© RTV 26/03/2021

Vijftiger riskeert tien jaar cel voor cocaïnewasserij in ouderlijk huis van acteur Ben Segers: drugs waren 8 miljoen euro waard

Arendonk -

Het was een uitzonderlijke vondst die de politie deed in maart vorig jaar in de Huiskens in Arendonk: er werd een grote cocaïnewasserij ontmanteld. Honderden kilo’s coke werden er uit goederen gewassen en in blokken geperst, goed voor een waarde van 8 miljoen euro. Woensdag moesten veertien beklaagden zich verantwoorden in de rechtbank. De vermoedelijke leider van het geheel riskeert tien jaar cel. Ook acht Colombianen die in de wasserij moesten werken, riskeren een celstraf.

Britt Peeters

Het ouderlijk huis van acteur Ben Segers in de Huiskens in Arendonk was vrijdagochtend 25 maart het toneel van een inval. De politie trof er geen klassieke plantage of chemisch drugslabo aan, maar een heuse cocaïnewasserij. De woning en de loods bleken opgedeeld in verschillende ruimtes, met onder andere een droog- en perslokaal, een bestrijdingslokaal, een wasserij en een opslagruimte voor chemicaliën.

In een cocaïnewasserij, een fenomeen dat in Nederland al voor felle branden heeft gezorgd in het verleden, wordt cocaïne uit goederen zoals bijvoorbeeld kledij gehaald. Het wordt in bronlanden in Zuid-Amerika in de goederen ingewassen, en met oplosmiddelen als ethanol en aceton er weer uitgehaald. Vervolgens wordt het gedroogd, en uiteindelijk in blokken geperst. De wasserij die in Arendonk werd aangetroffen, was van ongeziene omvang.

Veertien verdachten werden gearresteerd en stonden woensdag voor de rechter in Turnhout. “De tip was vanuit Nederland gekomen. Er werd bij hen een dag eerder een auto onderschept met 100 kilogram coke en chemicaliën die in een wasserij gebruikt worden. Op de gsm van de bestuurder stonden foto’s van drukpersen, die twee dagen eerder in Arendonk werden gemaakt. De lokale politie was op dat moment al bezig met een onderzoek naar de woning in de Huiskens nadat ze verdachte handelingen hadden opgemerkt. Ze gingen eerst uit van een cannabisplantage”, legde procureur Catherine Dederen uit.

Zo troffen de speurders de wasserij in Arendonk aan. Op de foto zijn de reservoirs met oplosmiddel te zien.

Zo troffen de speurders de wasserij in Arendonk aan. Op de foto zijn de reservoirs met oplosmiddel te zien. © RR

5% van de winst

Behalve de verschillende ruimtes van de wasserij troffen de speurders in de slaapkamer van de woning acht Colombianen aan. “Uit het onderzoek bleek dat er in de wasserij minstens 306 kilogram zuivere cocaïne werd geperst. Goed voor een vermogensvoordeel van 8 miljoen euro.” Behalve de acht Colombianen, werden er nog zes andere verdachten gearresteerd. De 51-jarige E.W. kwam als hoofdverdachte uit het onderzoek. De man zou de woning en het huis huren van J.L. (35), die er stond ingeschreven. L. werd tijdens de inval ook betrapt in een voertuig waar 51 kilogram coke in werd aangetroffen.

Leidinggevend figuur E.W. bleek na een huiszoeking ook nog eens verantwoordelijk te zijn voor een actieve cannabisplantage in Luik. “De andere beklaagden beschrijven hem als degene die de opdrachten verdeelde. Hij converseerde ook regelmatig met een Colombiaans nummer. De anderen werkten ondersteunend voor hem: ze reden rond met drugs, haalden Colombianen op, maakten de loods proper, enzovoort. Aan F.R. (24) beloofde W. dat hij 5% van de winst zou krijgen.”

 

 © rr

“Houden zich van de domme”

“De Colombianen verklaarden dat ze werden opgehaald in Nederland om in Arendonk renovatiewerken uit te voeren. In afwachting van materialen moesten ze de vaten leegmaken en kuisen. Ze houden zich van de domme en beweren dat ze niets afwisten van een wasserij.”

‘Opdrachtgever’ E.W. riskeert tien jaar cel. De vijf ondersteunende werklieden zes jaar, en de Colombianen vier jaar. De advocate van E.W. ging evenwel vol voor de vrijspraak. “In het dossier staat geen enkele concrete actie waaruit blijkt dat mijn cliënt een leidinggevende functie gehad zou hebben. Welke opdrachten zou hij dan gegeven hebben? Hoe leidt het Openbaar Ministerie E.W. naar de cocaïnewasserij? Van DNA-sporen is evenmin sprake”, zei ze.

Vonnis op 9 februari.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Arendonk in als startgemeente.

Nu in het nieuws