©  Theo Derkinderen

Politieman zou zijn knie in halsstreek van vriendin hebben gezet: “Dezelfde politietechniek als die waarbij George Floyd stierf”

Bonheiden -

Een 35-jarige politieman uit Kampenhout stond in Mechelen voor de strafrechter voor slagen en verwondingen aan zijn toenmalige vriendin. De man gebruikte volgens het Openbaar Ministerie speciale politietechnieken die hem waren aangeleerd om zware criminelen te overmeesteren. “Hij paste dezelfde techniek toe als die waaraan de Amerikaan George Floyd overleed: hij plaatste zijn knie in de halsstreek van het slachtoffer”, zei de advocate van het slachtoffer.

Theo Derkinderen

De politieman had al een tijdje een knipperlichtrelatie met een vrouw uit Bonheiden. Op 1 mei 2020 had de vrouw gekookt voor de man, maar hij daagde veel te laat op. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de man de sleutelbos van de vrouw nam en naar zijn auto stapte. “Mevrouw liep achter hem aan en slaagde erin om de sleutels weg te nemen vanop de passagierszetel. Maar toen greep de politieman haar vast bij de keel en nam haar in een wurggreep. Het slachtoffer verklaarde dat ze zwarte vlekken voor haar ogen begon te zien, maar uiteindelijk loste de man zijn greep”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Onmiddellijk nadien greep hij haar opnieuw vast en kwam de vrouw op de grond terecht. Dan heeft hij zijn knie in haar hals- en nekstreek geplaatst. Een aangeleerde politietechniek die eigenlijk dient om zware criminelen te overmeesteren.”

Het Openbaar Ministerie onderstreepte dat het zwaar tilde aan het misbruiken van de bijzondere politietechnieken, maar voegde er gelijktijdig aan toe dat het duidelijk was dat de politieman geen intentie tot doden had. Er werd tien maanden cel met probatie-uitstel gevorderd.

George Floyd

Het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij tijdens het proces en stond uitgebreid stil bij hetgeen haar die avond was overkomen. “Hij heeft haar met twee handen proberen te wurgen. Tot het zwart werd voor haar ogen. Zij was fysiek niet opgewassen tegen hem. En dan heeft hij zijn knie in haar hals geplaatst. De techniek die leidde tot de dood van de Amerikaan George Floyd in 2020”, zei advocate Veronique Gysbrechts. “Toen mijn cliënte duidelijk maakte dat hij moest stoppen en met haar hand op de grond afklopte, bleef hij gewoon voortdoen. Dat afkloppen is tijdens politieoefeningen wel het signaal om te stoppen.”

Volgens het slachtoffer paste de man dezelfde techniek toe als die waarbij de Amerikaan George Floyd in 2020 om het leven kwam. 

Volgens het slachtoffer paste de man dezelfde techniek toe als die waarbij de Amerikaan George Floyd in 2020 om het leven kwam. © AP

Duw- en trekwerk

De politieman zelf ontkende één en ander. “We gaan deze zaak niet minimaliseren, maar het dossier moet wel correct worden gelezen. Er zijn weinig objectieve elementen. Bovendien is er nooit eerder sprake geweest van fysiek geweld”, zei advocaat Ben Leyman. “De sleutels van mevrouw had mijn cliënt overigens tussen de coniferen gegooid, in de auto lagen alleen zijn sleutels. De man geeft toe dat er duw- en trekwerk is geweest. Maar hij ontkent dat hij haar bij de keel heeft vastgenomen en haar proberen te wurgen heeft. Hij blijft er ook bij dat hij zijn knie niet in haar nek heeft geplaatst.”

De verdediging vroeg een probatie-opschorting. Uitspraak volgt op 2 juni. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Bonheiden in als startgemeente.

Nu in het nieuws