© ATV

Dan toch akkoord over quarantaineregels in onderwijs: alle regels vallen weg (behalve voor niet-gevaccineerde leerlingen)

Er is dan toch een akkoord over de afschaffing van de quarantaineregels in het onderwijs. Behalve voor niet-gevaccineerde leerlingen in het middelbaar onderwijs vallen alle bestaande regels weg, en mag iedereen naar school die niet besmet is en geen symptomen heeft.

fem, jvh

Na een hele dag vergaderen zijn de ministers van Onderwijs en Gezondheid het in de schoot van de Interministeriële Conferentie dan toch eens geraakt. En zoals de Vlaamse onderwijswereld dinsdag adviseerde, gaan inderdaad zo goed als alle bestaande regels op de schop. De regel van vier – dat heel de klas moeten sluiten wanneer er vier besmettingen zijn – verdwijnt inderdaad. Die regel gold in de lagere scholen, maar ook veel secundaire scholen pasten die toe.

De algemene regel, die vanaf donderdag al ingaat, is dus dat iedereen die gezond is naar school mag. Enkel wie besmet is of symptomen heeft, moet thuis blijven. Ook bij hoogrisicocontacten moeten kinderen en leerlingen dus niet meer in quarantaine, al is daar één uitzondering op: voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die niet gevaccineerd zijn. Wanneer zij thuis een hoogrisicocontact hebben, dienen zij wel nog 10 dagen in quarantaine te gaan.

Zelftesten

Omdat nu het risico bestaat dat er leerlingen naar school gaan die wel besmet zijn, maar geen symptomen vertonen, lanceert de IMC een oproep om zelftesten in te zetten. Hoe dat moet gebeuren, wie het moet doen en wie het moet bekostigen, daarover zijn geen afspraken gemaakt. Het was een manier om de verschillende meningen over het thema toch te verzoenen.

De overbevraagde Centra voor Leerlingenbegeleiding worden overigens ook ontlast. Zij zullen tijdelijk geen contactopsporing meer moeten doen. Of de gewone call centers het overnemen of niet, is nog niet helemaal duidelijk.

Meerdaagse uitstappen mogen vanaf eind deze maand ook opnieuw. Ook dat was een advies van het Vlaamse onderwijsveld. Het Overlegcomité zette vorige week immers ook al het licht op groen voor meerdaagse kampen voor jeugdbewegingen. De klassieke Italiëreis of andere schooluitstappen kunnen dus weer. Maar ook daar wordt opgeroepen om zoveel als mogelijk zelftesten uit te voeren.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws