©  BELGA

Minister Beke: “Woonzorgcentra kunnen besmet personeel inzetten, maar enkel op Covid-afdelingen”

Woonzorgcentra en andere residentiële voorzieningen kunnen als laatste redmiddel  asymptomatisch besmet personeel inzetten om zo de zorg te garanderen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys. Volgens Beke staat die uitzondering in nieuwe richtlijnen aan de voorzieningen. Het kabinet-Beke verduidelijkte na afloop van het debat in het parlement wel dat het alleen gaat om de zorg op Covid-afdelingen, niet om zorg in andere afdelingen.

mtmBron: BELGA

Nu de ziekenhuizen geconfronteerd worden met een grote personeelsuitval vraagt zorg- en ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro aan de overheid om ook besmette werknemers die geen symptomen vertonen te kunnen inzetten op niet-Covid-afdelingen. Momenteel mag dat alleen op Covid-afdelingen. Zorgnet-Icuro vraagt dus om de uitzondering te verbreden naar de andere afdelingen “voor moest dat in het ergste geval nodig blijken”. 

LEES OOK. Besmet maar niet ziek. Moet je dan toch maar blijven werken? “Alleen in het ziekenhuis, op de covid-afdeling, is dat een goed idee”

In het Vlaams Parlement polste N-VA-parlementslid Lorin Parys naar de noodplannen voor het Vlaamse zorgpersoneel, bijvoorbeeld in de woonzorgcentra. Kan de uitzondering die Zorgnet-Icuro voor de ziekenhuizen vraagt ook in de Vlaamse zorgvoorzieningen toegepast worden?

Volgens minister Beke is die mogelijkheid al voorzien in een update van de richtlijnen (van 10 januari) aan de voorzieningen. “Daarin staat dat bij uitzondering en wanneer alle andere mogelijkheden uitgeput zijn medewerkers die positief getest zijn, maar die geen symptomen hebben, kunnen ingezet worden”, aldus Beke. De CD&V-minister benadrukt wel dat het gaat om een ‘lender of last resort’, een ultiem redmiddel dus en dat de betrokken medewerkers niet kunnen verplicht worden.

Wat de minister er tijdens het debat in het parlement niet meteen heeft bij gezegd, is dat de maatregel voorlopig ook enkel geldt voor cohorte-afdelingen, dus afdelingen waar enkel Covid-positieve bewoners verzorgd worden. Volgens het kabinet-Beke kan Zorgnet-Icuro de kwestie wel voorleggen aan de Taskforce Zorg. “Daar kan dat in eerste instantie besproken worden”, luidt het.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten