Peter Benoit. ©  Paul Bolsius

Voorzitter Peter Benoit Fonds verbolgen over verwijdering borstbeeld: “Gebrek aan debat is een universiteit onwaardig”

Een aantal professoren aan de Universiteit Antwerpen is ontstemd over de beslissing van een collega om in een van de faculteiten een borstbeeld van componist Peter Benoit (1834-1901), een bekend ijveraar voor de vervlaamsing van het muziekonderwijs, weg te halen. Dat zou gebeurd zijn op verdenking van kindermisbruik. De professoren spreken van een cancelcultuur. Ook de voorzitter van het Peter Benoit Fonds, docent Patrick Verhoeven, is scherp voor zijn universiteit.

David Van Turnhout

LEES OOK. Beeld van ‘pedofiel’ Peter Benoit verwijderd van UAntwerpen: “Problematisch dat prof zonder bewijs een historisch figuur kan cancelen”

In een open brief aan de rector klaagt hij over het gebrek aan dialoog en transparantie omtrent de verwijdering van het borstbeeld.

“Het lijkt mij een universiteit onwaardig om zonder enige vorm van bewijs en debat een beeld van een historisch zo belangrijk figuur als Peter Benoit te verwijderen”, klinkt het. Verhoeven benadrukt dat Benoit niet alleen een begenadigd componist en muziekpedagoog was, maar ook het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen stichtte, tevens de eerste Nederlandstalige instelling van hoger onderwijs in dit land. 

Verhoeven hekelt de wens van de universiteit om deze kwestie intern te houden. “Gezien het historische belang van Peter Benoit is zoiets misplaatst en onaanvaardbaar”, vervolgt hij. Tot slot dringt hij erop aan dat de professor die het beeld liet verwijderen, harde bewijzen levert van Peter Benoits pedofiele verleden. “Indien dat niet gebeurt, moet het beeld teruggeplaatst worden.”

Het borstbeeld werd in 1999 aan de universiteit geschonken door een oud-studente van het conservatorium, naar aanleiding van de restauratie van de gebouwen aan de Sint-Jacobsmarkt waar Benoit leiding gaf aan de stedelijke muziekschool en het latere conservatorium. Het beeld kreeg een plaats in de foyer van de universiteit, die toen tot ‘Peter Benoit Foyer’ werd gedoopt.

Het betreffende borstbeeld van Peter Benoit. ©  Peter Benoit Fonds

“Eerst grondig onderzoeken”

De rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, liet eerder aan VRT NWS al weten dat dit onderzocht moet worden. “Dat het beeld om inhoudelijke redenen wordt weggenomen is eigenlijk een beslissing die niet op het niveau van een faculteit moet genomen worden, maar op het niveau van de universiteit zelf.”

De rector en vice-rectoren willen nu echter nog geen beslissing nemen. “Als we zouden beslissen het beeld te verwijderen, dan kan dat alleen als we een grondige kennis hebben van het dossier. Dat is op dit moment niet het geval. Ik kan me er nu dus nog niet over uitspreken”, zegt Van Goethem. “Zo’n historisch onderzoek loopt dikwijls ook moeizaam en duurt vaak lang. Ik denk niet dat we de eerste maanden al nieuws gaan hebben.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners