© RTV

Drankenhandels duizenden euro’s lichter door dief: “Hij nam de duurste fles whisky mee”

Lille, Merksplas -

Een sluwe dief heeft de voorbije weken voor duizenden euro’s aan sterke drank gestolen bij enkele drankenhandels in de Kempen. Bij drankenhandel Daems op de Wechelsebaan in Lille kon de man 650 euro buit maken. Dezelfde man stal eind vorig jaar zelfs voor 1.500 euro bij Drinkshop Prik & Tik in de Vaartstraat in Merksplas. “Hier zijn we echt niet goed van”, zegt de gedupeerde zaakvoerder Dave Daems uit Lille.

Bart Van den Langenbergh

De zaakvoerder van drankenhandel Daems in Lille was woensdag zo onder de indruk van de diefstallen dat hij via de sociale media enkele beelden van de dader deelde. Dat leverde al meteen enkele bruikbare reacties op.

De man kwam voorbije dinsdagnamiddag twee keer in enkele uren tijd langs. “De eerste keer heeft hij twee dure flessen cognac en een fles Glenfiddich whisky van 21 jaar oud met een waarde van 160 euro meegenomen”, legt Dave Daems van drankenhandel Daems uit. “De man heeft het kistje waarin de fles whisky zat geopend en de fles eruit gehaald. Daarna heeft hij die fles tussen de flessen jenever gezet om ze daar even later mee te nemen. Hij rekende aan onze kassa met cash geld een flesje koffielikeur af en wandelde daarna naar buiten, met de gestolen flessen in zijn jas. Dezelfde namiddag is hij nog eens teruggekeerd om nog een fles van 160 euro mee te nemen. We zijn voor in totaal 655 euro bestolen. Hier zijn we echt niet goed van. We moeten heel hard werken om de boel draaiende te houden en dan gebeurt dit.”

Een medewerkster van drankenhandel Daems in Lille staat bij het rek met het lege kistje van de gestolen fles whisky van 160 euro. 

Een medewerkster van drankenhandel Daems in Lille staat bij het rek met het lege kistje van de gestolen fles whisky van 160 euro. © RR

De zaakvoerder raakte de dief op het spoor door de beelden van de bewakingscamera van de winkel na te kijken. De dader wandelde weg in de richting van de Wechelsebaan, maar er zijn geen beelden van een auto waarmee hij zich mogelijk verplaatste. “In de drie jaar tijd dat we onze nieuwe zaak hier op de Wechelsebaan uitbaten, is dit toch wel een van de zwaarste diefstallen. De duurste flessen drank van boven de 400 euro staan beveiligd achter slot en grendel, maar dat kunnen we natuurlijk niet met elke fles doen”, zucht Dave Daems. De drankenhandelaar deed van de diefstal aangifte bij de politie regio Turnhout.

Visa-kaart

Donderdag kreeg hij al meteen reactie van een collega uit Merksplas die wellicht dezelfde man over de vloer had gekregen. De dader kon in december vorig jaar bij Drinkshop Prik & Tik in de Vaartstraat in Merksplas zelfs meer dan 1.500 euro aan dure flessen drank meenemen. “We hadden tijdens de eindejaarsperiode al gemerkt dat er dure flessen champagne verdwenen waren. We besloten om enkele camera’s te plaatsen in de winkel”, legt Sam Peeters van Prik & Tik Merksplas uit. “Op 24 december heeft een man drie dure flessen champagne en de duurste fles whisky uit de winkel gestolen. Die fles whisky van 21 jaar oud kostte alleen al 600 euro. Een paar weken geleden is hij opnieuw hier geweest en kocht hij twee flesjes bier. Hij had in de gaten dat wij hem doorhadden en is meteen vertrokken. Ik ben nog in mijn bestelwagen gesprongen om hem achterna te gaan, maar de vogel was al gaan vliegen.”

Ook Sam Peeters deed van de diefstallen aangifte bij de lokale politie. Hij herkende de man op de beelden die Dave Daems uit Lille verspreidde. “Hij had dezelfde broek en jas aan. Uit de gegevens van de Visa-kaart die hij gebruikte, blijkt dat het om een Bulgaar zou gaan”, vertelt Sam Peeters. De politie van zowel de zone Noorderkempen als de zone regio Turnhout zetten het onderzoek naar de diefstallen verder.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lille in als startgemeente.

Nu in het nieuws