CEO Makro en Metro: “We zijn tevreden met onze winkels, ook in België en India”, vakbonden ongerust

Vandaag verschafte Metro, het Duitse moederbedrijf van Makro, meer duidelijkheid over de toekomst van zijn Belgische vestigingen. De afgelopen weken heerste er bij het personeel van de winkelketen grote onzekerheid nadat het gerucht zich verspreidde dat de Belgische en Indische vestigingen zouden worden afgestoten. Ons land telt 17 winkels van de keten, waarvan zes Makro’s en elf Metro’s. “Als onze strategie zou veranderen, communiceren we daarover, maar dat is nu niet aan de orde”, klinkt het.

LEES OOK. Personeel Makro gelaten na (alweer) slecht nieuws: “De onrust is er al jaren, maar we doen gewoon en graag verder”

De huidige CEO, Steffen Greubel nam in mei vorig jaar, in volle coronapandemie, het roer over bij Metro. De afgelopen maanden bezocht hij alle landen waar het concern actief is: 34 in totaal. Volgens het Duitse Handelsblatt en De Tijd zou hij de Belgische en Indische tak willen afstoten, al ontkende de CEO dit tijdens een wereldwijde persconferentie woensdag. “We zijn momenteel tevreden met de winkels die we hebben. Zodra dat verandert, zullen we daarover communiceren”, zei hij.

Dat lijkt dus op het eerste zicht goed nieuws voor de 1.800 medewerkers die in spanning de persconferentie afwachtten. Toch hebben de vakbonden er geen goed oog in. “We weten eigenlijk niets meer na vandaag”, zegt Jan Meeuwens, federaal secretaris bij de socialistische vakbond BBTK. “Het is nog altijd koffiedik kijken wat er staat te gebeuren.”

De vakbondsman zou eigenlijk “liever nu duidelijkheid hebben dan dat ze maar blijven aanmodderen”, zegt hij. “Ons aanvoelen is dat er nog altijd plannen op tafel kunnen liggen, maar dat de directie heeft beseft dat er in België een aantal regels gelden, namelijk dat eerst de ondernemingsraad moet worden ingelicht over grote veranderingen.” Voorlopig is er nog geen vergadering van dat orgaan gepland.

Op 8 februari staat wel een overleg op de agenda tussen de vakbonden en de Belgische directie van Metro. Dat gaat eigenlijk over de verlenging van een aantal cao’s, maar de vakbonden zullen de gesprekken volgens Meeuwens ook gebruiken “om de puntjes om de i te zetten”. “We zullen er benadrukken dat als ze zaken aan te kondigen hebben, dat ze dan eerst een bijzondere ondernemingsraad moeten organiseren.”

Vier winkels van Metro zijn gevestigd in de provincie Antwerpen. Een Makro in Deurne, en Metro’s op het Antwerpse Kiel, het Eilandje en in Sint-Katelijne-Waver.

LEES OOK. Weer verlies voor Makro: “Het personeel wil niet meer vechten voor het voortbestaan”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws