©  EPA-EFE

Strengere coronamaatregelen in Duitsland: 2G-regel in heel het land en algemene vaccinatieplicht

Uittredend Bondskanselier Angela Merkel, de toekomstige bondskanselier Olaf Scholz en de Duitse minister-presidenten zijn het donderdag eens geraakt over strengere coronamaatregelen in ons buurland. Van algemene vaccinatieplicht tot 2G-regel, dit werd er beslist.

Nog voor de start van de conferentie was er al sprake van een algemene vaccinatieplicht. De toekomstige Bondskanselier Scholz zei dat er daarover zal gestemd worden binnen de Bundestag, het Duitse parlement. Er zal ook voor het einde van het jaar een advies gevraagd worden aan de ethische raad. Een echte vaccinatieplicht zou er dan vanaf februari 2022 komen.

Daarnaast zei Merkel dat er in heel het land contactbeperkingen zullen komen voor niet-gevaccineerden. Zo mogen zij enkel nog samenkomen met maximaal twee personen uit een ander huishouden. Kinderen onder de 14 jaar worden daar niet bijgeteld.

2G-regel en clubs moeten dicht

Merkel wil ook de 2G-regel in het hele land invoeren. Dat wil zeggen dat alleen wie gevaccineerd of genezen is nog toegang zal krijgen tot winkels en bijvoorbeeld culturele en recreatieve evenementen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor essentiële winkels. In sommige deelstaten bestond die 2G-regel al, maar Merkel wil die nu uitbreiden naar het hele land.

Daarnaast zullen clubs en discotheken ook moeten sluiten vanaf een zevendaagse incidentie van 350 nieuwe infecties per 100.000 inwoners. In die regio moeten dan ook de contacten beperkt worden. Zo zullen er nog slechts 50 gevaccineerde of genezen personen binnenshuis mogen samen komen voor een privéfeest. Buiten ligt dat aantal op 200. En op scholen zal er een mondmaskerplicht zijn.

Merkel verduidelijkte dat dit de minimumnorm is en dat deelstaten zelf nog strengere regels mogen invoeren.

Ten slotte geven de regeringsleiders ook mee dat er op oudejaarsavond een verbod op vuurwerk zal zijn.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws