Minister Vandenbroucke gooit teststrategie om: hoe en wanneer moet je je laten testen na hoogrisicocontact?

De federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en het regeringscommissariaat Corona gaf woensdagmiddag een online persconferentie om meer toelichting te geven bij de teststrategie in ons land. Die wordt aangepast na de hoge druk op de testcentra en andere zorginstellingen.

sgg

LEES OOK. Steeds meer details bekend over omikronvariant en die zijn weinig hoopgevend

Karin Moykens van Taskforce Testing & Tracing verduidelijkte dat er dagelijks tienduizenden snelle antigeentesten worden afgenomen, maar ook het aantal PCR-testen is enorm. De druk op het testbeleid in ons land neemt dus nog steeds toe. Daarom werd er beslist om de teststrategie in ons land tijdelijk aan te passen. Het gaat dan over het testbeleid wanneer je een hoogrisicocontact hebt gehad. Dat wil zeggen dat je meer dan 15 minuten en binnen een afstand van 1,5 meter in contact bent geweest met een besmette persoon.

Als dat het geval is, dan zijn er twee scenario’s. Ofwel ontving je een testcode van het contactcentrum of via je corona-alert en kan je een afspraak maken voor een PCR-test. Als dat niet het geval is, dan moet je aan de persoon met wie je contact had, vragen om jouw contactgegevens door te geven aan de contactopsporing of zelf bellen naar 02/2141919. “Bel niet naar de huisarts, want die kan je niet helpen aan een testcode”, zei Moykens.

Daarna wordt er een onderscheid gemaakt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Voor gevaccineerden

Je zal twee codes krijgen voor PCR-testen. Je zal vanaf maandag, als gevaccineerde, enkel de eerste test moeten gebruiken. Je kan dan een afspraak maken en zo’n test afleggen. Je kan ook een quarantaine-attest krijgen. De testcode zal geldig zijn van de derde tot de zesde dag na ontvangst. Er wordt gevraagd om te testen op dag vijf. Maar de code blijft enkele dagen geldig om iedereen genoeg tijd te geven.

In principe blijf je in quarantaine tot na een negatief testresultaat. Er wordt wel een aanpassing gemaakt aan het quarantainebeleid tijdens die testperiode. Zo zal je, als gevaccineerde, na de vierde dag uit quarantaine mogen als je dagelijks een negatieve sneltest kan afleggen. Dat doe je tot je een negatieve PCR-test kan voorleggen. Er wordt wel gevraagd om in de tussentijd voorzichtig te blijven.

De tweede code hoef je niet meer te gebruiken en dus is een tweede test niet meer nodig. Hiermee wil het commissariaat het aantal testen verminderen.

Voor niet-gevaccineerden

Voor niet-gevaccineerden blijft het testbeleid ongewijzigd. Zij moeten een eerste test afleggen na ontvangst van een testcode. Op dag zeven na het hoogrisicocontact moeten zij een tweede test afleggen. Gedurende die tijd moet je ook in quarantaine blijven. Enkel na de tweede negatieve test mag je de quarantaine verlaten.

LEES OOK. Ziekenhuizen moeten niet-dringende zorg opnieuw uitstellen: is situatie zo nijpend? En moeten we niet weer naar lockdown?

Nieuwe regels op komst voor besmette -12-jarigen én hun huisgenoten
De komende dagen wordt nagedacht over een nieuwe test- en quarantainestrategie voor de niet-gevaccineerde  kinderen jonger dan 12, nu het in de scholen besmettingen regent. Met alle gevolgen van dien voor de betrokken gezinnen, die vaak mee in isolatie en quarantaine moeten, al heerst er erg veel verwarring over de exacte regels en krijgen gezinnen soms compleet andere regels opgelegd.


Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, zei woensdag dat momenteel “wanneer een -12-jarige besmet blijkt – die je moeilijk gedurende 10 dagen van de andere gezinsleden kan isoleren” – alle gezinsleden mee 10 dagen in isolatie moeten. In theorie moeten ze nadien nog eens 10 dagen in quarantaine. “Maar die quarantaine mogen ze beëindigen wanneer ze meteen na de isolatieperiode een negatieve test afleggen.” Wel moeten ze 7 dagen nadien nog eens een test doen.

Moykens begrijpt de verwarring en onduidelijkheid op het terrein. Bedoeling is dit weekend of ten laatste maandag met een veel duidelijkere regeling naar buiten te komen.  

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws