© RTV

Jinnih Beels en Lennart Driesen op BK Darts: “De andere duo’s op hun paard zetten”

Turnhout -

Darts heeft opvallend veel weg van het politieke spel: strategie, precisie, en het inschatten van de tegenstander. Daar kent Antwerps schepen Jinnih Beels (45) alles van. Voor het BK in Turnhout haalt ze haar dartspijltjes weer boven en neemt ze Lennart Driesen (27), de mol van 2021, mee op sleeptouw. Hij kijkt er vooral naar uit om de andere duo’s om de tuin te leiden. “Die precisie, die wil ik écht onder de knie krijgen”, zegt Lennart.

Britt Peeters

Van vrijdag 13 tot zondag 15 mei gaat in sporthal Stadspark in Turnhout het Belgisch Kampioenschap Darts door met onder andere een BV-koppeltornooi, een koppeltornooi mix en één voor heren en dames. Het individuele Belgisch Kampioenschap zelf start zondag om 10u. De komende dagen stellen we u enkele deelnemende BV-koppels voor. Vandaag Jinnih Beels, Antwerps schepen van Onderwijs, en Lennart Driessen, de mol van 2021. 

LEES OOK. Darts boomt, ook al is het gewoon voor de fun, samenhorigheid én een beker: “Waa goeie nie voer een gouwe koei”

Jinnih Beels


Leeftijd: 45

Woonplaats: Antwerpen

Bekend van: Schepen van Onderwijs en Jeugd in Antwerpen voor Vooruit.

Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) combineert gemeenteraden en colleges wanneer ze komende week letterlijk een gooi naar de winst doet op het BK Darts in Turnhout. In

Antwerps schepen Jinnih Beels speelde eerder al darts voor het tv-programma BV Darts op VTM2. © Jeroen Hanselaer 

het VTM2-programma BV Darts deed ze dat alleen, dit keer krijgt ze hulp van Lennart Driesen uit Schoonbroek (Retie), die in 2021 furore maakte als succesvolle mol uit het gelijknamige Vier-programma.

“Het is geleden van 18 september dat ik nog heb gedart. Ik weet dat vanbuiten, want mijn hond was toen jarig”, lacht Jinnih. Ze nam deel aan BV Darts onder lichte druk van haar communicatieteam, maar heeft er bijna een jaar na de opnames nog geen moment spijt van gehad. “Ik lag er al snel uit, maar vond het wel geweldig om te doen. Mijn fout was dat ik te laat ben gestart met trainen. Want als er iets is dat je moet doen om goed te darten, is het wel oefenen, oefenen, oefenen. Dat combineren met mijn agenda is niet simpel, maar ik heb mijn best gedaan. We hadden ook een dartbord op het kabinet gehangen. Hoeveel mensen er pijltjes smijten, en er leut in hebben, is ongelofelijk. Het is verslavend.”

“Ik heb veel bewondering voor de sport, vooral het mentale aspect ervan. Het vergt concentratie en tactiek. Ik denk dat het zwaar onderschat wordt”, vertelt ze.

Zingen, sfeer, en pintjes

Lennart Driesen 


Leeftijd: 27

Woonplaats: Schoonbroek (Retie)

Bekend van: De mol uit De Mol 2021.

“Ik ken veel minder van darts, ik denk dat ik het in mijn hele leven misschien tien keer gespeeld heb. Maar dan was het pintje tussendoor zeker zo belangrijk”, lacht Kempenaar Lennart ‘de mol’ Driesen ondertussen.

De voormalige mol Lennart Driesen is ook bij deze competitie van plan om zijn tegenstanders uit hun kot te lokken. © Jeroen Hanselaer

“Ik hou vooral van de sfeer: de juichende supporters, de gezangen, en opnieuw: de pintjes

tussendoor. Dat kan mij wel bekoren. Ik ben ook een grote voetbalfan, en diezelfde sfeer van in het voetbalstadion zie ik terugkomen als ik darts op tv zie. Die profs, hoe vaak smijten die wel niet met die pijltjes? Het blijft straf hoe vlot zij dat kunnen”, klinkt het vol bewondering. “De hype is groot, merk ik. Ons moeke heeft een jaar of tien geleden nog vijf dartborden weggedaan omdat niemand ze wilde hebben. Nu zouden ze er godverdekke geld voor geven.”

Jinnih hoopt vooral op tactiek en strategie punten te verdienen. “In dat opzicht is darts vergelijkbaar met de politiek: je moet op voorhand al beslissingen kunnen nemen, uitdokteren wat je resultaat zal zijn, en precisie tonen. Dat wil ik écht onder de knie krijgen. Stress heb ik gelukkig zelden, omwille van de honderden ordediensten die ik in het verleden al deed bij de politie”, weet ze.

Net zoals ze destijds leerde schieten bij de politie, met haar linkerhand op haar rug geplakt, zal ze ook plaatsnemen aan het dartbord. “Mijn dartsshoes liggen al klaar”, lacht ze.

“Mentaal kapotmaken”

Tactiek en strategie liggen Lennart voorlopig minder, hij hoopt vooral het mentale spel tegenover de andere duo’s te winnen. “Mijn vlotte babbel die ik ook in de Mol al heb getoond, gaat daar misschien wel bij helpen. Ik hoop de andere spelers uit hun kot te lokken. Kenji Gooris is nogal competitief, hoorde ik, dus dan zal ik hem mentaal kapot moeten maken, hé. Ik ga er al eens over nadenken hoe ik hem op zijn paard kan zetten.”

De rasechte Kempenaar en Jinnih kunnen alleszins al rekenen op een fanclub. “Het is dat weekend net dorpsfeest bij ons in Schoonbroek, dus mijn maten vonden op vrijdag supporteren de ideale manier om in de sfeer te komen. Al komen ze vooral om mij uit te lachen, vrees ik.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten