LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

red
 • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 • "Meer dan de helft van het gas is al verdwenen uit Nord Stream-pijpleidingen"

  Meer dan de helft van het gas dat in de door onverklaarbare ontploffingen beschadigde aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zat, is al verdwenen in de atmosfeer. Dat hebben de Deense autoriteiten woensdag gemeld.
  "Een grote meerderheid van het gas is al verdwenen uit de pijpleidingen", aldus de directeur van de Deense energieautoriteit Kristoffer Böttzauw. "We verwachten dat de rest tegen zondag verdwenen is."
  Het Deense ministerie van Defensie had woensdagochtend geschat dat het vanwege de grote lekken "een tot twee weken" kan duren vooraleer de pijpleidingen geïnspecteerd kunnen worden. Door de oorlog in Oekraïne waren de twee leidingen niet in gebruik, maar ze zaten om technische redenen wel nog vol gas. 
 • Oekraïense regio's hebben "vrije keuze in voordeel van Rusland" gemaakt, zegt Moskou

  De vier door Rusland gecontroleerde Oekraïense regio's hebben "een vrije keuze in het voordeel van Rusland" gemaakt door te stemmen voor de aanhechting met Rusland. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een dag na het einde van de omstreden (schijn)referenda.
  "De resultaten van deze volksbevragingen spreken voor zich: de inwoners van de Donbas, van Cherson en van Zaporizja willen niet terugkeren naar hun vroegere leven en hebben een bewuste en vrije keuze gemaakt in het voordeel van Rusland", aldus het ministerie in een persbericht. 
  Volgens Rusland hadden de inwoners van de regio's "geen alternatief", aangezien Moskou Kiev beschuldigt van het willen onderdrukken van de Russischsprekende bevolking in Oekraïne. "Het logische resultaat was de beslissing van de inwoners van de Donbas, Cherson en Zaporizja om de bescherming van Rusland te vragen", zegt het ministerie.
  Buitenlandse Zaken benadrukt ook dat de referenda plaatsvonden "in strikte overeenstemming met de regels en principes van de internationale wetgeving".
  De internationale gemeenschap noemt de door Rusland georganiseerde "schijnreferenda" in Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk "illegaal". Meerdere landen lieten al weten de resultaten nooit te zullen erkennen en de Europese Unie en de Verenigde Staten beloofden extra sancties tegen Moskou.
 • "Lekken in Nord Stream 1 en 2 leiden tot grote klimaatschade"

  Het Duitse Milieuagentschap (UBA) is bezorgd over lekkend methaan uit de beschadigde Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen in de Oostzee. Volgens de berekeningen van het agentschap leidt de schade tot zowat 7,5 miljoen ton zogenaamde CO2-equivalenten. Dit komt overeen met ongeveer één procent van de totale jaarlijkse uitstoot van Duitsland, klinkt het woensdag.
  De UBA gaat ervan uit dat door de lekken 0,3 miljoen ton methaan in de atmosfeer terechtkomt. Het agentschap heeft de exploitanten van de Nord Stream-pijpleiding en de Duitse regelgevende instanties opgeroepen om het resterende gas onmiddellijk uit alle delen van de Oostzeepijpleidingen te pompen. "De lekken zijn een superstoring van onvoorstelbare proporties", zei bondsbestuurder Sascha Müller-Kraenner in een verklaring. "Het resterende gas moet onmiddellijk uit alle pijpleidingen worden gepompt."
 • Witte Huis: "Belachelijk om te insinueren dat VS verantwoordelijk kan zijn voor Nord Stream-lekken"

  De insinuaties van Rusland dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen zijn "belachelijk". Dat zegt de woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, Adrienne Watson, woensdag.
  "We weten allemaal dat Rusland al lange tijd desinformatie verspreidt, en dat doen ze hier opnieuw", aldus Watson. Eerder op de dag had Maria Zacharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, de Amerikaanse president Joe Biden al gevraagd aan te geven of Washington al dan niet aan de oorsprong ligt van deze sabotage. De woordvoerster bracht een uitspraak van Biden in herinnering die dateert van begin februari, net voor de Russische inval in Oekraïne. Als Moskou militair zou tussenkomen in Oekraïne, zou Washington "een einde maken" aan Nord Stream 2.
  Het Witte Huis benadrukt dat deze opmerkingen in feite een verwijzing waren naar de zware druk die Biden heeft uitgeoefend om Duitsland ertoe te bewegen af te zien van Nord Stream 2.
 • BREAKING

