Stabroekse hulpgoederen worden vervoerd naar een centrale hub in de Abtsdreef. © RR

Tom Van Goey wil vanuit Stabroekse hub hulpgoederen uit ruime regio naar Oekraïne vervoeren

Regio -

Vanuit Stabroek is de eerste vrachtwagen met hulpgoederen voor Oekraïne vertrokken. Tom Van Goey, die daar een landbouwbedrijf heeft, is het land vorige week kunnen ontvluchten. Vanuit de poldergemeente wil hij een logistieke hub uitbouwen om hulpgoederen te vervoeren.

Vorige week slaagde Tom Van Goey erin om ons land te bereiken na een rit van bijna vier dagen. Samen met hem arriveerde ook de familie van zijn collega Wim De Schutter. In zijn landbouwbedrijf Granex stelt hij bijna honderd mensen tewerk, die zich nu zo goed als mogelijk proberen te redden.

Dit weekend kwamen de twee helpen bij de inzamelactie die in Stabroek werd georganiseerd door ‘Mama’s voor Mama’s’ en ‘Zij die het doen’. “Ik was blij verrast over wat de mensen allemaal brachten”, zegt Tom Van Goey. “We verzamelden op het einde van de dag alle materiaal in een grote loods van de Cuba Natie in de Abtsdreef. Daar werd alles netjes geordend op palletten gezet. Dat is een eerste en belangrijke stap. Maar even belangrijk is het om al die goederen in Oekraïne te krijgen.”

Tom Van Goey. ©  RR

Samen met vrienden en vrijwilligers wil Tom Van Goey in Stabroek een hub uitbouwen, die hulpgoederen zo snel mogelijk naar Oekraïne brengt. “Hiervoor is een sterke logistiek nodig. Dinsdag vertrok al een eerste truck en woensdag reed een tweede richting Oekraïne. Aan de grens van Slovakije met Oekraïne beschikken we over een grote loods. Onze Oekraïense chauffeurs kunnen daar de Vlaamse hulpgoederen ophalen en verder distribueren. Om Oekraïne binnen te komen, moet je een papierwinkel afwerken. Gelukkig heb ik daar al heel wat ervaring in”, legt Van Goey uit.

Tom Van Goey hoopt alles zo snel mogelijk op kruissnelheid te brengen. “Het zou goed zijn wanneer we op weekbasis een tiental trucks kunnen laten vertrekken. Ik heb ook al contact gehad met minister Jan Jambon en die beloofde de nodige hulp.”

De hulpgoederen verzamelen kost niets en kan alleen dankzij solidariteit. Maar de goederen vervoeren kost wel geld. “Dat is nu niet het belangrijkste. Via vrienden en relaties hebben we een voorlopig al om en bij de 30.000 euro verzameld, maar ondertussen zorgt ons bedrijf ervoor dat alles opstart. Wie wil helpen, vindt op verschillende websites de nodige info. Daar staat ook vermeld welke goederen het dringendst nodig zijn en waar en wanneer je de hulpgoederen kan brengen. Ook in Kalmthout, Wuustwezel en Essen zijn al volop acties bezig.”

www.stabroekhelptoekraine.be, www.kalmthouthelptoekraine.be, www.essenhelptoekraine.be of www.wuustwezelhelptoekraine.be

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Essen in als startgemeente.

Nu in het nieuws