naar een nieuwe locatie voor Glory Rivals #1, maar de kans dat ze in ons land een grote zaal vinden, is erg klein.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws