Het verdwijnen van de eiken in de Bosstraat lokt heel wat reacties uit. 

Het verdwijnen van de eiken in de Bosstraat lokt heel wat reacties uit. © Bert De Deken

Schepen reageert ongepast op kritische mail over bomenkap: “Hoe stom reageer jij nu?”

Retie -

Het plan van het gemeentebestuur van Retie om in de Bosstraat 22 eiken te kappen omdat de bewoners van de straat dat vragen, krijgt veel tegenwind. Een niet-inwoner die een mail stuurde naar de burgemeester en schepenen, ontving een ongenuanceerd antwoord.

Ronny van den Ackerveken

LEES OOK. Bewoners overhalen gemeente om 22 gezonde bomen te kappen

De bomen zorgen volgens de bewoners van de Bosstraat voor overlast door vallende bladeren en de wortels duwen tegen omhoog. Daarom heeft het schepencollege van Retie besloten de 22 eiken te kappen en te vervangen door jonge bomen van een andere soort. Iemand die niet in Retie woont, mailde zijn mening naar het schepencollege.

“De Bosstraat is een prachtige buurt waar ik graag zou wonen”, staat in de mail. “Nu krijgen enkele bewoners met een grote mond gelijk, terwijl ze eigenlijk ongelijk hebben. Zou het kunnen dat er leden van gemeentebestuur in de Bosstraat wonen? Anders is het een onbegrijpelijke beslissing. Ik hoop dat het gemeentebestuur terugkomt op het kappen van ecologisch zeer waardevolle bomen.”

Meer dan honderd reacties

Schepen van Groenvoorzieningen Fonny Matthijs (Nieuw Retie) gaf een kort antwoord. “Hoe stom reageer jij nu? Je weet niet waarover je spreekt. Hou uw … dan.” De ontvanger was verontwaardigd door het taalgebruik en plaatste zijn mail samen met het antwoord van de schepen in de Facebookgroep Ge zé van Retie. Daar is het intussen verwijderd.

Fonny Matthijs geeft toe dat hij niet zo had moeten reageren. “Mijn antwoord was verkeerd geformuleerd. Ik had al meer dan honderd reacties gekregen over de bomen in de Bosstraat, die niet altijd even vriendelijk waren. Het begon wat uit de hand te lopen en ik maakte me daar druk over. De bewuste mail kwam van iemand die niet in Retie woont, daar had ik het wat moeilijk mee. Ik begrijp dat de beslissing over het kappen van de eiken voor commotie zorgt. Anderzijds heb ik ook positieve reacties gekregen.”

De man die de mail stuurde wil er niet te veel woorden meer aan vuil maken. “Dat ik niet in Retie woon, mag voor een schepen geen argumentatie zijn om een onderbouwde mail op een dergelijke manier te beantwoorden. Het kappen van bomen is iets dat ons allen aanbelangt.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Retie in als startgemeente.

Nu in het nieuws