© jtp

Daklozen riskeren vijf jaar cel na vondst van lichaam onder hoop rommel

Het openbaar ministerie heeft maandag vijf jaar cel gevorderd voor drie daklozen die een lotgenoot zouden hebben dood geslagen. Zijn lichaam werd eind 2020 ontdekt bij de ontruiming van hun kampeerplek in het Antwerpse district Deurne. De drie beklaagden staan terecht voor opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. De verdediging vraagt de vrijspraak.

Bron: BELGA

De politie deed op zondag 8 november 2020 nazicht naar een illegale kampeerplek die door twee daklozen zou zijn opgericht bij een garagebox aan de Leemputtelaarbaan in Deurne. Er stond een tent te midden van een grote hoeveelheid sluikstort en tal van lege bierflesjes. Mariola S. (44) en David P. (33) zaten er wodka te drinken en werden gearresteerd voor openbare dronkenschap. Ze gedroegen zich verbaal en fysiek agressief naar de politie en schopten in de combi om zich heen.

Tijdens de ontruiming van hun kampeerplek werd tussen de rommel en onder een stapel kledij het lichaam van een man gevonden. Zijn gezicht zat onder het bloed, hij had een gebroken neus en tal van bloeduitstortingen. Anna M. (52), eveneens dakloos, kwam op dat ogenblik uit de garagebox en zei dat het om een zekere Damian ging. Hij woonde al twee weken samen met haar en met de twee anderen in het kamp. Ook zij werd opgepakt.

Uit de autopsie bleek dat Damian gestorven was aan een schedel- en hersentrauma, veroorzaakt door zwaar stomp kneuzend geweld. Op de kledij van de drie beklaagden werden bloedspatten van het slachtoffer aangetroffen. Ook op een slaapzak in de garagebox zaten bloedvlekken van Damian. In een van de vlekken werd DNA van David P. gevonden. Mogelijk gebeurden de feiten terwijl het slachtoffer in de slaapzak lag.

 

 © jtp

Mariola S. beriep zich tijdens het onderzoek op haar zwijgrecht. David P. zei dat Damian een paar dagen eerder betrokken was geraakt bij een vechtpartij. Hij had hem verzorgd en zo was het bloed op zijn kledij beland. Anna M. beweerde eerst van niets te weten. In een latere verklaring wees ze naar David P. Hij zou haar zaterdagnacht wakker hebben gemaakt met de boodschap dat Damian dood was. Hij zei dat hij het gedaan had en dat hij alles op zich zou nemen. De volgende ochtend had hij het lichaam verstopt en waren Mariola S. en hij beginnen drinken. Later vertelde Anna M. aan haar celgenoten dan weer dat Mariola S. iemand vermoord had.

Volgens de procureur zijn ze alle drie mededader aan de feiten. “Het slachtoffer werd zonder aanwijsbare reden dood geslagen. Nadat ze zijn lichaam verborgen hadden, gingen ze gewoon verder met niets doen en drinken. Ze hebben geen enkel schuldinzicht. Ik vorder de maximumstraf van vijf jaar.”

Hun advocaten vroegen de vrijspraak. “Er zijn nog te veel onduidelijkheden en er zijn te weinig objectieve elementen om te bepalen wie welke rol had”, stelde de advocaat van Anna M. “Ook het bloedspattenonderzoek brengt daar geen duidelijkheid over”, klonk het bij de verdediging van Mariola S. “De verklaringen van Anna M. zijn niet geloofwaardig. Mijn cliënt ontkent dat hij dergelijke dingen tegen haar gezegd heeft. Hij had geen recente verwondingen aan zijn handen en het bloed op zijn kledij bewijst niets”, aldus de advocaat van David P.

Vonnis op 31 januari.

 blg, jtp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Deurne in als startgemeente.

Nu in het nieuws