De vierde coronagolf wordt hoe langer hoe meer voelbaar in het secundair onderwijs. 

De vierde coronagolf wordt hoe langer hoe meer voelbaar in het secundair onderwijs. ©  Getty Images

 

 ©  Getty Images

1 / 2

RONDVRAAG. Kiezen Kempense scholen voor afstandsonderwijs of niet? “Geen andere keuze, willen we examens vrijwaren”

Turnhout, Mol, Hoogstraten, Herentals, Geel, Vorselaar, Westerlo -

De vierde coronagolf wordt hoe langer hoe meer voelbaar in het secundair onderwijs. Al verschilt de situatie sterk van stad tot stad en van gemeente tot gemeente. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende schooldirecties in onze regio. In onder meer Turnhout, Mol, Hoogstraten en Herentals wordt gestart met afstandsonderwijs. Waar mogelijk wordt in de aanloop naar de examens zo veel mogelijk fysiek lesgegeven.

Marc Peeters,Tommy Maes,Wouter Adriaensen

Turnhout

Campos, de voormalige Sport- en Handelsschool aan de Parklaan, was vorige week al gesloten. “Het gaat om overmacht, we willen de kwaliteit van ons onderwijs blijven bewaken”, zegt directrice Greet Willems. “Ook deze week maken we gebruik van afstandsonderwijs. We hopen volgende maandag opnieuw iedereen te verwelkomen.” Een heel ander geluid bij het Sint-Jozefcollege en het Heilig Graf. Daar gaan de lessen voorlopig wel gewoon door. “Het aantal afwezigen neemt toe, maar het blijft behapbaar”, vertelt Sarah Lauwryssen van het Heilig Graf. “We bekijken wel per klasniveau of het niet beter is om online les te geven.”

Het Sint-Pietersinstituut en het Sint-Victorinstituut kiezen voor een tussenoplossing. “Voorlopig lijken we gespaard te blijven van al te veel besmettingen”, legt directeur Willem Janssens van het Sint-Pieter uit. “We hebben toch beslist om de tweede en derde graad een week thuis les te laten volgen. Zo is er voldoende ruimte voor de eerste graad en komen de proefwerken niet in het gedrang.” Bij het Sint-Victor blijven de leerlingen van de derde graad vanaf woensdag, van de tweede graad vanaf donderdag en van de eerste graad vanaf komende maandag thuis. Zo zorgen ook zij allemaal voor een ‘afkoelingsweek’ voor de examens.

Mol

Campus Sint-Paulus in Mol is sinds maandag overgeschakeld naar gedeeltelijk afstandsonderwijs. “De leerlingen van de tweede en derde graad TSO volgen de lessen voor de theoretische vakken via afstandsonderwijs”, zegt campusdirecteur Liesbeth Berthels. “De praktijklessen volgen ze nog op school, maar dat gebeurt in lesblokken, zodat we de groepen gescheiden kunnen houden. De reden waarom we op afstandsonderwijs overschakelen, is dat er momenteel veel leerlingen en leerkrachten in quarantaine zijn wegens een opgelopen hoogrisicocontact. In veel gevallen zijn ze ook niet ziek, al duurt het momenteel langer voor ze een test kunnen afnemen en hun resultaat bekend is. Op deze manier kunnen we de examens vrijwaren, we hebben geen andere keuze. Leerlingen van de volledige eerste graad en de tweede en derde graad BSO hebben voorlopig nog les binnen de school.”

Campus Sint-Paulus Mol.

Campus Sint-Paulus Mol. © Tommy Maes

De andere campussen van de KSOM-scholengroep (campus Rozenberg, campus Sint-Jan Berchmans en campus Sint-Lutgardis) schakelen voorlopig nog niet over op afstandsonderwijs. “We doen dit momenteel enkel voor quarantaineklassen, maar een algemeen afstandsonderwijs is nog niet aan de orde bij de drie andere campussen. Uiteraard moeten we dit dag per dag bekijken”, zegt algemeen directeur Mario Hannes van KSOM. Ook GO! Campus Het Spoor kiest voorlopig niet voor afstandsonderwijs. “Op dit moment doen we dat enkel voor klassen die wegens hoogrisicocontact in quarantaine moeten. Ook zieke leerlingen kunnen de les gewoon volgen via streaming”, zegt Inge Verstraelen van Campus Het Spoor.

Hoogstraten

Het Klein Seminarie in Hoogstraten organiseert geen afstandsonderwijs. Er zijn niet al te veel leerkrachten die vervangen moeten worden, en ook het aantal leerlingen in quarantaine met afstandsonderwijs blijft binnen de perken. VTI Spijker start vanaf maandag 6 december met afstandsonderwijs in de TSO-richtingen. Dat wordt gedaan om de examens voor de kerstvakantie te vrijwaren. In de BSO-opleidingen zijn er geen examens en is er geen afstandsonderwijs. De leerlingen van de eerste graad blijven naar school komen om hen meer ondersteuning te kunnen geven. Vito heeft nog voldoende leerkrachten, waardoor er geen afstandsonderwijs nodig is. Voor de examens binnenkort gaan ze net als een jaar geleden een hal van Coöperatie Hoogstraten gebruiken.

Herentals

De katholieke scholengemeenschap kOsh heeft vanwege het hoge aantal besmettingen en quarantaines beslist om ten laatste vanaf 6 december afstandsonderwijs in te voeren. Dat geldt alleszins voor alle leerlingen van de A-stroom op de campus Ieperstraat (eerste graad) vanaf 6 december. Voor de tweede en derde graad op de campussen Collegestraat en Scheppersstraat hangt het af van de studierichtingen. De leerlingen van de D- en D/A-finaliteit krijgen ook afstandsonderwijs, maar wanneer dat ingaat, hangt af van de opleidingen. De maatregel geldt in ieder geval tot de start van de examens. De leerlingen van de B-stroom in de eerste graad en van de A-finaliteit in de tweede en derde graad gaan de komende dagen wel gewoon naar de les.

kOsh Scheppersstraat in Herentals.

kOsh Scheppersstraat in Herentals. © Marc Peeters

Geel

Bij de verschillende secundaire scholen van Kogeka zijn er voorlopig geen problemen bij Sint Aloysius Geel, Sint Dimpna Geel, Sint Jozef Geel en Sancta Maria Kasterlee. “De scholen hopen de examens te halen, die vanaf midden volgende week van start gaan”, klinkt het. In Sint Maria Geel volgen sinds vorige week en nog tot en met donderdag 2 december enkele leerlingengroepen afstandsonderwijs. Dat is het geval voor de tweede graad Technisch Onderwijs, terwijl de derde graad beroepsonderwijs afstandsleren met gewone lessen in de school afwisselt. Normaal worden alle leerlingen op 3 december weer op de school verwacht

Vorselaar

“In het Kardinaal Van Roey-instituut blijft het aantal besmettingen zowel bij het personeel als onder de leerlingen voorlopig vrij beperkt”, zegt algemeen directeur Birgit Mylle. “Hierdoor moeten we niet grijpen naar een afkoelweek. Voor de leerlingen die thuiszitten met een besmetting of in afwachting van een testresultaat hebben we oplossingen, in die zin dat we met vergadersystemen ervoor kunnen zorgen dat ze de fysieke les in de klas van thuis kunnen volgen.”

KVRI-Vorselaar.

KVRI-Vorselaar. © Marc Peeters

Westerlo

In SILA-Westerlo zat er één klas in quarantaine waarvoor oplossingen worden uitgewerkt. “We zijn blij dat we verder nog veelal gewoon les kunnen geven”, zegt een woordvoerder. “Vooral in de aanloop naar de examens vinden we dat belangrijk. Vorig jaar hebben we geleerd dat online vragen stellen toch heel wat minder vlot verloopt. We hebben op onze school wel snel geschakeld, bijvoorbeeld wat het verplicht dragen van mondmaskers betreft.”

Ook in het Daltonatheneum in Westerlo is de toestand onder controle. “We zijn er tot op heden goed in geslaagd om de besmettingen buiten de school te houden en we hopen dat we zo kunnen blijven werken”, klinkt het daar.

In de directiekamer van het BUSO Tongelsbos voelt men de druk toenemen. “We zijn nog helemaal open met fysiek onderwijs, maar de mogelijkheden om afwezigheden op te vangen beginnen wel af te nemen. En dat heeft niet alleen met corona te maken”, weet directeur Ilse van de Vreugde. “De bijkomende regel dat de klassen niet meer mogen samengezet worden, maakt de zaken er niet eenvoudiger op. We blijven creatief naar oplossingen zoeken.”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Nu in het nieuws