Marleen en Ersida bij minister Somers. © koen fasseur

Minister Somers bezoekt Duo for a Job: “Tweeduizend jongeren met migratieachtergrond naar werk toeleiden”

Borgerhout, Antwerpen -

Jaarlijks tweeduizend jongeren met migratieroots via buddy’s toeleiden naar werk. Dat is de doelstelling die minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) met het Plan Samenleven wil bereiken. In dat kader bezocht Somers donderdag Duo for a Job in Borgerhout, een buddytraject dat werkzoekende jongeren koppelt aan vijftigplussers.

Elien Van Wynsberghe

Duo for a Job startte acht jaar geleden en is ondertussen aanwezig in verschillende Vlaamse steden waaronder Antwerpen. De organisatie koppelt werkzoekende jongeren met migratieachtergrond aan vijftigplussers die hun mentor worden. De 50-plussers begeleiden de jongeren in hun zoektocht naar een job, opleiding of stage. De afgelopen acht jaar startte de organisatie – ook actief in Nederland en Frankrijk – in Vlaanderen meer dan 1.860 buddytrajecten op. In 70% van de gevallen vonden de jongeren binnen het jaar een job, een stage of een opleiding.

“Door het contact met hun mentor verbreden jongeren hun netwerk, oefenen ze Nederlands, bouwen ze zelfvertrouwen op en vinden ze ook beter aansluiting bij bestaande diensten”, zegt regiomanager Joris De Ceuster. De 50-plussers kunnen op hun beurt hun ervaring op een waardevolle manier inzetten. “Het contact tussen de jongeren en hun mentoren versterkt bovendien de verbinding tussen diverse burgers in de samenleving.”

Gemotiveerd om door te gaan

De Albanese Ersida Logja (21) kwam in 2017 naar België en doorliep het traject samen met haar mentor Marleen Roose (57). Ondertussen werkt ze in de luchthaven van Zaventem. “Ik help er de passagiers wanneer ze vragen hebben.” Daarnaast begon Ersida in september aan de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie aan de AP Hogeschool. “En samen met mijn vriend startte ik een eigen bedrijfje in renovatiewerken waarvoor ik het organisatorische op mij neem. Voor ik aan dit traject begon, had ik heel veel plannen. Dankzij Marleen heb ik structuur in mijn leven kunnen brengen.”

Ze wist dat ze het een en ander in haar mars heeft, maar kende de juiste paden niet om haar talent te benutten, zegt ze. Duo for a Job hielp haar daarbij. “Wanneer je dan ziet dat de dingen die je doet goed lopen, dan motiveert dat om door te gaan.”

Ook voor mentor Marleen was het een leerrijk traject. “Ik ga me zeker opnieuw opgeven als mentor. We hebben elkaar erg leren waarderen. Het was een intens traject waarbij we elkaar eerst beter moesten leren kennen, waarbij we vertrouwen moesten opbouwen. Ook nu dit traject afgelopen is, horen we elkaar nog geregeld.”

Ersida en mentor Marleen. © koen fasseur

“Achterstand inhalen”

Minister Somers zegt dergelijke buddytrajecten een boost te willen geven. “Met het Plan Samenleven willen we elk jaar tweeduizend jongeren met migratiegrond toeleiden naar werk. Vandaag zien we dat de werkzaamheidsgraad bij mensen met migratieroots sneller stijgt dan bij mensen zonder migratieroots. Sinds 2009 hebben 65.000 werkenden van Belgische afkomst de arbeidsmarkt verlaten terwijl er sindsdien meer dan 210.000 mensen met migratieroots méér aan de slag zijn. Maar er is nog een achterstand in te halen. Bovendien kampen we met een structurele krapte op de arbeidsmarkt. We hebben nog meer van deze lokale initiatieven nodig die sociale mobiliteit in de praktijk brengen. Met het Plan Samenleven geven we lokale besturen meer slagkracht om dit te realiseren. Vanuit Vlaanderen waren er vroeger 380 projecten, altijd goedbedoeld maar te vaak met weinig effect. In de toekomst focussen we ons op 24 robuuste projecten waarvan we weten dat ze werken. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten