Burgemeester Walter Horemans (tweede van rechts) op de Liersesteenweg waar de ANPR-camera zal komen. © Chris Van Rompaey

Berlaar wil niet weten van trajectcontroles door privéfirma’s

Berlaar, Bevel, Itegem -

Een ruime meerderheid heeft zich tijdens de gemeenteraadszitting in Berlaar principieel uitgesproken tegen trajectcontroles in samenwerking met privéfirma’s. Burgemeester Walter Horemans (CD&V) kondigde bovendien een nieuw traject met cameracontrole aan.

Chris Van Rompaey

De gemeente Bonheiden wil trajectcontroles uitbesteden aan een privéfirma. Omdat Groen wil vermijden dat Berlaar in de toekomst publiek-private samenwerkingen zou aangaan voor de geplande trajectcontroles in de gemeente, vroeg de fractie de stemming om zich als gemeenteraad principieel uit te spreken tegen zo’n samenwerking.

Verdienmodel

“Het is duidelijk dat er een verdienmodel steekt achter deze manier van werken. Dit vinden wij verwerpelijk”, stelde Koen Kerremans. “Het kan niet de bedoeling zijn om zo veel mogelijk overtredingen te kunnen noteren. Snelheidscontroles hebben maar één bedoeling: snelheid verlagen waardoor de verkeersveiligheid significant toeneemt. Dit moet resulteren in een drastische verlaging van het aantal verkeersslachtoffers.”

Schepen van Mobiliteit Jan Hendrickx (N-VA) volgt deze zienswijze. “Verkeersveiligheid mag inderdaad nooit ondergeschikt zijn aan commerciële belangen en zo veel mogelijk overtredingen vaststellen mag ook niet het doel van controles zijn. We wachten in ieder geval het advies van Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers af (Open Vld) die een oproep deed om voorlopig geen contracten af te sluiten. Maar ik ben er zeker van dat wij zo’n overeenkomst in Berlaar niet gaan afsluiten.”

Tijdens de stemming sprak een ruime meerderheid van zestien raadsleden zich daadwerkelijk uit tegen een samenwerking met een privéfirma om trajectcontroles te organiseren. Vier raadsleden onthielden zich.

Hullebrug

In de rand van dit agendapunt deelde burgemeester Walter Horemans mee dat de ANPR-camera in de Pastorijstraat in de komende weken in werking wordt gesteld. De trajectcontrole op de Liersesteenweg, met een paal in Berlaar en een paal in Lier, wordt eveneens de komende weken uitgerold. De opbrengst van de boetes gaat naar de gemeente.

Horemans maakte ook nog een nieuw project bekend ter hoogte van de Hullebrug. Daar komt namelijk een trajectcontrole met drie camera’s: een camera in de Kruiskesbaan in Bevel (Nijlen), op de Bevelsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) en in de Pastorijstraat in Berlaar. De opbrengst van deze camera’s gaat naar de Belgische schatkist en het Verkeersveiligheidsfonds.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Berlaar in als startgemeente.

Nu in het nieuws