© Clément Lanot

Rellen na coronabetoging ontaarden in zwaar geweld: demonstranten gooien met nadarhekken vanop hoogte, politie verschuilt zich in metro

Nadat rellen in de Europese wijk het einde van de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel hebben ingeluid, probeert de politie ook het Jubelpark te ontruimen. De confrontaties worden heftiger. Aan het metrostation Merode moet de politie zelfs schuilen voor nadarhekken en brandende vuilnisbakken die vanop een hoogte naar beneden worden gegooid. Daarbij worden agenten hard geraakt.

Ruud Goossens, Dorien Colman
Een agent wordt geraakt door een nadarhek. 

Een agent wordt geraakt door een nadarhek. ©  rr

Rond 15.15 uur begon de politie met de ontruiming van het Jubelpark. Daarvoor zette ze het waterkanon in. Het bleek het begin van een nieuw kat- en muisspel, waarbij betogers wegliepen en weer terug kwamen. De politie zette de zijkant van het Jubelpark af. De relschoppers begonnen met kasseien gooien naar de politie. Die antwoordde met traangas.

 

 ©  ISOPIX

Na het begin van de speeches voor de deelnemers aan de betoging tegen de coromaatregelen in Brussel, omstreeks 14.15 uur, braken rellen uit in de staart van de mars, ter hoogte van de Kleine Wetstraat. Gemaskerde personen gooiden met hekken, stoelen en andere voorwerpen. De politie zette traangas en waterkanon in. Dat bevestigde politiewoordvoerster Ilse Van de keere. In de Europese wijk bleken enkele gebouwen en wagens beschadigd.

 

 ©  ISOPIX

In het Jubelpark werden daarop de speeches en de betoging officieel afgebroken. De organisatie riep op kalm te vertrekken, maar vele deelnemers bleven of trokken weer naar het Schumanplein. Organisator Tom Meert distantieerde zich op het podium in het Jubelpark van de relschoppers, de “enkele honderden” die vechten. “Zij zijn de oude wereld, wij de nieuwe.”

 

 ©  ISOPIX

De manifestatie tegen de coronamaatregelen is om 11 uur gestart aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk ging het richting Jubelpark waar internationale sprekers waren voorzien.

De hele betoging had een internationaal karakter, met deelnemers uit Oostenrijk, Polen, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Roemenië.

 

 ©  EPA-EFE

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws