Alexander en Kristof tonen het logo van Onze Vereniging. © Dirk Vertommen

Het vaste team van LHS Global. © Dirk Vertommen

BIJ DE ZAAK. Gratis webplatform LHS Global klinkt als sprookje in de oren van verenigingen

Booischot (Heist-Op-Den-Berg) -

Na maanden van ontwikkelen en finetunen lanceerde LHS Global uit Booischot (Heist-op-den-Berg) onlangs Onze Vereniging, een gratis webplatform voor verenigingen. Het helpt verenigingen met het bijhouden van hun administratie en om te digitaliseren. Zowel financiën, activiteiten, als ledenbeheer kunnen hierin worden beheerd. Het leukste? Het is gratis !

Ward Bosmans

Niet alleen dat gratis webplatform klinkt wellicht als een sprookje in de oren van veel verengingen. Ook het ontstaan van het bedrijf achter Onze Vereniging leest als een sprookje. LHS Global is een relatief jong bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met webontwikkeling, branding, infrastructuur en cloudtoepassingen. LHS Global is het kindje van Kristof De Vos (24) en Alexander Schillemans (24). Ondanks hun jonge leeftijd kennen ze elkaar al een eeuwigheid. Ze zaten samen op de basisschool in Grasheide (Putte). Later kwamen ze elkaar weer tegen op de hogeschool toen ze allebei IT studeerden.

Student-ondernemer

Kristof en Alexander. © Dirk Vertommen

Het was IT-er Kristof De Vos (24) die in 2017 als student-ondernemer de eerste kiemen legde voor LHS Global. “Ik was toen vooral bezig met webdesign. Op een bepaald moment kwam er een kantelpunt waarop mijn hobby een onderneming werd. Ik had al snel door dat er meer mogelijk was. Toen kwam er een nieuwe applicatie op mijn pad. Ik wist dat Alexander de juiste man was om mij daarmee te helpen. Hij had toen ook al een bedrijfje. Vanaf dan zijn we samen gegaan en heten we LHS Global. Eerst deden we dat nog als bijberoep, maar al snel besloten we om de grote stap te zetten en fulltime ondernemer te worden.”

Het letterwoord LHS staat voor Lighthouse Solutions. “Dat is nog een naam die we ooit bedacht hebben op de hogeschool. Eerst hebben we even in Putte gezeten. Daarna hebben we in een co-working space in Mechelen gewerkt en sinds een jaar zitten we in Booischot”, legt Alexander uit. Ondertussen werkt het bedrijf met een team van 7 personen.

Chiro

Net als LHS Global is het nieuwe webplatform Onze Vereniging organisch ontstaan. Alexander is iemand die heel zijn jeugd bij Chiro JEGRA van Grasheide aangesloten was en ook nu nog altijd deel uitmaakt van de leiding. Hij ontdekte dat er heel wat bij kwam kijken om de administratieve kant van de vereniging op orde te houden. Als IT-specialist bleef hij niet bij de pakken zitten en begon hij aan een oplossing te werken. “Toen die er eenmaal was, hadden we meteen het idee om daar iets meer mee te doen en het ook voor andere verenigingen ter beschikking te stellen”, vertelt Kristof De Vos.

Gratis

Er kwam nog wel wat werk bij kijken om Onze vereniging aan te passen voor alle soorten van verenigingen en om het ook op juridisch en veiligheidsvlak in orde te krijgen. Bovendien werden nog een aantal extra mogelijkheden toegevoegd zodat een vereniging volledig kan beheerd worden via het webplatform.

“Nu is alles klaar”, zegt Kristof. “We zijn zachtjes gestart in oktober. Ondertussen zijn er al een aantal verenigingen die het systeem gebruiken.”

Het webplatform Onze vereniging is gratis voor de verenigingen. Maar om de kosten die LHS Global heeft, te compenseren wordt er jaarlijks een transactiekost aangerekend per persoon die zich lid maakt van de vereniging. “Dat is slechts 2 euro per lid. Dat bedrag kan ofwel extra aangerekend worden aan de leden, ofwel betaalt de vereniging het”, legt Kristof uit. Is het platform dan toch niet helemaal gratis? “Dat hangt ervan af. Ofwel kan de vereniging die 2 euro doorrekenen door het lidgeld met 2 euro te verhogen. In dat geval betaalt de vereniging zelf helemaal niets. Maar verenigingen kunnen er ook voor kiezen om die 2 euro per lid op zich te nemen.”

Ontzorgen

Momenteel doen Kristof en Alexander heel wat demosessies voor verenigingen. “We willen

Kristof toont het platform © Dirk Vertommen

mensen niets opdringen. We tonen de mogelijkheden en achteraf kunnen ze het zelf eens uittesten. Zolang er geen nieuwe leden worden toegevoegd in het platform is alles vrijblijvend. Met het platform kunnen wij echt iedereen in een vereniging helpen en ontzorgen”, zegt Kristof. Voorlopig kan een vereniging via het platform zijn volledige ledenadministratie doen, een financieel overzicht krijgen, online betalingen en activiteiten beheren. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een module om nieuwsbrieven te versturen.

Van 20 uur naar twee minuten

“Nu krijgen verenigingen te maken met steeds meer administratieve vereisten. Het beleid van een vereniging moet transparant zijn. Je moet alles nauwkeurig bijhouden. Nu gebeurt dat vaak in dikke kaften die ergens in een kast staan. Met ons webplatform vind je alles veel makkelijker terug en worden er automatisch rapporten en overzichten aangemaakt. Ook de opvolging van wie zijn lidgeld betaald heeft, is niet altijd even eenvoudig. Met Onze vereniging kunnen de leden online betalen en krijgen ze indien nodig een mail met een herinnering. Ook inschrijven voor activiteiten kan via dezelfde weg. De organisatoren krijgen een mooi lijstje met de deelnemers. Zelfs voor activiteiten die door een vereniging worden georganiseerd, is er een apart overzicht. Stel dat er een restaurantdag wordt georganiseerd, dan krijg je een overzicht met alle kosten en opbrengsten voor die bepaalde activiteit. Zo weet je meteen wat het evenement heeft opgebracht. Onze slogan is ‘Breng uw administratie van 20 uur naar 2 minuten’. Naargelang er meer verenigingen zich aansluiten op het platform, kunnen er eventueel nog kleine aanpassingen gedaan worden. Bovendien wordt Onze Vereniging helemaal gepersonaliseerd volgens de huisstijl van de verenging. Het webplatform kan via een link geïntegreerd worden in de bestaande website van de vereniging.”

Kristof en Alexander hopen dat veel verenigingen de komende tijd de weg vinden naar het webplatform en er de voordelen van ontdekken.

LHS Global in cijfers

LHS Global, Dorpsstraat 111 bus 2, Booischot

Activiteiten: webontwikkeling, branding, infrastructuur en cloudtoepassingen, webplatform Onze Vereniging

Zaakvoerders: Kristof De Vos (24) en Alexander Schillemans (24).

Opgericht in 2019

Aantal personeelsleden: 4 vast in dienst en 3 freelancers

www.Lhs.global

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners