© DL 

Van Hool is Nederlanders te slim af: het mag 36 elektrische bussen bouwen voor De Lijn

Busbouwer Van Hool mag 36 elektrische bussen bouwen voor De Lijn. Het komt als beste uit een openbare aanbesteding, en dat terwijl het bedrijf uit Koningshooikt eerst zelfs niet aan die aanbesteding mocht meedoen. In totaal hebben ze 60 elektrische bussen besteld. De aankoop maakt deel uit van het vergroeningsprogramma van De Lijn, met een emissievrije vloot en infrastructuur tegen 2035 als eindbestemming.

Bron: Belga

In de oorspronkelijke selectiecriteria had De Lijn gezet dat kandidaten in de afgelopen drie jaar minstens 150 elektrische bussen moesten hebben geleverd. Van Hool heeft al elektrische bussen gebouwd, maar nog geen 150. Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) , en na protest van onder meer de partij PVDA, werden de selectiecriteria aangepast. Van Hool mocht dus toch meedoen, en komt nu als beste uit de bus.

Er namen elf bedrijven deel aan de openbare aanbesteding. “Van Hool en VDL (een busbouwer uit Nederland, red.) beantwoorden het best aan de gunningscriteria en bieden de beste prijs-kwaliteitsverhouding aan”, zegt De Lijn. “Van Hool is de best gerangschikte busbouwer en mag 36 elektrische bussen leveren. VDL is tweede en mag er 24 leveren.” De levering is voorzien voor het laatste kwartaal van 2022. De Lijn betaalt voor de in totaal zestig elektrische bussen een bedrag van bijna 28 miljoen euro.

“Dit is de eerste echte stap die De Lijn zet in de vergroening van het openbaar vervoer in Vlaanderen”, zegt minister Lydia Peeters. Van Hool is ook heel tevreden met de bestelling. “Dit is goed nieuws”, zegt Dirk Snauwaert, woordvoerder van Van Hool. “Het is een betekenisvolle bestelling, en we hopen dat er nog meer orders volgen.”

Vandaag is ongeveer de helft van de 2.650 personeelsleden van Van Hool nog steeds met technische werkloosheid. “Dat zal door deze bestelling niet veranderen, omdat ze relatief klein is”, zegt Dirk Snauwaert. “Maar de bestelling van De Lijn is wel een mooie erkenning voor ons werk.”

 

 ©  DL

LEES OOK. Ondanks wereldprimeur bij busbouwer Van Hool is nog steeds helft van personeel tijdelijk werkloos

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws