Zelenski speecht voor Belgisch parlement: “Zijn de Russische diamanten in Antwerpen belangrijker dan onze vrijheid?”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagmiddag tijdens de plenaire vergadering in de Kamer een speech gegeven. Zelenski vroeg om economische belangen niet te laten primeren op het bieden van hulp. Hij verwees expliciet naar de diamanthandel tussen Rusland en Antwerpen, waar ons land huiverig voor is om die stop te zetten.

Na een live-uitvoering van het Oekraïense volkslied op cello en viool, begon Zelenski via videoverbinding aan zijn toespraak voor het Belgische parlement. “Belgische burgers, al 36 dagen worden wij door Rusland aangevallen. Veel mensen hadden gedacht dat de Oekraïners het niet zo lang zouden volhouden. Maar het is ons toch gelukt om onze vrijheid te verdedigen. De moed van de Oekraïense burgers heeft de bewondering van veel mensen afgedwongen.”

Marioepol - Ieper

“90 procent van Marioepol in het zuiden van ons land, een van de meest beloftevolle economische steden, is vernietigd. Duizenden mensen zijn er gestorven”, vertelde Zelenski. “Er is geen water, geen eten en geen geneesmiddelen, er is geen leven meer. En toch houdt Marioepol stand. De verdedigers hadden Marioepol kunnen overlaten aan de Russen, maar ze hebben dat niet gedaan. Elke dag proberen we een humanitaire corridor in te stellen. Soms lukt dat, maar meestal laten de Russen het niet toe. Het is nu de hel op aarde in Marioepol, maar niemand heeft voldoende vastberadenheid om een einde te maken aan deze situatie.”

“Daarom richt ik mij tot alle Europeanen: de gevechten in Marioepol zijn nog erger dan die in de slag om Ieper”, stelde de Oekraïense president. “Waarop wordt gewacht om een no-flyzone in te stellen? De Oekraïners hebben al zoveel bloed vergoten voor de vrijheid van alle Europeanen. We moeten vechten tegen de tirannie die Europa wil opsplitsen, die een einde wil maken aan onze vrijheid. Maar voor sommigen zijn de Russische diamanten in Antwerpen belangrijker, of de Russische schepen die in hun havens worden toegelaten.” 

Staande ovatie

“België was een van de eerste landen die ons hulp, ook militaire hulp, hebben geboden. Dat is historisch en daarvoor willen we jullie danken”, aldus Zelenski. Hij verwees ook naar de vele Oekraïense vluchtelingen die door Belgische gezinnen worden opgevangen.

“Ik denk dat vrede veel belangrijker is dan diamanten, akkoorden met de Russen en Russische schepen in jullie havens”, besloot Zelenski. “Help ons met sancties, met wapens en met toetreding tot de Europese Unie. Ik dank jullie.”

Zelenski werd na afloop van zijn speech door de kamerleden getrakteerd op een staande ovatie. Dat was de voorbije weken ook al het geval bij zijn speeches voor het Amerikaanse Congres, het Britse Lagerhuis, de parlementen van Italië, Frankrijk, Denemarken en Duitsland en het Europees Parlement.

De Croo belooft extra wapens

De Croo nam nadien kort het woord. Hij bedankte Zelenski, en benadrukte dat ons land Oekraïne steunt en zal blijven steunen. “Wij staan aan uw zijde, en wij blijven aan uw zijde”, klonk het. De premier kondigde ook aan dat er op dit moment nieuwe humanitaire hulp vanuit België naar Oekraïne onderweg is en dat het Belgische leger nieuwe wapens voor Oekraïne heeft besteld.

Over de Russische economische belangen in ons land had De Croo het niet. Hij beklemtoonde wel dat er van een no-flyzone boven Oekraïne, opgelegd door de NAVO, geen sprake kan zijn. “Laten we eerlijk zijn: dit zou betekenen dat Russische vliegtuigen moeten worden neergeschoten en dat er een escalatie komt die heel Europa zou kunnen overspoelen.”

De Croo benadrukte wel dat Oekraïne deel uitmaakt van Europa. “Wij zijn één Europese familie”, zei hij in het Nederlands, maar ook in het Oekraïens.

Later aan de VRT-microfoon ging De Croo dieper in op de oproep van Zelenski om de handel in diamant te staken. De premier zei dat de beslissing daarover een Europese is en dat sancties die genomen worden weloverwogen zijn en vooral onze economieën niet meer mogen schaden dan de Russische. “Als wij de handel in diamant stoppen, zal Rusland daar niets van voelen, want dan verhuizen ze die gewoon naar andere plekken als Dubai”, aldus De Croo, die er bij vermelde dat indien de Europese landen zouden beslissen om wel over te gaan tot een diamanthandelboycot, ons land niet zou dwarsliggen.

Tweede Kamer

Donderdagvoormiddag sprak Zelenski de Nederlandse Tweede Kamer al toe. Daar riep hij op tot een boycot van zowel gas als olie uit Rusland en het opschorten van alle handel met het land. Zelenski memoreerde ook het neerschieten van vlucht MH17 in 2014, een daad die volgens hem “niet te vergeven” is en waar Rusland voor gestraft had moeten worden.

(red)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners