Koen Kennis wil een reeks panden uit de Vleeshuiswijk opnieuw naar Antwerpen halen. 

Koen Kennis wil een reeks panden uit de Vleeshuiswijk opnieuw naar Antwerpen halen. © JVDP, RR

Koen Kennis: “Bokrijk moet 17 panden teruggeven aan de stad Antwerpen”

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk moet dringend een reeks historische gebouwen teruggeven aan de stad Antwerpen. Dat zegt Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis. Het gaat om huizen die in de jaren 60 bij een saneringsoperatie afgebroken werden om een nieuw leven te krijgen in Bokrijk. Kennis vraagt minister voor Toerisme Zuhal Demir om te bemiddelen. “Zij verhuisde zelf ooit vanuit Antwerpen naar Genk.”

Greg Van Roosbroeck

De zeventien huizen stonden ooit trots te blinken in de historische Vleeshuiswijk, maar gingen tegen de vlakte in de jaren 60 toen de stad de meest verwaarloosde en door de oorlog beschadigde delen begon te saneren. De panden kwamen uiteindelijk terecht in Openluchtmuseum Bokrijk in Genk, waar sinds 1973 in themapark ‘De oude stad’ een staalkaart van Vlaams bouwkundig erfgoed getoond wordt. Op die manier werd een stuk patrimonium gered van de sloophamer op een moment dat de stijgende Vlaamse welvaart zorgde voor een moderniseringsdrang.

Maar tijden veranderen. Vandaag vindt Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA) dat Bokrijk dat stukje Antwerps erfgoed moet teruggeven. En liever vandaag dan morgen. “De inzichten voor erfgoedbehoud zijn met de tijd geëvolueerd naar behoud en bewaring in situ”, zegt de schepen. “De huizen dateren uit de periode van het eind van de 14de tot de 16de eeuw en vertegenwoordigen belangrijk Antwerps erfgoed.”

De Vleeshuiswijk in Antwerpen. 

De Vleeshuiswijk in Antwerpen. © RR

Kennis heeft wel meer redenen om de zeventien Antwerpse huizen uit Limburgse klauwen te redden. “Eind februari werd het voorontwerp voor de restauratie van het Vleeshuis goedgekeurd. We gaan het restaureren en beter verbinden met de omliggende straten. Op die manier krijgt het gebouw opnieuw de centrale rol in de wijk die het toekomt. Het Vleeshuis dateert uit 1503 en is het oudste intacte burgerlijke gebouw in onze stad. In die wijk ligt de ziel van Antwerpen.”

Kennis is niet enige die de gebouwen graag opnieuw ziet blinken in Antwerpen. Stadsgids Patrick Van Ouytsel, die toeristen rondleidt in het Antwerpse dialect (Me Lou deur ’t stad), sluit zich aan bij het verzoek tot teruggave. “Als ik met Limburgse bezoekers op stap ben in de Vleeshuisbuurt, dan merk ik dat ze niet op de hoogte zijn. Dat maakt het voor mij als Sinjoor allemaal nog veel pijnlijker. Die huizen horen in ’t stad, zoveel is duidelijk.”

Huis ‘De Witte Engel’ in opbouw in Bokrijk. 

Huis ‘De Witte Engel’ in opbouw in Bokrijk. © RR

Als schepen van Toerisme wil Kennis nu zo snel mogelijk een formeel verzoek richten aan Vlaams minister voor Toerisme (en partijgenote) Zuhal Demir. “Ik reken op haar medewerking. Zij verhuisde zelf ook ooit van Antwerpen naar Genk. Zuhal is een uitstekende minister, dus dat lijkt me een goede ruil, een win-winsituatie voor alle Antwerpenaren en Genkenaren.”

Het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Te druk bezig met het afschermen van zijn patrimonium?

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws