Ben Weyts. GettyImages

Ben Weyts. GettyImages©  BELGA,

Ben Weyts wil geen vaccinaties op school: “Laat ons die discussie in godsnaam toch niet importeren in onze scholen”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts roept donderdag opnieuw op om niet op school te vaccineren tegen Covid. Het zal zorgen voor polarisatie en mogelijk ook voor weerstand tegen de klassieke vaccins, zoals tegen mazelen. Ook bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding valt te horen dat ouders zich beginnen verzetten tegen de reguliere vaccins. Toch zal er op verschillende basisscholen geprikt worden, zoals in Beveren, Kruibeke en Houthalen-Helchteren.

jvhBron: BELGA

Vaccinatie op school wordt niet centraal georganiseerd, noch vanuit de Vlaamse overheid, noch vanuit de koepels, noch vanuit de CLB’s. Toch hebben verschillende vaccinatiecentra beslist om het op die manier te doen. Onder meer in Beveren, Kruibeke, Houthalen-Helchteren en Beringen.

“Ik wil die discussie niet importeren in de scholen”, zei Weyts donderdag in het Vlaams Parlement. “Het gaat over het recht op privacy, maar ook over discussies die we echt kunnen missen als kiespijn in de klas. Als je gaat vaccineren in de scholen, zal het voor iedereen duidelijk zijn wie zich laat vaccineren en wie niet. Wie zich niet vaccineert mag dan even naar de studie en wordt gebrandmerkt. Alles loopt al zo gepolariseerd in de samenleving, laat ons nu in godsnaam toch niet die discussie importeren in onze scholen.”

Ook de CLB’s vinden het geen goed idee en roepen op tot voorzichtigheid. “We stellen vast dat er nogal wat discussies zijn over het Covid-vaccin voor kinderen”, zegt Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk. “We zien dat die discussie steeds meer weerslag krijgt op de klassieke vaccinaties. We krijgen heel veel aangetekende brieven van ouders die nu elk vaccin voor hun kind weigeren. Het is voor ons belangrijk om het basisvaccinatieschema te vrijwaren.”

“Ons aanvaardingspercentage voor het mazelenvaccin is wereldtop”, besluit Weyts. “Dit kan contraproductief werken, hoe goedbedoeld ook.”

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws