Ann met haar harp bij een locomotief. © rr

Muzikante met liefde voor treinen maakt plaat met klanken van locomotieven

Nijlen -

Ann Eysermans (42) uit Kessel (Nijlen) heeft een wel heel bijzondere plaat gemaakt. De componiste, bassiste en harpiste maakte een vinylalbum getiteld For trainspotters only, waarin ze harpklanken verzoend heeft met de bijzondere klanken van diesellocomotieven. Ze gaat hiermee ook op tournee met een totaalspektakel met ook filmbeelden.

Gino Van Looy

“Ik ben al sinds ik 5 was een grote treinfanaat”, begint Ann. “Mijn oom was treinmachinist en toen ik met hem mee in de stuurpost reed van Antwerpen naar Oostende, was ik verkocht. Later ben ik aan het Koninklijk Conservatorium Brussel muziek gaan studeren en mijn doctoraat was een intermediaal project rond experimentele muziek en treinen. Het cultuurfestival Europalia organiseert dit jaar allerlei activiteiten rond treinen en kwam zo bij mij terecht.”

Ann maakte een vinylplaat waarin de geluiden van treinen een hoofdrol spelen. “Ik componeerde een plaat met een fuga en prelude voor vier diesellocomotieven en harp. Ik ging allerlei klanken opnemen van locomotieven die draaien, optrekken, toeren maken en tot stilstand komen. Dat vermeng ik dan met mijn eigen harpspel. Op de B-kant heb ik mijn abstracte Nederlandstalige gedichten laten inlezen door een Engelstalig computerstem alsof het aankondigingen zijn die je in een treinstation hoort. Dit alles zorgt voor een bevreemdende sfeer. In platenlabel Cortizona van Philippe Cortens uit Lier vond ik de ideale maatschappij om dit alles te realiseren”

Concert in Mechelen

In voorverkoop loopt de plaat al goed en er is ook een tournee aan gekoppeld. “Vooral vanuit Japan is er veel interesse voor de plaat. In maart is er een filmvoorstelling in Bozar van ‘Lijn 25 Brussel-Antwerpen’ met mijn muziek en ik geef ook in CW Mechelen nog een liveconcert, een prelude voor twee diesellocomotieven met harp. Mijn fascinatie voor treinen gaat zelfs zo ver dat ik bewust in Kessel-Station woon, de reden kun je zelf wel bedenken (lacht).”

https://cortizona.bandcamp.com/album/for-trainspotters-only

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners