Het voltallige podium op het EK in Talinn is nog niet gevaccineerd. 

Het voltallige podium op het EK in Talinn is nog niet gevaccineerd. ©  EPA-EFE

Rusland wil ongevaccineerde concurrenten van Loena Hendrickx naar Spelen sturen en riskeert zo een aanvaring met het IOC

Er dreigt een aanvaring te komen tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Russische federatie. Rusland wil namelijk drie ongevaccineerde kunstschaatssters richting Peking sturen. Dat druist volgens het IOC in tegen de regels. Enkel sporters die zijn ingeënt tegen het coronavirus mogen immers aan de Winterspelen deelnemen. Sporters die onder die verplichte prik willen uitkomen, moeten voor aanvang van hun wedstrijd 21 dagen in China in quarantaine.

Jens JacobsBron: BELGA

Op het afgelopen EK in Talinn palmde Rusland voor de neus van onze landgenote Loena Hendrickx het voltallige podium in. Kamila Valieva (15), Anna Shcherbakova (17) en Alexandra Trusova (17) plaatsten zich dankzij hun podiumplek ook voor de Winterspelen. Maar daar wringt het schoentje nu.

De drie Russinnen zijn nog niet gevaccineerd tegen het coronavirus. Alexander Kogan, directeur van de kunstschaatsbond van Rusland, vertelde voor het EK dat dat geen probleem was. Met de Chinese organisatoren werd immers afgesproken dat minderjarigen zonder vaccinatie kunnen deelnemen. Iets wat indruist tegen de regels van IOC. Hierdoor lijkt een conflict tussen beide organisaties onafwendbaar.

De rijders en rijdsters uit Rusland zullen overigens nog steeds niet kunnen deelnemen onder Russische vlag, maar onder die van het Russisch  Olympisch Comité. Dat heeft te maken met de schorsing die het land kreeg opgelegd naar aanleiding van de door de staat gesteunde dopingpraktijken

Meer problemen 

Niet alleen op de Spelen lijkt de coronaprik dus voor problemen te zorgen. Ook op het WK kunstschaatsen in het Franse Montpellier kunnen de Russen problemen verwachten. Met ingang van deze week is het namelijk verplicht om als sporter gevaccineerd te zijn om aan toernooien met te doen.

Dat geldt ook voor de ongevaccineerde toptennisser Novak Djokovic, die afgelopen week na een dagenlange soap Australië werd uitgezet. Daardoor kan Djokovic zijn titel bij de Australian Open in Melbourne niet verdedigen. De Serviër moet vrezen voor zijn deelname aan Roland Garros.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Volg het nieuws over Rusland overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws