©  REUTERS

Max Verstappen is en blijft wereldkampioen! Protesten van Mercedes afgewezen

De Nederlander Max Verstappen (Red Bull), die zich zondag voor de eerste keer in zijn carrière tot wereldkampioen Formule 1 kroonde, moet zich melden bij de stewards. Mercedes tekende immers protest aan tegen de uitkomst van de Grote Prijs van Abu Dhabi, de 22e en laatste WK-manche van het seizoen. De beide protesten van Mercedes over de rol van de safety car in de laatste ronden werd later op de avond afgewezen, waardoor Verstappen officieel wereldkampioen werd.

lvh, blg, gve

De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) leek lange tijd op weg naar zijn achtste wereldtitel op het circuit van Yas Marina. Tot in het slot de Canadees Nicholas Latifi (Williams) crashte, waarna de safetycar op de piste verscheen. Tot ontzetting van Mercedes mocht Verstappen vlak achter Hamilton starten voor een ultieme ronde, daarin was Hamilton kansloos op zijn versleten banden.

Volgens Mercedes vonden inbreuken plaats tegen twee artikels van het FIA-reglement, met betrekking tot de periode met de safety car op de baan. Het Duitse team is vooral boos omdat in de reglementen staat dat de safety car pas een ronde nadat de laatste auto in dezelfde ronde zit naar binnenkomt, wat dus niet gebeurde.

Mercedes besliste om een advocaat mee te nemen naar de stewards, zo meldt De Telegraaf-journalist Erik van Haren. Lewis Hamilton ontbrak alleszins op de afsluitende persconferentie in Abu Dhabi.

Uitkomst hoogst onzeker

Kortom, de wereldtitel is nog onder voorbehoud én de uitkomst van deze klacht is hoogst onzeker. De eerste klacht over het inhalen van Verstappen tijdens de safety car-rondes werd alvast afgewezen.”De stewards stelden vast dat Verstappen inderdaad heel even voorbij Hamilton ging, maar wanneer beide racers aan het versnellen en remmen waren. Verstappen ging nadien meteen achter Hamilton en was niet voor hem toen de safety car-periode eindigde.” De tweede klacht, over de ronde waarin de safety car van het parcours ging, werd ook niet aanvaard. Mercedes kan beide beslissingen wel nog aanvechten in beroep, een keuze die ze wellicht zullen maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volg het nieuws over KV Mechelen LIVE: Volg alle matchen live overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws