Het Heilig Hartziekenhuis verhuist ernstig zieke patiënten naar andere ziekenhuizen. 

Het Heilig Hartziekenhuis verhuist ernstig zieke patiënten naar andere ziekenhuizen. © BELGAIMAGE

Smeekbede Liers ziekenhuis: “Volg alstublieft de coronamaatregelen”

Lier -

Het Heilig Hartziekenhuis in Lier vraagt om maximaal de door de overheid opgelegde coronamaatregelen te respecteren. “Hopelijk neemt zo de druk in het ziekenhuis af en moeten we de komende dagen en weken geen harde keuzes maken”, zegt hoofdarts Johan Debeuf.

Chris Van Rompaey

In het Heilig Hartziekenhuis is de vierde Covid-19-golf duidelijk voelbaar met een dagelijkse toevloed aan patiënten. “Net zoals in alle andere Vlaamse ziekenhuizen houden we 60% van de capaciteit aan intensieve zorgbedden vrij voor coronapatiënten. Op dit ogenblik (vrijdag, red.) is deze capaciteit ook effectief ingenomen. Ernstig zieke patiënten brengen we via een spreidingsplan naar andere ziekenhuizen over. Daarnaast beschikken we over 42 bedden voor niet-intensieve Covid-zorg”, zegt dokter Johan Debeuf.

“Om dit mogelijk te maken, hebben we drie afdelingen heringericht. Ook voor de niet-intensieve coronapatiënten zijn er de nodige afspraken met de ons omringende ziekenhuizen, maar ook daar merken we dat ook zij steeds minder plaats ter beschikking hebben.”

Oververmoeid

Voor het zorgpersoneel en de artsen is de vierde golf alweer een extra belasting, zowel fysiek als mentaal. “Mensen zijn oververmoeid en de moeilijke evenwichtsoefening tussen Covid-zorg en reguliere zorg haalt veel medewerkers opnieuw uit hun vertrouwde werkomgeving en hun vertrouwde team. Een grote en toenemende afwezigheid van zorgpersoneel is een belangrijke bezorgdheid met grote impact op de zorgcapaciteit”, beklemtoont de hoofdarts.

“Vanuit alle medewerkers van de zorg is er de vraag om maximaal de maatregelen die door de overheid worden uitgevaardigd, te respecteren. Hierdoor zal hopelijk de druk in ons ziekenhuis afnemen, kunnen we verder kwaliteitsvolle zorg verlenen en zullen we de komende dagen en weken geen harde keuzes moeten maken”, zegt dokter Debeuf.

Toestand alarmerend

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA): “Ik ondersteun uiteraard volledig deze dringende oproep vanuit de directie en het personeel van het ziekenhuis. De toestand is echt alarmerend. Wij moeten nu meer dan ooit allen samen alles doen om het virus te stoppen. Dat wil zeggen: allen samen alle opgelegde maatregelen strikt opvolgen. Ik dank alle Lierenaars en Hooiktenaars bij voorbaat.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws