Tranen op grote herdenkingsdienst voor prins Philip (en ook prins Andrew duikt weer op)

Bijna een jaar nadat de Britse prins Philip – echtgenoot van de Queen – is overleden, heeft het koningshuis een herdenkingsdienst gehouden. De Britse koninklijke familie, maar ook andere Europese royals kwamen samen om de hertog van Edinburgh te herdenken. Ook de Queen verscheen er voor het eerst in maanden nog eens in het openbaar.

Lai-Wah Chong

Toen prins Philip vorig jaar overleed, werd zijn uitvaartdienst aangepast vanwege de coronapandemie. Er werd een kleine plechtigheid georganiseerd, waarop de Queen op grote afstand van haar familieleden afscheid moest nemen van haar man. Om de prins in schoonheid te herdenken, werd dinsdag een nieuwe dienst gehouden. Volgens Buckingham Palace was koningin Elizabeth actief betrokken bij de voorbereidingen ervan. “Tijdens de herdenking wordt dank betuigd voor de toewijding van de hertog van Edinburgh aan zijn gezin, de natie en het Britse Gemenebest”, aldus het paleis. De dienst was de eerste publieke verschijning van de 95-jarige Queen in maanden.

Ook de omstreden prins Andrew was erbij. ©  AFP

Naast de Britse koningin waren bijna alle hooggeplaatste leden van de koninklijke familie aanwezig. Zelfs prins Andrew, met zijn dochters Beatrice en Eugenie. Het is voor het eerst sinds de begrafenis van zijn vader dat de in opspraak gekomen prins Andrew zijn opwachting maakt in het openbaar. Daarnaast waren talrijke Europese royals aanwezig, onder wie ook onze eigen koning Filip en koningin Mathilde.

Prins Harry, de kleinzoon van Philip, en zijn vrouw Meghan zijn niet aanwezig bij de dienst. Harry voelt zich niet veilig in het Verenigd Koninkrijk en blijft daarom thuis in Californië, waar hij en Meghan wonen met hun kinderen Archie (2) en Lilibet (9 maanden).

Prins Philip overleed op 99-jarige leeftijd in zijn slaap op 9 april vorig jaar.

(Lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Prins William en Kate Middleton arriveerden met twee van hun kinderen, prins George (8) en prinses Charlotte (6), bij Westminster Abbey, waar koningin Elisabeth en prins Philip in 1947 elkaar het jawoord gaven.

 © AP

Prins Charles en Camilla bij aankomst.

 © EPA-EFE

Prinses Anne, de enige dochter van koningin Elizabeth en prins Philip.

 © AFP

Koningin Elizabeth komt aan.

 © REUTERS

Er waren speciale maatregelen getroffen voor het comfort van de 95-jarige vorstin. Zo werd de duurtijd van de dienst beperkt tot 45 minuten. Ook kwam ze via de achterkant van de abdij binnen, aangezien dat een kortere weg is naar haar zitplaats.

 © REUTERS

De Queen naast haar oudste zoon, prins Charles, en Camilla. Daarnaast prinses Anne en haar echtgenoot.  © AP

 © REUTERS

 ©  REUTERS

Onder de genodigden bevonden zich veel royals, die hun respect voor de prins willen tonen.

Koningin Mathilde en koning Filip. © AFP

De Nederlandse prinses Beatrix, koningin Máxima en koning Willem-Alexander. © AFP

Koningin Letizia en koning Felipe van Spanje. © AFP

De Britse prinses Beatrice en echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi. © AFP

Prinses Eugenie. © REUTERS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners