Soulsister. 

Soulsister. ©  Geert Van de Velde

Soulsister op tournee en alle ogen gericht op het Sportpaleis: deze tien tips mag je de komende week niet missen

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Muziekbroeders Paul Michiels en Jan Leyers op tournee met Soulsister

Tijdens de jongste MIA’s kreeg Soulsister de Lifetime Achievement Award. Het parcours dat Jan Leyers en Paul Michiels sinds het ontstaan in 1986 aflegde, is indrukwekkend. Met The way to your heart scoorde Soulsister eind jaren tachtig een wereldhit. Hun albums Heat, Simple rule en Swinging like big dogs behoren tot de klassiekers in menig platenkast. En nog blijven Leyers en Michiels na meer dan 35 jaar nieuwe nummers maken.

Je hoort ze tijdens een tournee die het duo zopas heeft aangevat. Soulsister treedt o.m. morgen op in zaal Rex in Essen, op 2 juni in CC ’t Aambeeld in Aartselaar, op 4 juni in de Warande in Turnhout, op 7 juni in de Stadsschouwburg in Mechelen en op 11 juni in De Roma in Borgerhout.

www.soulsister.be

2/Dag van de Zorg laat je binnengluren

 

 ©  Robin Fasseur

Driehonderd zorg- & welzijnsorganisaties ontvangen op 15 mei het brede publiek tijdens de Dag van de Zorg. Binnenkijken kan bij algemene en psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven of scholen. In Turnhout kan je, dankzij zorggroep Orion, een dementievriendelijke wandeling uitproberen. Kinderen en volwassenen met een beperking voelen zich thuis in Het GielsBos in Gierle. Bezoekers kunnen er zondag het belevingszwembad met tillift en beweegbare bodem uitproberen, of snoezelen op de trilvloer. Op de Antwerpse Linkeroever kan je het opvangcentrum voor asielzoekers bezoeken.

www.dagvandezorg.be

3/Nieuw klassiek festival in Handelsbeurs

 

 ©  Joris Herregods

De Handelsbeurs is van 17 tot 24 mei het decor voor het Antwerp Spring Festival. Bij deze eerste editie reikt klassiek de hand naar andere genres. Double Dance trapt op 17 mei het festival af met twee choreografieën. Wie houdt van klassiekers, mag de Negende Symfonie o.l.v. dirigent Benjamin Haemhouts op 20 mei niet missen. Mauro Pawlowski cureert op 23 mei een Soirée Fantastique. Kers op de taart is het nieuwe muziektheaterstuk Bonaparte op 24 mei. De tekst is van Tom Lanoye, Hannes Deneire schreef de muziek en Stefaan Degand speelt Napoleon.

www.antwerpspringfestival.be

4/Jane Birkin in De Roma

 

 ©  AFP

Bij het overlijden van Arno op 23 april betuigde Jane Birkin als een van zijn goede vrienden haar medeleven in de pers. Op 18 mei komt de Française zelf naar Antwerpen voor een concert in De Roma. Na het tragische verlies van haar dochter Kate in 2013 verdween de flamboyante artieste, 74 intussen, even uit de schijnwerpers. Het was de bekende Franse componist en producer Etienne Daho die Birkin overtuigde om in haar oude dagboeknotities te duiken. Daar vond de artieste de inspiratie en kracht om haar verdriet om te zetten in het album Oh! Pardon tu dormais. De weemoedige teksten zijn afwisselend in het Frans en het Engels.

www.deroma.be

5/Alle ogen op het Sportpaleis voor finale van WK Counter-Strike

In het Antwerpse Sportpaleis vindt van 19 tot 22 mei een topevenement plaats in de wereld van de e-sporten. PGL Antwerp Major is zowat het professionele wereldkampioenschap van het populaire schietspel Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO). Naast de 50.000 toeschouwers in het Sportpaleis zullen meer dan 150 miljoen fans naar verwachting het evenement volgen via videoplatforms zoals Twitch en YouTube. Het is voor het eerst dat het wereldkampioenschap naar Vlaanderen komt. Zo’n 24 teams strijden om op het hoogste schavotje te staan en hun deel van de prijzenpot van 1 miljoen dollar mee naar huis te nemen.

www.sportpaleis.be

6/Bootjes kijken

 

 ©  dji

Wie interesse heeft in maritieme geschiedenis, rept zich tussen 19 en 22 mei naar Oostende voor Anker. Het evenement viert de vijfhonderdste verjaardag van de zeetocht van Magellaan, die onder andere de Straat van Magellaan tussen Zuid-Amerika en Vuurland ontdekte.

Meer dan honderd vijftig schepen worden er verwacht nabij het Mercatordok: van driemasters over binnenschepen tot de kleinste overnaadse sloep. Sommige schepen ontvangen ook publiek, al dan niet voor een vaartocht. Ook de straten en pleinen rond de dokken gonzen van de bedrijvigheid. Het Sint-Petrus-en-Paulusplein is het centrale punt met demonstraties van oude scheepsambachten. Je kan er ook proeven van vis en optredens.

www.oostendevooranker.be

7/Proeven van producten gekweekt in de buurt

In Vlaanderen kan je tussen 14 en 22 mei weer deelnemen aan activiteiten rond producten van bij ons tijdens de Week van de Korte Keten. Zo is er morgen in Emblem een rondleiding bij Oogstappel, een bioboerderij die seizoensgroenten teelt onder de kruinen van 270 hoogstamfruitbomen. In de Kempen is een fietslus uitgestippeld waarbij je op 21 mei vier korteketen-producenten kan bezoeken. Je ziet hoe Belgische saffraan wordt geteeld, of kan proeven van stoofvlees met Baskwadder bij brouwerij Leysen. Op kinderboerderij Mikerf in Brasschaat worden op 22 mei schapen geschoren.

www.weekvandekorteketen.be

8/Theater midden in Turnhoutse natuur

Cultuur beleven met gras tussen je tenen en een lentebriesje door je haar: tijdens het festival In Vennen en Velden kan het. Op 14 en 15 mei wijkt cultuurhuis de Warande uit naar de Klein Engelandhoeve in Turnhout. Er is circus en theater op zeven locaties tussen de fietsbrug en het Vennengebied. Naast voorstellingen kan je tijdens het festivalweekend ook een stiltewandeling maken, een verhalenwandeling met de kinderen of een fietstocht naar de Hoogmoerheide. Naast een festivalcafé met concerten van lokaal talent is er aan de Klein Engelandhoeve ook een markt met streekproducten.

www.warande.be

9/Nieuwe tuinbeurs nabij kasteel d’Ursel

Van 20 tot 22 mei opent het kasteeldomein d’Ursel in Hingene de poorten voor LifeStyle Kasteel en Tuin, een nieuw outdoorevent. Bezoekers kunnen er inspiratie opdoen rond bloemen en planten, tuinmeubilair en exclusieve kunstwerken. Later deze maand opent in het kasteel ook een expo. Na een lange restauratie zijn de kamers opnieuw aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw. Tijdens Print & Paint kan je deze verzameling voor het eerst bewonderen, en dat van 26 mei tot 9 oktober.

www.lifestylevlaanderen.be, www.kasteeldursel.be

10/Terug in de tijd met Archeologiedagen

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Tijdens de Archeologiedagen van 20 tot 22 mei kom je meer te weten over de vele gezichten van archeologie. Aan de Gijzelaarsstraat in Antwerpen ontdek je de militaire geschiedenis van de citadel, dankzij een nieuwe tentoonstelling en een hersteld stuk buitenmuur van het voormalige Zuidkasteel. Archeologen in de dop ervaren in de Schapenstal van Vorselaar op 21 mei hoe er in de prehistorie ijzer werd gemaakt. Rondom ’t Hooghuys in Berlaar herleven de middeleeuwen met riddertornooien tijdens Quondam.

www.archeologiedagen.be