Archiefbeeld baggerwerken op de Schelde 

Archiefbeeld baggerwerken op de Schelde ©  rr

Nederlands protest tegen Antwerpse baggergrond voor nieuw dorp in Zeeland

De Nederlandse actiegroep Stichting Schone Polder maakt zich zorgen over de Antwerpse baggergrond waarop een nieuw stranddorp in Zeeland moet verrijzen. In maart uitte de groep haar bezorgdheden in de Nederlandse pers: de grond zou vervuild zijn. Vandaag neemt nieuwswebsite Apache onder andere de rol van voormalig minister Pieter De Crem (CD&V) onder de loep.

Belga

“Er zijn aanwijzingen dat de grond voor de ophoging van het bouwproject Waterzande vervuild is”, liet Stichting Schone Polder eind maart optekenen bij Omroep Zeeland en in de Provinciale Zeeuwse Courant. De Stichting eiste daarom garanties met betrekking tot de aangevoerde grond en mogelijk ook het effectief tegenhouden van grondtransport naar het nieuwe stranddorp Waterzande. In de zomer zou dechemie grond getransporteerd moeten worden van België naar Nederland.

Het gaat om anderhalf miljoen kubieke meter. “Iedere lading moet worden bemonsterd”, stelde de stichting. De vennootschap Waterzande BV spreekt tegen dat de grond niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet. De advocaat van de stichting, Rogier Hörchner, diende een handhavingsverzoek in bij zowel de gemeente Hulst als de Provincie Zeeland. Volgens de stichting wordt door de aanvoer van de grond het Besluit Bodemkwaliteit, en dus de wet, overtreden.

Ineos

“De grond voor de ophoging is afkomstig van een bouwproject van het chemiebedrijf Ineos uit Antwerpen”, meldt Apache op zijn beurt. De baggerspecie die daarvandaan komt, is volgens de stichting “vervuild en veel te zout”. Stichting Schone Polder baseert zich daarvoor op rapporten van de advies- en ingenieursbureaus Arcadis en Antea Group uit 2019.

Apache schrijft dat op de plek waar Ineos een ethaankraker wil bouwen, Havenbedrijf Antwerpen een nieuwe kaaimuur laat bouwen. “Het Havenbedrijf legde daar bijna 39 miljoen euro voor op tafel. De kaaimuur is nodig om de omstreden drakenschepen te laten aanmeren waarmee Ineos zijn vloeibaar gemaakt gas vervoert. Bij de werken aan de kaaimuur wordt 65.878 m³ grond afgegraven. Daarnaast wordt er ook een gigantische hoeveelheid baggerspecie opgehaald.”

Ineos zegt in een reactie dan ook dat het zelf niet de opdrachtgever is voor de werken, maar wel het Havenbedrijf Antwerpen dat instaat voor de werken voor de aanleg van de nieuwe kaaimuur en dus ook de coördinatie verzorgt met diverse aannemers.

Pieter De Crem

Apache onderzocht onder meer de rol van voormalig minister Pieter De Crem (CD&V) in het dossier. Via zijn vennootschap werd De Crem vorig jaar bestuurder bij het moederbedrijf van een van beide aandeelhouders van de projectontwikkelaar achter Waterzande.

“Op 7 december 2020 richtte De Crem de vennootschap Ed Merc op”, merkt Apache op. “Dat is een maand nadat minister Demir groen licht had gegeven voor de werken aan de kademuur en de bijhorende levering van het slib aan Waterzande.” Met zijn vennootschap “werd De Crem op 26 januari 2021 bestuurder bij Sobradis Ventures, dat 50% van de aandelen in handen heeft van Waterzande Holding, dat op zijn beurt de eigenaar is van de Nederlandse vennootschap Waterzande BV.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws