©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

KV Mechelen lijdt nipte nederlaag tegen Anderlecht en verliest voeling met top vier

Na een partij waarin het amper doelgevaar creëerde, bleef KV Mechelen tegen Anderlecht met lege handen achter. Zo had paars-wit aan een doelpunt van Zirkzee na slecht uitverdedigen van Peyre voldoende voor de verdiende driepunter. Door het verlies ziet Malinwa de kloof met de top vier oplopen tot negen punten.

Yannick De Boeck

LEES OOK. ONS OORDEEL. Peyre in de fout, Thoelen uitblinker bij Malinwa

Het leek een eeuwigheid geleden dat KV Mechelen zich nog eens mocht opmaken voor een officieel duel. Op maandag 27 december klopte het Seraing met 2-0, maar sindsdien gaf het forfait voor het duel tegen OHL en werd het duel tegen RC Genk uitgesteld wegens het besmette keepersduo Coucke-Wenssens. In de tussentijd zag het Bateau, Van Damme en De Camargo vertrekken en trok het Dries Wouters aan. Door de afwezigheid van Oum Gouet (Afrika Cup), mocht de 24-jarige aanwinst meteen starten. Coucke en Storm kregen na hun recente covidbesmetting rust, Thoelen en Druijf startten zo in de basis. Hairemans kreeg de voorkeur op Shved. Bij Anderlecht viel één wijziging te noteren: Raman kwam in de plaats van Amuzu.

Door het ontbreken van Storm schoof Mrabti naar de linkerflank en speelde Cuypers centraal in steun van Druijf. Vanuit die rol kreeg hij het eerste kansje van de partij, maar de Luikenaar raakte het leer verkeerd. Dat deed ook Peyre. Zijn te korte terugspeelbal werd door een attente Thoelen net voor de aanstormende Raman gekeerd. Halfweg de eerste helft zette de Fransman zijn foutje recht door Raman met een van zijn typische schaartackles een doelrijpe schietkans te ontnemen.

Tweede fout Peyre wél afgestraft

Bij nieuw onzorgvuldig uitverdedigen van Peyre was het wel bingo. Refaelov anticipeerde op een slechte inspeelpass van de Franse verdediger, waarna Raman Zirkzee bediende. De spits zette met een slinkse beweging zowel Peyre als Vanlerberghe in de wind en de 0-1 was een feit. Het licht ging vervolgens even uit bij Peyre. Nieuw balverlies werd niet afgestraft, maar toen de verdediger zich verkeek op een lange bal en Raman aan de haal ging was het weer code rood. Peyre legde zijn hand iets te lang op de schouder van Raman, maar ref Boterberg en de VAR zagen geen strafschop. Kompany wél en fulmineerde langs de zijlijn. Een gele sanctie was zijn deel. KVM ontsnapte aan een elfmeter. Malinwa, nochtans aardig voetballend aan de match begonnen, kon zich niet meteen herstellen. Paars-wit controleerde en hield KV Mechelen ver van het eigen doel. Pas vlak voor rust liet de thuisploeg nog enkele fraaie combinaties optekenen, maar Van Crombrugge bleef werkloos. Zo eindigde een kansarme eerste helft op 0-1.

Thoelen houdt Malinwa recht

Na rust wou Anderlecht snel het laken definitief naar zich toe trekken en ei zo na lukte dat meteen. Walsh kon de mee opgerukte Sergio Gomez net op tijd afblokken. Na een te korte inspeelpass van een bleke Wouters – een déjà vu met Peyre voor rust – verscheen Raman alleen voor Thoelen maar de Mechelse goalie voorkwam de 0-2. Toch wilde ook Malinwa er nog iets van maken en het bleef zijn voetbal verzorgen. In de zone van de waarheid verdween de angel echter steeds uit de aanval. Anderlecht nestelde zich in zijn zetel. Een tweede treffer van paars-wit hing meer in de lucht dan een thuisdoelpunt. Zirkzee mocht van rond de penaltystip vrij aanleggen, Thoelen pareerde opnieuw. De Mechelse aanval kon een dosis creativiteit gebruiken en Vrancken dropte Shved voor Druijf.

Eerste baltoets Shved bijna raak

De Oekraïner glorieerde bijna meteen. Cullen leverde knullig in en Shved dook bij zijn eerste balcontact de zestien in. Zijn schot met links verdween net naast de kooi van Van Crombrugge. Jammer voor Kavé, dat zelf ook goed weg kwam. Raman liep een voorzet van Sergio Gomez in doel, maar de spits stond buitenspel. Malinwa leefde nog. En dat deed het ook nog nadat Magallan kort nadien staalhard op de lat kopte. Vrancken diste vervolgens zijn tweede troef op: Storm kwam in de plaats van Hairemans. RSCA greep zich ondertussen naar de haren, want alweer Thoelen hield Zirkzee van een treffer. De bloedarmoede vooraan bij KVM was echter te groot, waardoor Anderlecht al bij al makkelijk de drie punten Achter de Kazerne meegraaide. Een fraaie 21 op 27 voor Kompany en co, terwijl KV Mechelen de kloof met de top vier tot negen punten ziet oplopen.

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners