De zes oud-studenten journalistiek en zes deelnemers van de podcast. 

De zes oud-studenten journalistiek en zes deelnemers van de podcast. ©  rr

Jongeren lanceren podcast over mentaal welzijn: “Psychiaters waren onder de indruk van ons project”

Antwerpen, Malle -

Zes oud-studenten journalistiek hebben in samenwerking met drie psychiaters en zes jongeren tussen 20 en 25 jaar een podcast ‘Maanlopers’ gemaakt, waarbij het mentaal welzijn van jongeren centraal staat. De zesdelige reeks bespreekt thema’s als identiteit, sociale media en eenzaamheid, waarbij het doel is om het begrip ‘mentale gezondheid’ uit de taboesfeer te halen en een herkenbaar beeld voor alle jongeren te creëren.

Sonia De Bock

“De maatschappij kan soms hard en veeleisend zijn. Daarom willen we wel eens weglopen naar de maan.” Zo begint host en moderator Joppe De Hert (22) aan de eerste aflevering van de podcast. Joppe trok samen met vijf oud-studenten journalistiek van de AP hogeschool in Antwerpen, drie psychiaters en zes jongeren voor een weekend naar het vormingscentrum in Malle om zes afleveringen te maken die elk een thema rond mentale gezondheid bespreken: identiteit, slechte dagen, prestatiedruk, eenzaamheid, sociale media en labels.

Hoewel de eerste aflevering van de podcast pas afgelopen weekend uitkwam, zijn de vijf oud-studenten al sinds oktober 2020 aan het project bezig. “We hebben zo’n twee maanden nodig gehad om de juiste deelnemers te vinden”, vertelt Joppe. “We wilden een diverse groep jongeren aan het woord laten die elk hun eigen verhaal hadden en openhartig over hun mentale gezondheid wilden spreken. Na enkele voorgesprekken hebben we zes jongeren gekozen voor ons opnameweekend. Het was even loskomen in het begin, maar na een halfuurtje zat de sfeer helemaal goed en hebben we er een fantastisch weekend van gemaakt. Zelfs de psychiaters waren onder de indruk van wat we daar gedaan hebben.”

De podcast werd afgelopen zomer opgenomen in Malle. 

De podcast werd afgelopen zomer opgenomen in Malle. ©  rr

Identiteit en openheid

In de eerste aflevering, waarbij het thema identiteit centraal staat, komen er meteen stevige onderwerpen aan bod, zoals zelfbeeld, genderdiversiteit en stereotypering. De zes jongeren beantwoorden vragen aan de hand van een spelletje en proberen samen een antwoord te vinden. Lotte Smets (24) uit Ekeren was er zelf bij als deelnemer en blikt tevreden terug. “Ik vind het belangrijk om voor anderen mijn verhaal te doen, want er zullen vast nog jongeren zijn die net zoals ik een burn-out gehad hebben of met angststoornissen kampen. Het was een fijn gevoel om in een veilige omgeving te zitten waar we elkaars mening konden begrijpen en er openlijk over wilden praten.”

Ilias El Kostit (24) uit Antwerpen, momenteel ambassadeur voor de Warmste Week, was ook van de partij. “Ik heb dankzij ‘Maanlopers’ veel bijgeleerd. Ik heb vooral geluisterd naar de getuigenissen van de andere jongeren, waardoor mijn perspectief enorm verbreed is en ik mezelf meer durf blootstellen.”

Herkenbaarheid

Psychiater Lieve De Backer (42), zelf al vijf jaar actief in de jeugdzorg, begeleidde samen met twee collega’s de twaalf jongeren. “Ik denk dat ‘Maanlopers’ de vlotste samenwerking uit mijn carrière was”, vertelt ze. “Iedereen had veel respect naar elkaar toe, wat cruciaal is om moeilijke gesprekken te starten. Als psychiater ben je vaak aan het werk met mensen die ziek zijn, maar preventie is even belangrijk. Zo’n podcast helpt niet alleen om taboes uit de weg te ruimen, maar ook om herkenbaarheid voor jongeren te creëren, zodat mentale gezondheid beter bespreekbaar wordt.”

Een tipje van de sluier voor de tweede aflevering: de deelnemers proberen aan de hand van een knutselwerk te tonen hoe een slechte dag er voor hen uitziet. 

Een tipje van de sluier voor de tweede aflevering: de deelnemers proberen aan de hand van een knutselwerk te tonen hoe een slechte dag er voor hen uitziet. © rr

©  rr

‘Maanlopers’ lanceert vanaf 17 december wekelijks een aflevering en is te beluisteren op Spotify, iTunes en Google Podcasts.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws