De Besloten Hofjes behoren tot de topstukken van Museum Hof van Busleyden. Ze maken deel uit van de vaste collectie die vanaf maart 2022 een tijdje niet meer te zien is. 

De Besloten Hofjes behoren tot de topstukken van Museum Hof van Busleyden. Ze maken deel uit van de vaste collectie die vanaf maart 2022 een tijdje niet meer te zien is. ©  Dirk Vertommen

Vier jaar na heropening gaat Museum Hof van Busleyden opnieuw in de steigers

Mechelen -

In maart 2022 gaat Museum Hof van Busleyden in Mechelen opnieuw in de steigers. Amper vier jaar na de heropening is de vaste kunstcollectie dan zeker anderhalf jaar niet meer te zien in het Bourgondische stadspaleis. Ondanks die verbouwingen houdt de stad een gedeelte van het museum wel open en programmeert ze twee nieuwe toptentoonstellingen.

Sven Van Haezendonck

In juni 2018 heropende Museum Hof Van Busleyden voor het publiek na een verbouwing die acht jaar duurde en 23 miljoen euro kostte. Het gerucht ging al een tijdje. Op een bestuursvergadering van Mechelen Actief in Cultuur (MAC), het autonoom gemeentebedrijf dat de culturele infrastructuur in de Dijlestad beheert, maakte de directie het nieuws officieel bekend: vanaf maart volgend jaar tot in het najaar van 2023 is de vaste opstelling gesloten voor het publiek.

De buitenzijde van het zestiende-eeuwse stadspaleis is aan een grondige restauratie toe. Dat project kost nog eens meer dan drie miljoen. De Vlaamse overheid neemt daarvan een groot deel voor haar rekening.“Als we die subsidies nu niet gebruiken, zijn we het geld kwijt”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

“Als we nu de subsidies niet gebruiken, zijn we het geld kwijt”, zegt cultuurschepen Björn Siffer 

“Als we nu de subsidies niet gebruiken, zijn we het geld kwijt”, zegt cultuurschepen Björn Siffer ©  Dirk Vertommen

En dus gaat het Bourgondische stadspaleis sneller dan verwacht opnieuw in de steigers. “Oorspronkelijk was dit pas omstreeks 2026 het plan”, zegt Siffer. Een aannemer neemt zowel het dak, de gevels als het buitenschrijnwerk onder handen. Het stof, de trillingen en de schommelingen in de luchtvochtigheid en de temperatuur die de werken meebrengen, maken het onmogelijk om het historische gedeelte van het museum open te houden.

“Normaal begin je toch bij het dak?”

MAC-bestuurder Frank Hellemans (N-VA) stelt zich vragen bij die aanpak. “Bij een verbouwing begin je normaal toch altijd bij het dak? De stad had er beter aan gedaan om de werken meteen uit te voeren en ze zelf voor te financieren”, vertelt hij. Cultuurschepen Björn Siffer is het daar niet mee eens. “Als we dat hadden gedaan, was het museum indertijd nog veel langer dicht geweest. Ook de budgetten waren niet beschikbaar.”

Tijdens de restauratie verhuizen de kunstwerken tijdelijk naar een gedeelte van het Hof van Busleyden waar geen werken plaatsvinden. Onder die werken ook de veertien Vlaamse topstukken met onder andere de Besloten Hofjes en het koorboek van Margareta van Oostenrijk. Toch ziet het museum de werken niet als een onoverkomelijke zaak.

“Eerder als een opportuniteit. De restauratie geeft ons ook de kans om de presentatie van ons Bourgondisch verhaal nog scherper te stellen”, zegt directeur Kristl Strubbe.

LEES OOK: Mechelen bouwt Museum voor Schone Kunsten na voor nieuwe expo over Bourgondiërs

Het dak, de gevels en het buitenschrijnwerk van het Bourgondische stadspaleis zijn aan restauratie toe. 

Het dak, de gevels en het buitenschrijnwerk van het Bourgondische stadspaleis zijn aan restauratie toe. ©  Dirk Vertommen

“Normaal ben je gesloten wegens verbouwingen, wij zijn open wegens verbouwingen”, zegt schepen Siffer. De Garage, de ruimte voor actuele kunst, is sowieso open. In de ondergrondse expositieruimte van het museum staan er twee toptentoonstellingen op het programma. Een eerste is Gap in het Clouds van de Belgisch-Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey in de zomer van 2022.

“Zelden of nooit getoonde Mechelse kunst”

Een absolute smaakmaker moet Verborgen parels worden in het najaar van 2022, een tentoonstelling van zelden of nooit getoonde Mechelse kunst. “Ze toont de veelzijdigheid van onze collectie”, zegt Kristl Strubbe. “Maar we tonen ook collectiestukken van kunstverzamelaars en mecenassen”, vertelt Björn Siffer.

“De restauratie geeft ons de kans om de presentatie van ons Bourgondisch verhaal nog scherper te stellen”, zegt directeur Kristl Strubbe. 

“De restauratie geeft ons de kans om de presentatie van ons Bourgondisch verhaal nog scherper te stellen”, zegt directeur Kristl Strubbe. ©  Dirk Vertommen

Daarnaast wil het museum buiten de muren treden en met kunst de stad in trekken. “We denken daarbij aan de historische kerken, maar ook aan locaties die minder voor de hand liggen. Het Huis van de Mechelaar bijvoorbeeld, of het stadhuis”, legt Siffer uit. Aan de ticketprijzen raakt de stad niet. “Dat zou nochtans logisch zijn omdat je niet de hele collectie te zien krijgt”, zegt MAC-bestuurder Frank Hellemans.

“Ons museum organiseert toptentoonstellingen waarin behoorlijk wat wordt geïnvesteerd. De kunstliefhebber wil daar gerust iets voor betalen. Wij verkopen geen witte en zwarte pensen”, reageert schepen Siffer.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws