LIVE. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: volg hier alle ontwikkelingen op de voet

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg hier al het nieuws over de oorlog op de voet.

red
 • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 • Charles Michel: "De toekomst van Oekraïne ligt in de EU"

  Tijdens een bezoek aan Kiev heeft Europees president Charles Michel met lof gestrooid voor Oekraïne, zoals hij dat eerder vandaag ook deed op de gezamenlijke persconferentie met Volodimir Zelenski en Ursula von der Leyen. "De Oekraïners hebben een keuze gemaakt voor vrijheid, democratie en de letter van de wet. Ook wij in de EU hebben die beslissing genomen. Jullie toekomst ligt bij ons. Jullie lot is ons lot", tweette Michel.
 • Duitse overheid laat export van oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne toe

  De Duitse regering zet het licht op groen voor de uitvoer van oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne. Dat heeft regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit in Berlijn bevestigd, zonder verdere details te geven. Concreet gaf Berlijn een uitvoervergunning voor zulke oudere tanks, die in stock staan bij bedrijven, aan Oekraïne. Voorlopig werden alleen de opvolgers ervan, de Leopard 2's, beloofd aan Oekraïne.
 • EU-leiders prijzen in Kiev "aanzienlijke inspanningen" in toetredingsproces

  De leiders van de Europese Unie hebben vrijdag op een top met president Volodimir Zelenski in Kiev de "aanzienlijke inspanningen" van Oekraïne op weg naar het EU-lidmaatschap geprezen. "Jouw vastberadenheid om vooruitgang te boeken is indrukwekkend, en laat ons niet vergeten dat je dit doet terwijl je strijdt tegen een agressor", verklaarde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, zonder zich vast te pinnen op een precieze datum voor toetredingsgesprekken.

  Oekraïne heeft sinds juni de status van kandidaat-lidstaat. Hoewel het land in oorlog verkeert met Rusland, moet de regering een reeks hervormingen, met name op het vlak van de rechtsstaat en anticorruptiebestrijding, uitvoeren vooraleer het licht op groen kan voor de volgende stap: de start van toetredingsonderhandelingen. Kiev wil snel gaan. "Het doel is om de onderhandelingen dit jaar nog te starten", bevestigde Zelenski na afloop van de top. 

  Von der Leyen en de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel spraken hun bewondering uit voor de vooruitgang die Kiev reeds heeft geboekt, maar een precieze datum is er vooralsnog niet. In de conclusies van de top verluidt enkel dat "Oekraïne zijn vastberadenheid onderstreepte om de noodzakelijke vereisten te voldoen om de toetredingsonderhandelingen zo snel als mogelijk te starten". 

  Von der Leyen beklemtoonde op de gezamenlijke persconferentie dat het toetredingsproces "een op verdiensten gebaseerd proces" is, dat niet is gebonden aan strikte deadlines. De Commissie zal in het najaar een uitgebreid rapport over de Oekraïense vooruitgang publiceren. Nadien is het aan de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten om met unanimiteit over de volgende stappen te beslissen.    

  In afwachting verzekerden von der Leyen en Michel Oekraïne totale Europese steun toe. "We zullen aan je zijde staan om een modern, welvarend Oekraïne herop te bouwen dat stevig is verankerd in ons gemeenschappelijk Europees pad", garandeerde Michel. "Er kan geen veilig en onafhankelijk Europa zijn zonder een veilig en onafhankelijk Oekraïne. Oekraïne is de Europese Unie en de Europese Unie is Oekraïne". 
 • Opnieuw luchtalarm in Kiev tijdens bezoek Europese politici

  In de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar vrijdag een ontmoeting plaatsvindt tussen Oekraïense regeringsleden en Europese politici als Ursula von der Leyen, zijn al voor de tweede keer vandaag de luchtsirenes afgegaan. 
 • Oekraïne en EU starten verdeling van LED-lampen onder bevolking

  Oekraïne is gestart met een grootscheepse campagne om miljoenen oude gloeilampen te vervangen door LED-spaarlampen. Dat heeft premier Denys Sjmyhal vrijdag aangekondigd. Het gaat om een donatie van de Europese Unie die het land moet helpen om de stroomtekorten op te vangen. "Het programma voor de vervanging van oude lampen door LED-spaarlampen is deze week van start gegaan", zo kondigde Sjmyhal op Twitter aan. Hij voegde toe dat er in drie dagen tijd reeds 750.000 lampen zijn vervangen. Zes miljoen LED-lampen vertrekken volgende week naar de Oekraïense regio's.

  De EU had in december 30 miljoen euro beloofd om de aankoop van 30 miljoen LED-lampen te financieren. De lampen moeten de Oekraïeners helpen om hun stroomverbruik te beperken. Het land kampt immers met grote stroomtekorten sinds het Russische leger systematische bombardementen uitvoert op de energie-infrastructuur. 

  Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bezocht tijdens haar tweedaags bezoek aan Kiev een postkantoor waar de inwoners een LED-lamp kunnen afhalen. Ze beloofde dat de EU nog eens vijf miljoen LED-lampen extra zal leveren, wat het totaal op 35 miljoen brengt. In december had von der Leyen aangegeven dat deze lampen 88 procent minder stroom verbruiken dan de oude lampen.
 • Rusland "nationaliseert" Oekraïense tegoeden op de Krim

  Rusland heeft aangekondigd dat het vijfhonderd eigendommen en activa van Oekraïense oligarchen en banken op de Krim, het geannexeerde Oekraïense schiereiland, heeft "genationaliseerd". Een deel daarvan zal worden gebruikt om een militaire interventie in Oekraïne te financieren. "Krimparlementariërs steunden het wetsvoorstel over de nationalisatie van eigendommen van Oekraïense oligarchen, activa van banken en fabrieken die in de republiek actief zijn", zo meldt het regionale parlement, dat door Rusland werd geïnstalleerd na de annexatie in 2014. Volgens de verklaring werd het wetsvoorstel unaniem goedgekeurd.

  De voorzitter van het regionale parlement, Vladimir Konstantinov, zei op Telegram dat de lijst "ongeveer vijfhonderd eigendommen en activa omvat die verband houden met verschillende bedrijven en banken, toeristische en sportfaciliteiten". Volgens de Russische persagentschappen Ria Novosti en Tass omvat de lijst de bezittingen van Rinat Akhmetov, de rijkste man van Oekraïne, en die van miljardair Igor Kolomoyski, een dozijn Oekraïense banken, verscheidene fabrieken, en die van de voetbalclub Dynamo Kiev. Het totale bedrag van de genationaliseerde eigendommen en activa werd niet bekendgemaakt.
 • NAVO roept Rusland op om nucleair ontwapeningsverdrag met VS te respecteren

  De NAVO roept Rusland op om beperkingen van het nucleaire ontwapeningsverdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten te respecteren. Het gaat om het New START-verdrag, het laatste overblijvende verdrag van zijn soort tussen de twee kernmachten. In januari 2021 verlengden de VS en Rusland het verdrag met vijf jaar. Het beperkt het aantal kernwapens dat de twee landen mogen bezitten, en schrijft bilaterale inspecties en gegevensuitwisseling voor.

  De VS beschuldigden Rusland ervan de inspecties op te schorten, en het overleg stil te leggen. Ook zou Rusland het nucleaire arsenaal uitgebreid hebben tot voorbij de limieten die waren overeengekomen. De weigering van Rusland om Amerikaanse inspecties op het Russische grondgebied toe te laten, "ondermijnt de capaciteit van de Verenigde Staten om adequaat te controleren of Rusland voldoet aan de centrale limieten van het verdrag", stelt de NAVO in een statement, samen met kandidaat-lidstaten Finland en Zweden.

  Volgens het statement verhinderde Rusland de Amerikaanse inspecties sinds augustus 2022. Rusland zegt dat het niet langer inspecties in de VS kan uitvoeren door sancties die Rusland zijn opgelegd na de invasie in Oekraïne.
 • Rusland van plan om OVSE-vergadering gewoon bij te wonen

  Rusland is van plan de vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in Wenen bij te wonen. "We zijn nu bezig met het verkrijgen van de visa en het voorbereiden van de reis. Ik denk dat alles normaal zal verlopen", zei Vladimir Dzhabarov, plaatsvervangend hoofd van de commissie Buitenlandse Zaken in het Russische Hogerhuis. Hij zei dat Oostenrijk had verzekerd dat het alle Russische afgevaardigden een visum zou verstrekken.

  Rusland nam in 2021 voor het laatst deel aan een OVSE-bijeenkomst. Bij de laatste twee bijeenkomsten weigerden gastlanden Groot-Brittannië en Polen visa aan de Russische delegatie. Veel Russische afgevaardigden staan ook op westerse sanctielijsten. Maar het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigt de afgifte van visa aan Russen voor de bijeenkomst van 23 en 24 februari, als een verplichting krachtens het internationale recht.
 • Rusland waarschuwt voor gevolgen van nieuw Europees olie-embargo

  Het Europese embargo op geraffineerde aardolieproducten zoals diesel, dat zondag van kracht gaat, zal de internationale markten "nog meer uit evenwicht brengen". Daarvoor waarschuwt Rusland. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zal Rusland "maatregelen nemen om zijn belangen te beschermen".

  De Europese Unie handhaaft sinds begin december een embargo op de import van ruwe olie die via de zee wordt aangevoerd. Tegelijkertijd proberen de Europeanen in samenwerking met de partners in de G7 de verkoop van Russische olie op de wereldmarkt te plafonneren op 60 dollar per vat. Als tegenzet verkoopt Rusland sinds februari niet langer olie aan landen die dit plafond toepassen.

  Het Europese embargo wordt vanaf zondag uitgebreid naar geraffineerde aardolieproducten, en ook de G7-landen willen ook voor deze producten een prijsplafond invoeren. Ondanks de sterke daling sinds het begin van de oorlog kwam begin dit jaar nog steeds meer dan een kwart van de ingevoerde diesel in Europa uit Rusland, zo blijkt uit gegevens van S&P Global.

  Met de maatregelen tegen de Russische olie-uitvoer proberen de westerse landen de financiering van de oorlog in Oekraïne te kortwieken. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei donderdag nog tijdens een bezoek aan Kiev dat de sancties voor ruwe olie Rusland elke dag zo'n 160 miljoen euro kosten.
 • Duitse overheid laat export van oudere Leopard-tanks naar Oekraïne toe

  De Duitse regering heeft het licht op groen gezet voor de uitvoer van oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne. Dat heeft regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit bevestigd, zonder verdere details te geven. Concreet geeft Duitsland een uitvoervergunning voor zulke oudere tanks, die in stock staan bij bedrijven, aan Oekraïne.

  Tot dusver had de Duitse regering alleen de levering van de modernere Leopard 2-tanks uit de reserve van het leger aangekondigd. Duitsland zal veertien van die gevechtstanks aan Oekraïne leveren.
 • Noorwegen koopt 54 Leopard-tanks van nieuwste generatie

  Noorwegen zal 54 Leopard 2-tanks van de nieuwste generatie aankopen, met een optie op achttien anderen. Dat heeft de Noorse regering bekendgemaakt. De nieuwe tanks zijn een vervanging van de huidige tanks van hetzelfde model maar van een ouder type. Daarvan had Noorwegen er 36, waarvan er enkele aan Oekraïne zullen worden gedoneerd. 
 • Inwoners pro-Russisch Donetsk blijven binnen: “Wij houden niet van Poetin, maar haten Oekraïners”

  In Donetsk blijft de bevolking binnen, uit angst voor Oekraïense aanvallen. De stad wordt sinds 2014 bestuurd door sepa­ratisten die door Rusland geholpen worden. “Oekraïners juichen als hier een kind sneuvelt”, zegt een inwoner.
 • Zelensky’s verlanglijstje is te lang voor Von der Leyen

  De Europese leiders houden vandaag topoverleg met de Oekraïense regering. Die waarschuwt steeds luider voor een Russische escalatie, maar de EU zal Kyiv op verschillende vlakken moeten teleurstellen.
 • "Rusland wil Oekraïners uit bezet gebied verplichten om voor zich te vechten"

  Rusland is van plan om Oekraïense mannen uit bezette gebieden te dwingen om te vechten aan Russische zijde. Dat meldt de generale staf van het Oekraïense leger op Facebook. "Rusland bereidt zich voor op een geheime mobilisatie in de bezette gebieden in Donetsk'" klinkt het. "Alle publieke en gemeentelijke organisaties in Horlivka (een stad in het oosten van de oblast Donetsk, red.) kregen de opdracht om lijsten in te dienen van de nodige personen bij het lokale Russische militaire commissariaat. Al deze mensen zullen worden onderzocht door speciale commissies, met daarna dienstplicht in de vijandelijke gelederen."

  Er doken al eerder geruchten op van Russische militairen die in bezette Oekraïense gebieden van deur tot deur zouden gaan, op zoek naar Oekraïense mannen die ze konden dwingen om tegen hun eigen leger te vechten. Ze zouden voornamelijk als kanonnenvlees worden ingezet.

 • “Rusland wil Oekraïners uit bezet gebied verplichten om voor zich te vechten”

  Rusland is van plan om Oekraïense mannen uit bezette gebieden te dwingen om te vechten aan Russische zijde. Dat meldt de generale staf van het Oekraïense leger op Facebook.
 • Vier Antwerpenaars in Oekraïne over de angst voor het nieuwe Russische offensief: “Ze zullen nooit zo ver geraken als vorig jaar”

  Eind februari, nee pas in maart. Uit het noorden, nee uit het oosten. Ook in de Oekraïense straten gonst het van de geruchten over het nieuwe grote Russische offensief. Vier Antwerpenaars over leven in Oekraïne terwijl het kruitvat elk moment opnieuw kan ontploffen. “Het zal geen Oekraïense opendeurdag meer zijn zoals op 24 februari 2022. Ik ga er echt niet voor vertrekken.”
 • Europa en Oekraïne ontmoeten elkaar op geheime locatie in Kyiv: “Een signaal aan Rusland dat we nu hier zijn”

  Vrijdag staat voor het eerst een Europese top in een land in oorlog gepland. Dan ontvangt de Oekraïense president Zelensky met de grootste voorzorgsmaatregelen voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen in hoofdstad Kyiv. Een symbolische ontmoeting die een sterk signaal moet uitsturen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten