Dertien jaar na een uitgebreide restauratie en renovatie staat Den Breckpot op de Korenmarkt te koop.  © Dirk Vertommen

Den Breckpot staat te koop voor 1,65 miljoen euro: “Ideale plek voor gastronomisch restaurant”

Mechelen, Bonheiden -

Het monumentale pand Den Breckpot op de Mechelse Korenmarkt staat voor 1,65 miljoen euro te koop. Slager-traiteur Werner Gybels uit Bonheiden kocht het gebouw meer dan vijftien jaar geleden en maakte er een juweeltje van. “Het is een van de mooiste handelspanden in Mechelen, de ideale plek voor een gastronomisch restaurant”, zegt sterrenchef Axel Colonna-Cesari.

Sven Van Haezendonck

Meer dan 170 jaar was in het statige gebouw de bekende wijn- en likeurhandel Breckpot gevestigd. Tot de broers Jean en Paul Breckpot in 2005 op hun zestigste beslisten om ermee te stoppen en wat meer van het leven te genieten. Daarmee kwam na vijf generaties een einde aan een traditie die al liep sinds 1832.

In 2006 kocht ondernemer Werner Gybels het pand op de Korenmarkt. Na een uitgebreide restauratie en renovatie opende hij er in het najaar van 2009 zijn nieuwe zaak. Op de benedenverdieping opende Gybels aanvankelijk een chique slagerij. Het pronkstuk was een historische wijnkelder.

 ©  Dirk Vertommen

“Een van de mooiste handelspanden”

Op de eerste verdieping liet de ondernemer destijds een feestzaal inrichten. In 2019 was er een tijdje restaurant Artoa gevestigd met Jens Van Rompaey als chef-kok. In volle coronacrisis huurden sterrenchef Axel Colonna-Cesari en Anneleen Soethaert van restaurant Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver het pand een tijdje. Op die manier wilden ze voldoende plek hebben om gasten te verwelkomen.

Daardoor had de Mechelse binnenstad tot eind 2020 opnieuw een restaurant met een Michelinster. Centpourcent toonde ook het potentieel van het pand aan door in de handelsruimte beneden tijdelijk een winkel in delicatessen te openen.

Chef-kok Axel Colonna-Cesari en gastvrouw Anneleen Soethaert hadden gedurende een halfjaar hun restaurant in de feestzaal van Den Breckpot. © Dirk Vertommen

“Het is voor mij een van de mooiste handelspanden in Mechelen. Als er ergens plek is voor een gastronomisch restaurant, dan is het daar. Het is de ideale locatie”, zegt Axel Colonna-Cesari. De open keuken en een feestzaal met bar maken het pand uitermate geschikt voor horeca. Op de tweede verdieping bevindt zich een vergaderzaal. Tot de verbeelding spreekt ook de lounge op de bovenste verdieping met zicht op de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

“Referentiepunt in Mechelen”

“Zeker na de grondige renovatie is Den Breckpot een fantastisch mooi gebouw”, zegt Lukas De Backer van De Makelaardij. “De grootte, de graad van afwerking en de locatie geven het pand veel potentieel. De rijke historiek maakt van Den Breckpot ook een referentiepunt in Mechelen”, vertelt de makelaar. De vraagprijs is navenant. Eigenaar Werner Gybels, die zelf niet bereikbaar was voor een reactie, wil graag 1,65 miljoen voor het pand.

Het pronkstuk is de historische wijnkelder. © Dirk Vertommen

“Dat lijkt op het eerste gezicht veel geld, maar eigenlijk is het een koopje voor een pand met die uitstraling. Moesten wij tien jaar geleden de kans hebben gehad om het te kopen, hadden we dat zeker gedaan. Er zijn zelfs klanten die het in onze plaats willen kopen”, vertelt Axel Colonna-Cesari.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners