Handelaar Theo helpt Mila een bruine kip uit te kiezen 

Handelaar Theo helpt Mila een bruine kip uit te kiezen © AF

Ondanks maatregelen rond vogelgriep is pluimvee gegeerd op de Molse dierenmarkt

Mol -

Op de wekelijkse boeren- en dierenmarkt in Mol was er zondagmorgen, ondanks de recente uitbraak van vogelgriep in Ravels, flink wat interesse in pluimvee. De kandidaat-kopers konden hun gading wel slechts bij één handelaar vinden, want enkel Theo Taens bood pluimvee aan op de zogeheten konijnenmarkt.

Annelies Frederickx

Afgelopen woensdag werd vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld in een pluimveebedrijf in Ravels. Bij de Kempense pluimveehouders zit de schrik er goed in, maar de dreigende influenza hield particuliere kopers zondag alvast niet weg van de wekelijkse boeren- en dierenmarkt in Mol. “Ik was niet zeker of het nog toegelaten was om kippen te verkopen op de dierenmarkt en dus zijn we op goed geluk naar hier gereden”, vertelt Hanne, die met haar dochter Mila een bruin exemplaar heeft uitgekozen. “Gisteren is onze kip gestorven en zijn vriendje mocht niet alleen blijven zitten. Daarom zijn we vandaag meteen naar de dierenmarkt gekomen om een andere kip te kopen. Schrik voor de vogelgriep heb ik niet. Onze kippen zitten binnen, want met slechts twee dieren is dat perfect regelbaar.”

Vogelgriep is genadeloos

Roger Slenders koos zondagmorgen drie nieuwe kippen uit. “Ik had vooraf gecheckt of de Molse dierenmarkt in de gevarenzone lag. De besmetting was evenwel op meer dan tien kilometer van Mol. Mocht dat niet het geval zijn, dan was ik niet naar de dierenmarkt gekomen. Nu was ik er wel zeker van dat er hier pluimvee zou verkocht worden. Ik had nood aan drie legkippen, want mijn vorige dieren waren versleten en die heb ik dus gisteren geslacht. Natuurlijk ben ik op mijn hoede voor de vogelgriep, want de ziekte is echt heel gevaarlijk en slaat genadeloos toe. Mijn kippen lopen geen gevaar, omdat ik de dieren binnen houd.”

Theo Taens biedt naast kippen ook eenden, ganzen en duiven aan.

Theo Taens biedt naast kippen ook eenden, ganzen en duiven aan. © AF

De kandidaat-kopers kwamen zondagmorgen automatisch bij Theo Taens terecht, want hij bood als enige handelaar pluimvee aan. “Ik had de laatste dagen eerlijk gezegd flink wat schrik. Niet zozeer voor de vogelgriep, maar ik vreesde dat er geen kopers zouden opdagen op de dierenmarkt. Gelukkig was mijn vrees ongegrond. Mijn dieren zijn gezond, want ze werden allemaal uitvoerig onderzocht. Thuis krijg ik elke week een dierenarts over de vloer, die bij twintig dieren een bloedstaal neemt. Als erkende handelaar volg ik de actuele situatie uiteraard op de voet, want ik sta voortdurend in contact met een dierenarts en het FAVV. Ook hier op de markt was er uiteraard controle. De veearts kwam vanmorgen langs en omdat ik de enige handelaar met pluimvee was, heeft hij elk dier gecontroleerd. Die check-ups horen er nu eenmaal bij en zijn goed, want de veiligheid van de dieren staat voorop.”

Geen nieuwe kippen

Theo Taens bood zondag zowat tweehonderd sier- en legkippen, eenden, ganzen en duiven te koop aan. “Dit is mijn voorlaatste zondag op de markt”, geeft de pluimveeverkoper nog mee. “Vandaag zal ik niet alle dieren van de hand kunnen doen en dus kom ik volgende week zeker nog terug. Ik verkoop verder tot alle dieren weg zijn en dan hou ik er enkele weken mee op. Rond de feestdagen is het altijd wat kalmer, maar door de vogelgriep heb ik al enige tijd geen nieuwe kippen kunnen aankopen. Ik zou die nieuwe dieren immers eerst drie weken in quarantaine moeten plaatsen en ze moeten ook allemaal gevaccineerd worden. Dat zou niet rendabel zijn en dus zal ik pas opnieuw kippen opkopen wanneer alle gevaar geweken is.”

Naast legkippen zijn ook sierkippen erg gegeerd bij de kandidaat-kopers

Naast legkippen zijn ook sierkippen erg gegeerd bij de kandidaat-kopers © AF

Kempenaars slachten niet

Theo Taens zag de handel in pluimvee drastisch veranderen de voorbije jaren. “Mensen slachten niet meer, waardoor ik bijvoorbeeld geen kalkoenen meer aanbied op de markt. Dat was vroeger helemaal anders. Dat veranderde kooppatroon heeft uiteraard grote gevolgen. Een geslachte kip is meteen weg, waardoor de kopers ook snel terugkeerden naar de markt, maar nu zijn de mensen enkel nog geïnteresseerd in leg- of sierkippen. Die gaan jarenlang mee en dus kan ik er minder van verkopen. Op de dierenmarkt in Antwerpen is dat helemaal anders, want daar verkoopt mijn collega elke zondag wel nog tweehonderd slachthanen per week.”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Nu in het nieuws