  UPDATE. VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen over lekken

  Op vraag van Moskou komt er vrijdag een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over de lekken die zijn opgemerkt in de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat meldt de Russische ambassadeur bij de VN, nadat de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, op Telegram had aangekondigd dat Moskou die intentie heeft.
 • Europese Commissie zet nieuwe sancties tegen Rusland in de steigers

  In een reactie op de "escalatie" van de Russische invasie van Oekraïne heeft de Europese Commissie woensdag een nieuwe batterij sancties tegen Moskou gepresenteerd. Ze bepleit onder meer een nieuw invoerverbod op Russische goederen, een prijsplafond voor Russische olie en een verbod voor EU-burgers om te zetelen in bestuursorganen van Russische staatsbedrijven.
  "We zijn vastbesloten om het Kremlin een prijs te laten betalen voor deze verdere escalatie", zo verwees voorzitter Ursula von der Leyen woensdag in een persverklaring naar de gedeeltelijke mobilisatie van Russische reservisten, de "schijnreferenda" in vier bezette gebieden in Oekraïne en de nucleaire dreigementen.  
  De Commissie stelt voor om nog meer Russische producten te weren van de Europese markt. De uitbreiding van het invoerverbod zou Rusland 7 miljard euro aan inkomsten kosten. Ook wil de Commissie de export van belangrijke technologie en diensten naar Rusland verder aan banden leggen. Opvallend is ook dat de Commissie EU-burgers wil verbieden om nog langer te zetelen in de bestuursorganen van bedrijven die door de Russische overheid worden gecontroleerd. 
  Tenslotte presenteert de Commissie een juridische basis voor de invoering van een prijsplafond op Russische olie. Daarover waren eerder in de schoot van de G7 al afspraken gemaakt. Het plafond zal volgens von der Leyen de Russische inkomsten doen krimpen en tegelijkertijd de stabiliteit op de wereldmarkt behouden. Sommige ontwikkelingslanden hebben nood aan de bevoorrading met Russische olie aan goedkope prijzen, zo merkte ze op.
 • Rusland wil vergadering VN-Veiligheidsraad over Nord Stream-lekken: “Europa moet de waarheid kennen”

  De Russen willen dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt over de lekken die zijn opgemerkt in de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, zegt op Telegram dat Moskou die intentie heeft.
 • Russische grensregio Noord-Ossetië beperkt toegang van auto's

  De Russische regio Noord-Ossetië, die grenst aan Georgië en waar zich reusachtige rijen Russen hebben gevormd die de mobilisatie ontvluchten, gaat de toegang van voertuigen op zijn grondgebied beperken. Dat heeft de regioleider Sergei Meniaello woensdag aangekondigd.
  In een nieuw decreet staat dat de toegang van passagiersvoertuigen tot het grondgebied van Noord-Ossetië wordt beperkt, behalve voor inwoners en toeristen. Mensen die naar vakantieparken en andere toeristische voorzieningen reizen, worden vrijgesteld. 
  Een dergelijk besluit zal het moeilijker maken om te reizen tussen de Noord-Ossetische hoofstad Vladikavkaz en Tbilisi, de Georgische hoofdstad 200 kilometer richting het zuiden waar veel Russen hun toevlucht hebben gezocht sinds het begin van de Russische militaire interventie in Oekraïne. 
 • Taliban sluiten handelsverdrag met Rusland rond leveringen van olie, gas en tarwe

  De taliban hebben naar eigen zeggen een voorlopig verdrag ondertekend met Rusland rond goedkopere leveringen van brandstoffen en tarwe, nu steeds meer Afghanen honger lijden en de taliban de regionale handel willen versterken.
  Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Industrie en Handel meldt dat het akkoord onder meer draait rond de jaarlijkse aankoop van 1 miljoen ton benzine, 1 miljoen ton diesel, een half miljoen ton lpg en 2 miljoen ton tarwe. Volgens de woordvoerder zal de import "binnen de komende dagen of weken" van start gaan.
  De taliban zeggen in roebels te betalen en de producten aan te kopen met een "speciale korting". Volgens het Afghaanse ministerie van Handel gaat het in eerste instantie om een eenmalige levering, maar kan die verlengd worden.
 • "Pas over één of twee weken inspectie van beschadigde gaspijpleidingen"

  De inspectie van de twee beschadigde Nord Stream-aardgaspijpleidingen zal pas over één of twee weken kunnen. Dat zegt de Deense minister van Defensie woensdag.
  Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee: één in Nord Stream 2 en twee in Nord Stream 1. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak dinsdagavond al over een "sabotagedaad", die de EU met de "krachtigst mogelijke reactie" zal beantwoorden.
  Er zijn grote vermoedens van sabotage: de Zweedse seismologische dienst mat maandag krachtige ontploffingen. De pijpen liggen bovendien zo diep onder water en de lekkages zijn zo groot dat een ongeluk onwaarschijnlijk is.
  "Het kan makkelijk een of twee weken duren voor de zone rond de lekken voldoende kalm is om gewoon na te gaan wat er gebeurd is", aldus Defensieminister Morten Bødskov aan Deense media, in de marge van een ontmoeting in Brussel met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
  Na de ontmoeting tweette Stoltenberg dat ook de NAVO de lekken als "sabotage" beschouwt.
  De uitbater van de gaspijpleiding, Nord Stream AG, vermoedt intussen dat de leiding hersteld kan worden, zodra de schade beoordeeld is. Hoeveel het herstel zou kosten en wie die kost zal moeten dragen, zei de woordvoerder niet. "Niemand kan echt zeggen wat de situatie daar beneden is", aldus woordvoerder Ulrich Lissek. "Maar de structurele integriteit van de leiding moet zwaar beschadigd zijn."
  Vanuit Berlijn laten de veiligheidsdiensten dan weer weten dat de leidingen onherstelbaar kunnen worden, als de lekken niet snel worden gedicht. Dat schrijft de krant Tagesspiegel. Door de lekken komen namelijk grote hoeveelheden zout zeewater in de pijpleidingen waardoor corrosie ontstaat.
 • Rusland gaat geen paspoorten meer afleveren aan wie opgeroepen werd om mee te vechten

  Rusland gaat geen internationale paspoorten meer afleveren aan zij die in het kader van de mobilisatie werden opgeroepen om mee te vechten in Oekraïne. Dat meldt het informatieportaal van de overheid woensdag, op het moment dat tienduizenden mensen al zijn weggevlucht uit Rusland.
  "Wanneer een burger werd opgeroepen om zijn militaire dienst uit te voeren of een dagvaarding heeft gekregen (voor de mobilisatie of de militaire dienst), zal een internationaal paspoort hem geweigerd worden", staat op de website te lezen. De persoon in kwestie krijgt dan een bericht om de reden van de weigering uit te leggen en te melden hoe lang de weigering geldt.
  Russen hebben een internationaal paspoort nodig om naar de meeste landen te reizen. Ze geraken wel met hun intern paspoort, het equivalent van onze identiteitskaart, wel binnen in Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië.
 • Binnenkort vertrekt opnieuw Belgische lading materieel richting Oekraïne

  De Belgische militaire hulp aan Oekraïne loopt intussen op tot een bedrag van 51 miljoen euro. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) woensdag gezegd in de Kamer, waar ze vragen kreeg van Theo Francken (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen), Steven Creyelman (Vlaams Belang) en Georges Dallemagne (Les Engagés).

  Volgens de minister vertrekt er binnenkort via Polen nog een lading materieel ter waarde van 12 miljoen euro naar Oekraïne. Volgens de krant L'Echo gaat het om zware mitrailleurs en munitie, maar Dedonder gaf geen details over de lading. De PS-politica bevestigde wel dat België zich opmaakt voor een trainingsmissie voor Oekraïense militairen. De Belgische defensie zal onder meer instaan voor opleidingen rond ontmijning op land en op zee. 

  "We doen wat we kunnen met de middelen die we hebben", zei Dedonder over de Belgische engagementen ten aanzien van Oekraïne. "We hebben gegeven wat we in stock hadden en we staan in contact met onze veiligheids- en defensiebedrijven." 
  De minister wil niet weten van een wedstrijd tussen landen. "Iedereen doet wat hij kan", zei ze. Les Engagés-Kamerlid Georges Dallemagne benadrukte niettemin dat België niet goed scoort in de internationale vergelijking. "We zijn veel bescheidener dan andere Europese landen. Men moet stoppen met zeggen dat we meer dan ons deel doen, terwijl we minder doen, en het net de levering van militair materieel is die het verschil maakt op het terrein."
  Groen/Ecolo-fractieleider Wouter De Vriendt beklemtoonde dan weer dat België niet alleen militair maar ook non-militair belangrijke steun aanlevert. De extreemrechtse oppositiepartij Vlaams Belang twijfelt eraan of België de steun zal kunnen aanhouden. Er is geen andere oplossing voor het conflict dan diplomatie en onderhandelen, klonk het, "of men dat nu wil of niet". 
  N-VA-Kamerlid Theo Francken drukte woensdag zijn bezorgdheid uit over de ogenschijnlijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream I en Nord Stream II in de Baltische Zee. Hij vraagt dat de federale regering in actie schiet om de gaspijpleidingen die vanuit Noorwegen in Zeebrugge aankomen te beschermen.
 • "Gas ontsnapt nog altijd even krachtig uit Nord Stream-lekken"

  Uit de drie lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen ontsnapt het gas nog altijd even krachtig, laat de Zweedse kustwacht woensdag weten. "Helaas kan het gas niet opgevangen of bestreden worden", zei een woordvoerder van de kustwacht. Over de hoeveelheid lekkend gas kon hij geen informatie geven.
  De kustwacht is alvast zeker dat de huidige veiligheidsmaatregelen volstaan.
  De lekken bevinden zich deels in de Zweedse en deels in de Deense exclusieve economische zone. Beide landen richtten veiligheidszones in voor de scheepvaart na de ontdekking van de lekken. In een straal van 5 zeemijl (goed 9 km) rond de lekken mogen geen schepen meer varen. Een team van specialisten is ter plaatse en houdt de situatie in de gaten. 
  Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee: één in Nord Stream 2 en twee in Nord Stream 1. 
  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak dinsdagavond al over een "sabotagedaad", die de EU met de "krachtigst mogelijke reactie" zal beantwoorden.
 • Russisch parlement stemt begin volgende week over annexatie van Oekraïense regio's

  Na de schijnreferenda in Loegansk, Cherson, Donetsk en Zaporizja volgt begin volgende week in het Russische parlement een stemming over de aansluiting bij Rusland van die vier door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. De Doema heeft daartoe zijn agenda gewijzigd, en zal zowel op maandag als op dinsdag een plenaire vergadering houden. Dat heeft parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin aangekondigd. De voorzitter van de Federatieraad, Valentina Matviënko, had eerder al gezegd dat het hogerhuis tijdens de normale zitting van dinsdag zou beslissen. Eerder werd gespeculeerd dat de Russische president Vladimir Poetin nu vrijdag al, in een toespraak voor beide parlementen, de annexatie van de vier regio's zou aankondigen.

  Nadat de door Rusland bezette regio's dinsdag de resultaten van de referenda hadden bekendgemaakt, vroegen ze Poetin woensdag om bij de Russische Federatie te kunnen aansluiten. De separatistenleiders in Loegansk en Donetsk, Leonid Pasitsjnyk en Denis Poesjilin, zouden al onderweg zijn naar Moskou.
 • Amerikaanse ambassade in Moskou maant Amerikanen aan om Rusland te verlaten

  De Amerikaanse ambassade in Moskou maant Amerikaanse burgers aan om Rusland onmiddellijk te verlaten, nu er nog beperkte commerciële reisopties zijn. In een veiligheidswaarschuwing waarschuwt de ambassade dat Rusland mensen met een dubbele nationaliteit onder de wapens zou kunnen roepen. "Rusland kan weigeren om het Amerikaanse burgerschap van mensen met de dubbele nationaliteit te erkennen, hun toegang tot Amerikaanse consulaire bijstand ontzeggen, hun vertrek uit Rusland verhinderen, en mensen met dubbele nationaliteit inlijven voor militaire dienst", aldus de ambassade. 

