©  Kristof Vadino

Op week tijd 1.500 jobaanbiedingen voor Oekraïense vluchtelingen

Werkgevers hebben op een week tijd 1.500 werkaanbiedingen gepost op de ‘Werkplek Vrij’-pagina van de VDAB, het platform dat de jobaanbiedingen bundelt voor Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Maaike De Vreese. Crevits gaat aan de Vlaamse regering ook tien extra inspecteurs vragen die mee moeten controleren op mogelijke gevallen van misbruik of uitbuiting.

Bron: Belga

De voorbije dagen doken de eerste berichten op over de uitbuiting en (seksueel) misbruik van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. “Het gaat om mensen die gevlucht zijn voor het meest gruwelijke oorlogsgeweld. Dan is het ronduit walgelijk dat er mensen misbruik willen maken van die situatie”, stelt Maaike De Vreese. Ook minister Crevits is “gedegouteerd” over die berichten. Zij gaat aan de regering 10 extra inspecteurs vragen.

LEES OOK. Hulporganisatie bezorgd over mogelijk misbruik van Oekraïense vluchtelingen: “Het is cru gezegd, maar de slachtoffers liggen aan de grens voor het rapen”

Intussen loopt het initiatief om vacatures voor Oekraïense vluchtelingen te melden bij de VDAB op wieltjes. Op een week tijd zijn er 1.496 vacatures met #werkplekvrij gemeld. Verder staat er op de webpagina ‘werken als nieuwkomer’ nu ook een Oekraïense vertaling.

“Niet alle Oekraïense vluchtelingen zullen aankloppen bij VDAB maar kunnen via die website wel de nodige informatie vinden over hun rechten en plichten. Op de website die vandaag gelanceerd is, staat ook een instructiefilmpje ondertiteld in het Oekraïens. Zo zullen Oekraïners op een laagdrempelige manier te weten komen hoe ze hun traject bij VDAB kunnen opstarten”, legt minister Crevits uit. 

LEES OOK. Tien miljoen vluchtelingen uit Oekraïne verwacht: “Polen kan de toevloed onmogelijk blijven slikken”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten