Een hoogtewerker van Brandweerzone Rivierenland tijdens een interventie in Lier. 

Een hoogtewerker van Brandweerzone Rivierenland tijdens een interventie in Lier. © BFM

“Brandweer Lier zit na een jaar nog altijd zonder eigen ladderwagen”

Lier -

Het zal in februari één jaar zijn dat de hoogtewerker of ladderwagen van Post Lier van Brandweerzone Rivierenland uit dienst werd genomen. Er is nog steeds geen vervangend voertuig.

Chris Van Rompaey

“Tijdens een brandweerinterventie op 3 januari bij een appartementsbrand in de Kolveniersvest in Lier waren we er getuige van dat de ladderwagen van de Post Berlaar als laatste voertuig ter plaatse kwam. Meer dan twee maanden na onze interpellatie in de gemeenteraad is de tweedehandse ladderwagen nog steeds niet in dienst. Burgemeester Boogaerts (N-VA) antwoordde me toen nochtans dat de wagen nog eind oktober in dienst genomen zou worden. Van bewuste of onbewuste desinformatie gesproken?”, vraagt raadslid Walter Marien (Vlaams Belang) zich af.

Later ter plekke

“Volgende maand zal het dus één jaar zijn dat de Lierse brandweerpost geen eigen ladderwagen heeft. Sindsdien moet bij interventies in Lier een ladderwagen van de dichtstbijzijnde brandweerpost, meestal van brandweerpost Berlaar, aanrukken. Ook al zijn volgens toenmalig burgemeester Boogaerts de aanrijtijden binnen de vooropgestelde normen, een ladderwagen van een naburige brandweerpost zal bij interventies in het Lierse centrum binnen de Ring onmiskenbaar steeds later ter plekke zijn dan een Lierse ladderwagen. Dat tijdsverschil kan dramatisch zijn in zeer kritische situaties.”

“Uit goede bron vernamen we dat de ladderwagen ook in januari nog niet in dienst genomen wordt. Verdedigt het stadsbestuur onze brandweerpost wel voldoende? Je kan het toch niet maken dat de brandweerpost van een stad met bijna 37.000 inwoners en met veel hoogbouw al bijna een jaar lang geen eigen ladderwagen ter beschikking heeft”, aldus Walter Marien.

Wisselstukken

Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) bevestigt dat het de bedoeling was om het vervangend voertuig het afgelopen najaar in dienst te kunnen nemen. “Helaas was deze timing niet haalbaar. Een cruciaal element is het moeilijk verkrijgen van wisselstukken en materiaal. Dat zijn omstandigheden waar we amper vat op hebben. Wij hopen dat onze leveranciers deze maand alle materiaal zullen aanleveren. Dan kan de om- en inbouw van het voertuig gebeuren in de brandweerpost van Lier.”

“De situatie is niet ideaal, maar de aanrijtijden vanuit Duffel, Berlaar en Nijlen voldoen aan de binnen de zone vastgelegde maximale aanrijtijden. Als stadsbestuur volgen we de vooruitgang hier op de voet. Uiteraard willen we de ladderwagen liever vandaag dan morgen in actie zien. Maar we stellen ook vast dat de brandweerzone alles doet wat in haar vermogen ligt om de aankoop te bespoedigen op een zeer krappe en verstoorde voertuigenmarkt.”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Nu in het nieuws