© ATV

Kansarme voetbalploegen spelen alvast hun stadsderby: “RAFC en Beerschot kunnen van ons nog iets leren”

Antwerpen, Hoboken, Kiel -

Naar aanleiding van de stadsderby tussen RAFC en Beerschot nu zondag op het Kiel, namen de twee Antwerpse rivalen het tijdens een oefenmatch al tegen elkaar op. Of preciezer: Antwerp Streetboys en Beerschot Younited deden dat. Beide ploegen bestaan uit mensen die dakloos zijn, en/of een problematiek hebben. Ze worden ondersteund door hun grote broers uit eerste klasse, inclusief outfits en wekelijkse trainingssessies. De match dinsdag vond indoor plaats, op het zaalvoetbalterreinen van Garrincha in Hoboken. “Beerschot en Antwerp zijn heel competitief, maar hier draait het vooral om vriendschap.”

 

Antwerp Streetboys en Beerschot Younited maken deel uit van het Younited Belgium project, waarbij teams met kansarme spelers worden ondersteund door bekende voetbalploegen. In Antwerpen zijn dat uiteraard RAFC en Beerschot. Het project wordt ook getrokken door Sporting A. Kristof Van de Velde: ““Via de kracht van sport willen we die mensen met elkaar verbinden, versterken en ze opnieuw ingang tot de samenleving te laten vinden. Beerschot Younited traint hier in Hoboken, de Antwerp Streetboys in sporthal All-Inn op de Slachthuislaan. Vandaag is het voor paars-wit dus een beetje een thuismatch.”

Zowat kapot

Vrijwilliger Bjorn Feremans woont in de buurt van de Nationale Bank. Hij kwam via Kamiano, een instelling voor thuislozen of mensen met alcohol- of drugproblemen, bij het project terecht. “Ik heb momenteel een invaliditeitsinkomen van zo’n € 1.100 euro. Ik heb problemen met mijn rug, pols, knieën en achillespees en bovendien heb ik diabetes. Ik ben dus zowat kapot. Vroeger speelde ik bij de G-ploeg (‘G’ staat voor andersvaliden, red.) van KV Mechelen en Maria-ter-Heide, maar dat moest ik omwille van mijn gezondheid na zes jaar opgeven.”

Antwerp Streetboys en Beerschot Younited broederlijk / zusterlijk samen op de foto.

Antwerp Streetboys en Beerschot Younited broederlijk / zusterlijk samen op de foto. © Dirk Kerstens

In die periode werd hij ook thuisloos: “Dat heeft elf maanden geduurd, maar ik moest maar één nacht op straat slapen. Verder kon ik terecht bij de opvang of bij mensen die ik kende. Daar mag ik mezelf gelukkig voor prijzen.”

Ondertussen heeft Bjorn een woonst, al zijn er daar ook problemen. “Het immokantoor waar ik mijn studio bij huurde, heeft de huiseigenaar nooit betaald en is inmiddels failliet… Maar goed, ik heb tenminste een woonst en papieren. Dat kan je van sommige andere ploegleden helaas niet zeggen.”

Hij vindt Younited een fantastisch initiatief: “Het is niet alleen gezond, maar ook een bezigheidstherapie. Nu kom ik nog eens buiten, kan hier mensen goede raad geven en af en toe toch nog een beetje voetballen met de Antwerp Streetboys.”

Peggy Hendrikx uit Berchem.

Peggy Hendrikx uit Berchem. © Dirk Kerstens

Peggy Hendrikx uit Berchem is dakloos en speelt inmiddels drie jaar bij Antwerp Streetboys. “Ik ben hier via mijn man, de eerste keeper, terechtgekomen. Maar ik ging als kind al naar de matchen van Antwerp kijken en ben dus een echte fan. Dat ik hier nu zelf sta met zo’n tenueke… Dat zou mijn stiefvader geweldig hebben gevonden.”

Antwerp Streetboy Bjorn Feremans en Gunter Ribus, voormalig middenvelder van RAFC.

Antwerp Streetboy Bjorn Feremans en Gunter Ribus, voormalig middenvelder van RAFC. © Dirk Kerstens

Wie is de marginaal?

Ook Gunter Ribus, voormalig middenvelder van RAFC, was dinsdag in Hoboken present: “ik ben assistent-coach van Antwerp Streetboys en kom vandaag de aftrap geven. Ik ben blij dat ik aan dit ongelofelijke initiatief kan deelnemen. Net zoals in de ploegen en op de tribunes zie je hier heel veel mensen uit verschillende culturen en nationaliteiten. Voetbal is een sterke verenigingsfactor en hier kunnen die jongens en meisjes even hun miserie vergeten. En de spelers van beide ploegen gaan heel amicaal met elkaar om. Dat is iets waar de supporters van RAFC en Beerschot naar zondag toe nog iets van kunnen leren.”

Beerschot Younited spelers Guido de Ridder en zijn echtgenote Patricia Pintens.

Beerschot Younited spelers Guido de Ridder en zijn echtgenote Patricia Pintens. © Dirk Kerstens

Guido de Ridder, speler bij Beerschot Younited, beaamt. Hij staat met zijn echtgenote / ploegmaat Patricia Pintens (45) op het veld. “Ik heb een knieblessure, maar in geval van nood val ik in. Enfin, telkens Antwerp en Beerschot tegen elkaar spelen, is dat fenomenaal. Helaas gaan de supporters vaak met elkaar in de clinch. Om nog maar te zwijgen over het Bengaals vuur dat in de tribunes wordt afgestoken door een stel pyromanen, met mogelijk zware brandwonden en verminkingen als gevolg. Hier wordt aangetoond dat rood-wit en paars-wit perfect met elkaar overeen kunnen komen, tijdens én na de match. Wij lachen en zwanzen met elkaar. Wie is er dan eigenlijk de marginaal?”

Guido gaat verder: “Daklozen en junkies worden vaak scheef bekeken en aan hun lot overgelaten. Kijk maar naar de opmerkingen van Bart De Wever, nadat die twee jongens op het Astridplein waren overleden. Dit project is super omdat de mensen tijdens het voetballen even hun problemen vergeten, maar een structurele aanpak is noodzakelijk.”

 

 © Dirk Kerstens

Met of zonder kalkoen

Binnenkort komen de feestdagen er weer aan, ook in coronatijden een moment van gezelligheid en lekker eten. Hoe zit dat met de ploegleden? Peggy: “Je maakt het zo plezierig als je zelf wil. Uiteraard missen daklozen bepaalde dingen, maar we vinden onze draai wel. We hebben sowieso fun, met of zonder kalkoen.”

Bjorn: “Momenteel zijn er gesprekken aan de gang om in sporthal All-Inn een kerstfeestje met een maaltijd en drankjes te organiseren, zodat zij ook warme feesten kunnen meemaken. Het zal er zeker van komen, maar voorlopig is dat nog een geheim.” Oeps.

De wedstrijd tussen Antwerp Streetboys en Beerschot Younited dinsdag eindigde op 7-7.

(mibl)

www.younited.be

Volg het nieuws over RAFC - Royal Antwerp FC overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws