©  BELGA

Celstraf met uitstel gevorderd voor slagen aan bejaarde huisgenoot

Het openbaar ministerie heeft woensdag twee jaar cel met probatie-uitstel gevorderd voor een 72-jarige man uit Antwerpen, die zijn vroegere huisgenoot slagen zou hebben toegebracht. Hij staat terecht voor poging tot doodslag, maar de procureur vorderde zelf een herkwalificatie naar opzettelijke slagen.

Bron: BELGA

Het slachtoffer werd op 16 juli vorig jaar met levensbedreigende verwondingen binnen gebracht in het AZ Monica. De bejaarde man had blauwe plekken, diverse breuken, een open wonde aan het achterhoofd en een vochtophoping nabij het hart. Hij bleek al drie keer eerder te zijn opgenomen met open wonden en kampte ook met een chronisch alcoholprobleem.

Het slachtoffer zei dat hij al zes jaar samenwoonde met de beklaagde en dat de zeventiger hem geregeld sloeg als hij gedronken had. Ook op de dag van de feiten had hij een klap gekregen, waardoor hij met zijn hoofd tegen de kast was gevallen.

De beklaagde erkende dat hij zich wel eens druk maakte: het slachtoffer deed niets in het huishouden, verzorgde zich niet en dronk alleen maar. Op de dag van de feiten was hij naar de koers gaan kijken en had hij acht pintjes gedronken op café. Toen hij thuis kwam, was er een banale ruzie ontstaan en had hij zijn huisgenoot doorheen geschud. Die was uitgegleden en op de grond gesmakt. Hij ontkende dat hij het slachtoffer geregeld geslagen had.

De procureur vond de intentie om te doden niet aangetoond en vorderde zelf een herkwalificatie van poging tot doodslag naar opzettelijke slagen. Hij eiste een straf met uitstel, gekoppeld aan de voorwaarde dat de beklaagde aan zijn alcoholprobleem werkt.

De verdediging was blij met de gevorderde herkwalificatie. “Mijn cliënt heeft een blanco strafblad en dit was een eenmalig feit. Ze hebben jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld en het zijn nu nog steeds kameraden”, stelde advocaat Bart Herman. De beklaagde ontkende dat hij een alcohol- of agressieprobleem heeft, maar verklaarde zich wel bereid om voorwaarden na te leven.

Vonnis op 31 januari. blg

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws