© RTV

Politieke aardverschuiving in Vosselaar: CD&V dumpt N-VA en gaat in zee met voltallige oppositie

Vosselaar -

In Vosselaar is een politieke aardverschuiving doorgevoerd. CD&V, Visie op Vosselaar, Vooruit, Vosselaar Vooruit en onafhankelijk raadslid Kevin Luyckx hebben een bestuursakkoord gesloten en vormen tot 2024 een nieuwe bestuursploeg. De partij N-VA, die met CD&V sinds 2019 een coalitie vormde, belandt zo op de oppositiebanken. Gilles Bultinck (CD&V) blijft burgemeester en krijgt schepenen Inge Van Goubergen (CD&V), Jef Michielsen (Visie op Vosselaar), Myriam Maes (Vooruit) en Kevin Luyckx naast zich.

Bart Van den Langenbergh

De eerste coalitiewissel in de Kempen is een feit nadat een Vlaams decreet van vorig jaar dit gemakkelijker maakte voor lokale besturen. In de kleinere en anders zo rustige gemeente Vosselaar zat het er al langer bovenarms op tussen de bestuurspartijen CD&V en N-VA.

CD&V verloor na de verkiezingen van 2018 de absolute meerderheid en ging in zee met N-VA. Samen vormden ze een comfortabele coalitie van 16 op 21 zetels, maar gaandeweg raakte het vertrouwen tussen de partners zoek. Woensdag raakte bekend dat CD&V de bestuurspartner N-VA heeft laten vallen en in zee is gegaan met Visie Op Vosselaar, Vooruit, Vosselaar Vooruit en onafhankelijk raadsdlid Kevin Luyckx om een nieuwe coalitie te vormen.

“Anders dan de eendrachtige houding op de gemeenteraad deed vermoeden, verliep de samenwerking tussen CD&V en N-VA binnen het schepencollege zeer moeizaam. Er was een groot verschil in bestuursstijl. Vooral rond respect voor gemeentepersoneel liepen de spanningen hoog op”, luidt het in een gezamenlijke mededeling van de nieuwe meerderheid. “CD&V was vragende partij om rond de tafel te zitten om een en ander uit te klaren en de samenwerking voor de resterende tijd van deze legislatuur nieuw leven in te blazen. Dit gesprek heeft nooit plaatsgevonden. De uitnodiging van CD&V werd door N-VA steeds op de lange baan geschoven.”

Ondertussen kwam het zo ver dat N-VA begin januari met een aantal oppositieraadsleden in gesprek ging om een nieuwe coalitie te vormen. “Hierbij zou Jef Pelgrims (N-VA) met slechts 394 voorkeurstemmen de burgemeesterssjerp overnemen van Gilles Bultinck (CD&V) met 1.161 voorkeurstemmen. Maar die onderhandelingen met Jef Michielsen (Visie op Vosselaar) en Kevin Luyckx zijn gestrand”, aldus het nieuwe bestuur. CD&V kreeg lucht van die onderhandelingen door N-VA en zegde meteen het vertrouwen in de samenwerking met N-VA op. CD&V ging dan zelf in gesprek met de voltallige oppositie en bereikte een nieuw bestuursakkoord.

Nieuw bestuursakkoord

“We wilden een nieuwe, stabiele bestuursploeg op de been brengen om de belangrijke dossiers in Vosselaar tot een goed einde te brengen.” legt burgemeester Gilles Bultinck (CD&V) uit. De partijen in de nieuwe coalitie hebben een meerderheid van 13 op 21 zetels. Ze bereikten een gloednieuw bestuursakkoord met een nieuw schepencollege dat op de gemeenteraad van donderdag 3 februari geïnstalleerd zal worden. Gilles Bultinck (CD&V) behoudt zijn burgemeesterssjerp en vormt het schepencollege met partijgenote Inge Van Goubergen en met Jef Michielsen (Visie op Vosselaar), Myriam Maes (Vooruit) en Kevin Luyckx (onafhankelijk).

“Er ligt nu een verfrissend bestuursakkoord voor,” zegt Myriam Maes. “De gesprekken verliepen in alle openheid en transparantie met ruimte voor inspraak van iedereen.” Ook de 32-jarige Gilles Bultinck is een tevreden burgemeester. “Dit biedt perspectief voor een constructieve en hartelijke samenwerking. In ons nieuw bestuursakkoord zit een visie voor de lange termijn”, reageert de burgemeester.

De voltallige gemeenteraad van Vosselaar met vooraan de burgemeester en schepenen bij de installatie op het gemeentehuis in januari 2019. De samenwerking tussen CD&V en N-VA heeft maar drie jaar standgehouden.

De voltallige gemeenteraad van Vosselaar met vooraan de burgemeester en schepenen bij de installatie op het gemeentehuis in januari 2019. De samenwerking tussen CD&V en N-VA heeft maar drie jaar standgehouden. © Gemeente Vosselaar

De partij N-VA belandt met acht verkozen raadsleden na drie jaar plots op de oppositiebanken. Jan Swinnen, Tinne Wouters en Jef Pelgrims moeten in het schepencollege plaatsmaken voor de drie nieuwkomers. Lou Smulders, voorzitter van N-VA in Vosselaar, wilde woensdagochtend nog geen reactie kwijt. “We gaan in de loop van de dag eerst samenzitten met de partijleden om dit nieuws te bespreken”, aldus Lou Smulders.

Samenstelling college

Het nieuwe schepencollege in Vosselaar ziet er vanaf donderdag 3 februari zo uit:

Burgemeester Gilles Bultinck (CD&V): Veiligheid, Politie, Brandweer, Burgerzaken en Burgerlijke stand, Communicatie, Inspraak en participatie, Mobiliteit en Openbare werken

Eerste schepen Inge Van Goubergen (CD&V): Ruimtelijke ordening, Buitenschoolse kinderopvang, Milieu en duurzaamheid, Lokale economie en Intergemeentelijke samenwerking

Tweede schepen Jef Michielsen (Visie Op Vosselaar): Cultuur, Jeugd, Sport, Toerisme en Feestelijkheden.

Derde schepen Myriam Maes (Vooruit): voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, Armoedebestrijding, Huisvesting, Gezondheid, Senioren, Sociale Economie, Mensen met een beperking en Ontwikkelingssamenwerking.

Vierde schepen Kevin Luyckx (Onafhankelijk): Financiën, Onderwijs, ICT, Wijkwerking, Dierenwelzijn en Bibliotheek.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Vosselaar in als startgemeente.

Nu in het nieuws