  Momenteel zijn er "extreem beperkte" mogelijkheden om met commerciële vluchten het land te verlaten, klinkt het nog. Vaak zijn die ook niet beschikbaar op korte termijn. "Landroutes per wagen en bus zijn nog open. Als u Rusland wenst te verlaten, moet u zo snel mogelijk onafhankelijke regelingen treffen", waarschuwt de ambassade. Die geeft ook aan zelf weinig mogelijkheden te helpen om Amerikaanse burgers bij te staan.  "Amerikaanse burgers mogen niet naar Rusland reizen en zij die in Rusland verblijven of reizen, moeten Rusland onmiddellijk verlaten nu er nog beperkte commerciële reisopties overblijven", aldus nog de ambassade.

  De vertegenwoordiging zegt ook nog de Amerikanen eraan te herinneren dat "het recht op vreedzame bijeenkomst en vrijheid van meningsuiting niet zijn gegarandeerd in Rusland". De burgers krijgen dan ook de raad om politieke en sociale protesten te vermijden en om geen foto's te nemen van de ordehandhavers. "De Russische autoriteiten hebben Amerikaanse burgers gearresteerd die hebben deelgenomen aan manifestaties", zo staat nog in de waarschuwing.
 • BREAKING

  Pro-Russische leiders van Loegansk en Cherson vragen Poetin om gebieden te annexeren

  De pro-Russische autoriteiten in de Oekraïense regio's Loegansk en Cherson hebben aangekondigd dat ze de Russische president Vladimir Poetin hebben gevraagd om bij Rusland te kunnen aansluiten. "Beste Vladimir Vladimirovitsj, ik vraag u de kwestie van een toetreding van de Volksrepubliek Loegansk tot Rusland als onderdeel van de Russische Federatie te overwegen", aldus de separatistische pro-Russische leider in Loehansk, Leonid Pasitsjnyk. Zijn collega in Cherson, Vladimir Saldo, heeft een gelijkaardige brief verstuurd. Die vragen komen er één dag na een referendum in de regio's, dat door zowat de hele internationale gemeenschap wordt veroordeeld.

 • Turkse banken weren Russisch betaalsysteem

  De drie openbare Turkse banken die werken met 'Mir' zullen dat Russische systeem voor elektronische betalingen niet langer gebruiken. De beslissing volgt na druk van de Amerikaanse overheid, zo meldt een hoge Turkse verantwoordelijke anoniem aan het Franse persbureau AFP. Momenteel zijn er nog betalingen, klinkt het, maar er is een datum bepaald waarop Mir opgeschort zal worden. Het gaat om de banken HalkBank, Ziraat en Vakifbank. Wanneer het systeem bij hen offline gaat, preciseerde de bron niet.

  Twee grote private banken, Denizbank en Isbank, hadden vorige week al aangekondigd dat ze het gebruik van het Mir-betaalsysteem en de bijhorende betaalkaarten opschorten. Vrijdag kondigde Oezbekistan al aan dat het gebruik van de betaalkaarten om "technische" redenen onderbroken wordt. Voortaan zullen de kaarten enkel nog in een handvol landen gebruikt kunnen worden, waaronder Wit-Rusland.

  Rusland begon in 2015 na een eerste reeks westerse sancties met het ontwikkelen van zijn eigen binnenlandse betalingssysteem. Die werden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim in 2014. De inspanningen resulteerden in de oprichting van het kaartbetalingssysteem, dat populair is bij Russische toeristen.

  Turkije, dat heel afhankelijk is van olie en gas uit Rusland, weigerde lange tijd om zich te scharen achter de westerse sancties tegen Rusland. Het land trekt veel Russische toeristen aan, wat sinds de oorlog zelfs nog toegenomen is. Na een ontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin had president Recep Erdogan begin augustus nog aangekondigd het gebruik van Mir uit te zullen breiden. Maar de VS waarschuwden daarop dat Turkse bedrijven en banken die handel voeren met Rusland sancties riskeren.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws