©  Bart Dewaele, Belga,

Open Vld-voorzitter Lachaert gaat in tegen Jambon: “Viseer de cultuur niet zonder overleg met sector en wetenschappelijke adviezen”

De plotse oproep woensdag van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om snel een nieuw Overlegcomité bijeen te roepen en alle indoorevents op te schorten, valt niet in goede aarde bij Vlaamse coalitiepartner Open Vld. “Ik denk dat het geen goed idee is om nu plots één sector te viseren - de cultuur - zonder overleg met die sector en zonder dat het gebaseerd is op wetenschappelijke adviezen. We hebben nu nood aan standvastigheid”, aldus Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Radio 1.

Bron: Radio 1

LEES OOK. Jan Jambon voert de forcing voor extra verstrengingen, terwijl hij dinsdag nog wilde versoepelen

Een derde Overlegcomité op nauwelijks twee weken tijd zit mogelijk in de pijplijn. Toch als het van Vlaams minister-president Jan Jambon afhangt, die dringend de druk op ziekenhuizen hoopt te doen afnemen met nieuwe maatregelen. Hij denkt dan vooral aan het tijdelijk opschorten van alle indoorevents, waaronder ook concerten en theater.

Dat standpunt was duidelijk niet afgestemd met de Vlaamse coalitiepartners, zo blijkt uit een interview met Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert donderdagochtend op Radio 1. “De politiek moet toch een soort standvastigheid zoeken, want het is niet goed om elke drie dagen de regels aan te passen. Het wekt de indruk dat de politiek niet meer weet hoe het de crisis moet aanpakken”, aldus Lachaert.

Lokale maatregelen

Om die reden is zijn partij en ook premier Alexander De Croo momenteel niet erg happig om snel over te gaan tot een snel Overlegcomité. “Het enige wat we nu als houvast hebben zijn de cijfers en die zijn de laatste weken op een manier geëvolueerd dat ze de slechtste berekeningen hebben overtroffen”, antwoordt Lachaert op de kritiek dat de politiek steeds achter de feiten loopt. “Het heeft nu geen zin om de zwarte piet naar elkaar door te schuiven. Vorige week nog waren er zelfs experten die opriepen om de cultuursector te steunen en die niet geloofden dat een lockdown nodig was.”

Eerder dan snel over te gaan tot weer een nieuw Overlegcomité kijkt Lachaert naar de regio’s en de lokale besturen. “Zowel Vlaanderen als de burgemeesters hebben genoeg tools in handen om zelf op te treden. We zien nu dat - door toedoen van de maatregelen - de besmettingscijfers eindelijk weer aan het dalen zijn in de oudere leeftijdscategorieën, maar onder jongeren blijven ze doorstijgen. Daar zit een enorme besmettingshaard en daar kan je best optreden. Lokale besturen zouden dan ook al meteen kunnen optreden om maatregelen te treffen rond evenementen in hun gemeenten.”

Meteen met de grove borstel te gaan door alle indoorevenementen lijkt Lachaert geen goed idee. “Waarom moet je nu toch één sector - de cultuur - plots viseren? Ga toch eerst in overleg met de sector en baseer je op wetenschappelijke onderbouwde adviezen. Nee, dat was niet de beste actie van Jambon. Lokaal kan er bij grote evenementen, zoals bijvoorbeeld in het Sportpaleis, worden opgetreden met maatregelen, maar ik twijfel er aan of we ook meteen kleinere evenementen waar goede verluchting mogelijk is, ook meteen moeten afschieten.”

Scholen toe?

Lachaert pleit er dus voor om de besmettingen aan te pakken waar ze het meest zitten: bij kinderen en jongeren. En daarmee suggereert hij ook bijkomende maatregelen in het onderwijs. “Minister Weyts (N-VA, red.) verdient alle lof dat hij het onderwijs zo lang mogelijk wil open houden. Dat is eerbaar, maar die leeftijdsgroep is nog niet gevaccineerd en daar zie je nu een explosie aan besmettingen.” Welke maatregelen er dan precies moeten getroffen worden in het onderwijs, maakte Lachaert niet concreet.

 joro

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws