© Victoriano Moreno

Leerkracht Don Bosco begint aan fietsavontuur van 30.000 km: “Later is al begonnen, dus ik ga nu voor mijn droom”

Antwerpen -

30.000 km fietsen, het schrikt Jonathan Van Nieulande (26), leerkracht uit Hoboken, niet af. Op 2 mei begint hij aan een fietsavontuur van minstens twee jaar waar hij van Alaska naar Patagonië zal fietsen. Het lijkt een plotse ommezwaai van Jonathans huidige leven maar de opbouw naar dit wild avontuur was onderliggend al veel langer bezig.

“Met mijn vader ging ik regelmatig naar de Ardennen waar ik telkens gefascineerd werd door de pracht en vooral de kracht van de natuur”, zegt Jonathan Van Nieulande. Hoe ver kan een mens gaan en hoe sterk staan we wanneer we de natuurelementen moeten trotseren? Een uitdaging die Jonathan altijd al aantrok. “Ik wil de lat altijd hoger leggen. De 10 Miles, een Dodentocht en een trektocht van twee weken door Schotland op 18-jarige leeftijd zijn nog maar enkele voorbeelden”, zegt Jonathan. De finale push om aan dit avontuur te beginnen kreeg de leerkracht in zijn eigen klas. “Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen dat ze hun dromen moeten nagaan. Toen een leerling mij vroeg wat mijn droom was en waarom ik die niet najoeg, bracht dat de bal finaal aan het rollen. Hoe kan ik mijn leerlingen beter motiveren dan door zelf het goede voorbeeld te geven?”

Voorbereiding

De pandemie verstoorde reisplannen en voorbereiding, maar dit was uiteindelijk nog niet zo’n vloek. “Door mijn reis genoodzaakt uit te stellen had ik beter de tijd om mij voor te bereiden. Ik trok twee weken door IJsland met de fiets. Een woest landschap waar ik telkens op de proef werd gesteld. Ervaring die ik in Amerika zeker ga kunnen gebruiken. Toch is voorbereiding niet het enige dat telt. De laatste maanden dat ik nog in België ben wil ik zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden.”

Want twee jaar zal de avonturier zijn familie en vrienden niet meer zien. Een grote opgave, maar tijdens zijn reis zal hij zeker geen gebrek hebben aan sociaal contact. “Ik heb mijn eigen avontuur verbonden met een goed doel vanuit Don Bosco. Tijdens mijn tocht zal ik verschillende Don Bosco-scholen bezoeken om te kijken hoe de kinderen daar het onderwijs beleven. Vanuit deze connectie kunnen samenwerkingen ontstaan over de scholen heen. Een project dat al gepland staat, is dat ik mee zal helpen met de bouw van een sanitair blok voor meisjes in Honduras. Mensen kunnen dit initiatief, en andere, steunen via een fundraising van Don Bosco. Wanneer ik een energieloze dag heb zal ik in mijn achterhoofd gemotiveerd blijven om telkens weer op de fiets te kruipen.”

Wat er na de reis zal gebeuren en wat de effecten ervan zullen zijn weet Jonathan nog niet. “Wanneer we in onze routine vastroesten, beseffen we pas hoe snel de tijd vliegt en dat kan soms beangstigend zijn. Dromen die we hebben worden meestal achterop geschoven en worden uiteindelijk nooit gerealiseerd. ‘Ik zal dat later wel doen’, zeggen de meesten. Dat is net het probleem, later is nu al begonnen.” (vip)

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws