De keuken voor patiënten in het Mechelse ziekenhuis. 

De keuken voor patiënten in het Mechelse ziekenhuis. ©  AZ Sint-Maarten

AZ Sint-Maarten behaalt hoogste kwaliteitslabel voor voedselveiligheid

Mechelen -

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen heeft het Smiley-label behaald, het hoogste kwaliteitslabel voor voedselveiligheid. Het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kende dat toe na een grondige audit.

Sven Van Haezendonck

Het ziekenhuis in Mechelen is het eerste dat zo’n Smiley-label binnenhaalt. Het geldt voor een periode van drie jaar. “Om het te kunnen behalen, moesten we via een audit aantonen dat we beschikken over een geloofwaardig autocontrolesysteem dat gevalideerd is en gecertifieerd”, zegt Annelies Van Gaver, directeur van het facilitair departement in het AZ Sint-Maarten.

Via zo’n systeem controleert het ziekenhuis voortdurend de eigen werking op basis van wettelijk bepaalde kritische punten. Van in de keuken tot in de kamer van de patiënt wordt daar op toegekeken. “Denk maar aan het regelmatig checken van de vervaldatum van voedingswaren of het serveren van maaltijden op de juiste temperatuur.”

LEES OOK: Verlichte en versierde tractoren brengen kerstsfeer: “Wij wilden voor blije gezichten zorgen”

Na een proefaudit kreeg de keuken positieve feedback, maar ook enkele werkpunten. “Daarmee gingen we meteen aan de slag. Na intense voorbereidingen volgde de definitieve audit”, zegt Erwin De Decker, verantwoordelijk voor de kwaliteit in de keuken.

Tijdens de audit van Foodcheck, een keuringsorganisatie, lag vooral de focus op de keuken voor patiënten en Resto M!, het restaurant voor de medewerkers van het ziekenhuis. Al kwamen ook de verpleegeenheden en de ‘melkkeuken’ aan bod. “Onze medewerkers doorstonden deze met glans en enkele dagen later volgde het verlossende nieuws dat we het Smiley-label behaald hadden”, vertelt De Decker. (svh)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws