Flor Bressers. 

Flor Bressers. ©  rr

Lommelse topcrimineel staat op ‘most wanted’-lijst van Europol

De Lommelse topcrimineel Flor Bressers (35) staat op de nieuwe lijst van de 62 meest gezochte criminelen. De Europese politieorganisatie Europol heeft vrijdag die nieuwe lijst gepubliceerd. Bressers (35), alias ‘De Universitair’, moet nog een celstraf van vier jaar uitzitten wegens een ontvoering en mishandeling in het criminele milieu.

In mei van dit jaar hadden het Antwerpse parket en de federale politie al een signalement verspreid van de voortvluchtige crimineel. De 35-jarige Flor Bressers is afkomstig uit Lommel maar had ook een adres aan de Bredabaan in Brasschaat.

Bressers staat in het criminele milieu bekend als ‘De Lange’ of ‘De Universitair’, omdat hij een universitair diploma in de criminologie zou hebben behaald. De dertiger groeide de jongste jaren uit tot een grote naam in het drugsmilieu. Zijn organisatie heeft tonnen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa gesmokkeld. Dankzij het kraken van de berichtendienst Encrochat kwam de rol van Bressers in het Kriva Rochem-dossier aan het licht. Politie en justitie slaagden erin om de berichten tussen Bongoking, de schuilnaam van Bressers, en zijn criminele handlangers te ontcijferen.

LEES OOK. Gerecht zoekt cocaïnebaas Flor Bressers (35): “Hij is uiterst intelligent en geniet van geweld”

Europol heeft Bressers op de nieuwe lijst met meest gezochte criminelen gezet nadat de Lommelaar in maart vorig jaar door het Antwerpse hof van beroep werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor onder meer diefstal met geweld, afpersing met wapens en onwettige vrijheidsberoving met doodsbedreiging. In 2016 liet hij een andere drugscrimineel gijzelen en mishandelen. Voor mishandeling werd hij ook in Limburg vervolgd maar bij gebrek aan bewijzen uiteindelijk vrijgesproken. Samen met een stadsgenoot werd hij ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven om een andere twintiger, een naar Hamont- Achel uitgeweken Nederlander, een lesje te leren op 18 augustus 2010. Twee gemaskerde mannen namen het slachtoffer mee, tuigden hem in een bos in het Nederlandse Bergeijk af en knipten zijn linkerpink met een snoeischaar af.

Beloning

Voor sommigen gezochte criminelen looft Europol een beloning van 25.000 euro uit voor tips die kunnen leiden tot hun aanhouding. Het publiek wordt gevraagd om de namen en gezichten te bekijken en eventuele tips door te geven via de website. Sinds Europol de eerste versie van een lijst met meest gezochte criminelen in 2016 publiceerde, slaagde de dienst er al in om 110 van hen op te pakken. Daarvan werden er 41 opgepakt dankzij tips op de website.

(Nancy Vandebroek)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws