Svea Plees en Tineke Kolleman zetten zich in om zwerfkatten een thuis te geven. © Ronny van den Ackerveken

Vrijwilligers vzw Zwerfkatten volgen opleiding asielmedewerker

Rijkevorsel, Brecht, Hoogstraten -

De vzw Zwerfkatten uit Rijkevorsel heeft vorig jaar 164 poezen van de straat gehaald en laten adopteren. Om de dieren in afwachting van adoptie een plaats te geven, is de vereniging nog op zoek naar extra opvanggezinnen. Enkele vrijwilligers hebben net een opleiding asielmedewerker afgerond.

Ronny van den Ackerveken

Svea Plees uit Rijkevorsel is de oprichter van vzw Zwerfkatten. “Ik ben in 2016 begonnen met het vangen van zwerfkatten en kittens. Het was niet altijd evident om die ergens te plaatsen, daarom heb ik twee jaar later zelf een asiel geopend. Behalve katten laten adopteren, heeft onze vzw vorig jaar 109 zwervertjes uit Rijkevorsel gevangen. Die zijn verzorgd, steriel gemaakt en opnieuw uitgezet. Het kittenseizoen komt binnenkort weer op gang. We roepen iedereen op om te melden als ze ergens kittens zien. Hoe ouder die zijn wanneer ze gevonden worden, hoe moeilijker het is om hen te laten aanpassen”, legt Svea uit.

“Momenteel beschikken we over een zevental opvanggezinnen voor kittens. Er zijn gesprekken lopende met drie extra gezinnen die jonge katten tijdelijk in huis willen nemen. Dat neemt niet weg dat extra opvanggezinnen zich nog steeds kunnen melden, want er zijn er die na een bepaalde tijd stoppen met de opvang. We zoeken ook nog een gemeente die met ons wil samenwerken om poezen op te vangen.”

Paasactie

Drie vrijwilligers van de vzw hebben bij Thomas More in Geel een opleiding asielmedewerker gevolgd. “Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legt dat op”, vertelt Tineke Kolleman. “De cursus was best intensief. Met alles wat ik heb bijgeleerd, voel ik me een halve dierenarts. Op de uitslag is het nog wachten tot april. Momenteel werken we via een pagina op Facebook, maar de website is in de maak en gaat binnenkort online. Voor onze inkomsten verkopen we onder andere kerststukjes. Die zijn elk jaar heel populair. Dit jaar gaan we een paasactie doen.”

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Rijkevorsel in als startgemeente.

Nu in het nieuws