Vrijwilligers helpen een bos aanplanten in de Varestraat. 

Vrijwilligers helpen een bos aanplanten in de Varestraat. © Joris Herregods

Vrijwilligers Natuurpunt planten bos in Varestraat

Duffel -

Vrijwilligers plantten zondag in de Varestraat in Duffel tientallen boompjes. Het gaat om een perceel dat Natuurpunt Oude Spoorweg vorig jaar kon aankopen.

Chris Van Rompaey

“In de Varestraat, op 200 meter van percelen die we al in eigendom hebben, slaagden we in 2020 erin een perceel van 1,3 hectare aan te kopen dankzij de financiële steun van de gemeente Duffel en de bebossingssubsidies van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Deze bosaanplant helpt bij de realisatie van het bomencharter dat de gemeente onderschreef en van de 750 hectare waarvoor Natuurpunt zich engageerde”, zegt Peter Geschier, conservator Goorbosbeekvallei van Natuurpunt.

 

 © Joris Herregods

Het nieuwe bos grenst aan een bestaand bos waardoor het boscomplex bijna verdubbelt. In totaal zullen er zo’n 4.000 boompjes en struiken in de grond gaan. Het bos maakt deel uit van het natuurgebied Goorbosbeekvallei en krijgt de naam Romboutbos. De naam refereert aan het kapelletje van Sint-Rombout dat op de Ferrariskaart van 1776 op de hoek van de Varestraat en de Mechelsebaan te zien is.

“Door de samenwerking met Natuurpunt kunnen we weer zorgen voor een bijkomend stukje natuur in Duffel. De jonge bomen en struiken kunnen hier nu groeien tot een structuurrijk biodivers bos. Wanneer dit bos zich wat meer ontwikkeld heeft, zal de aanleg van een wandelpad iedereen uitnodigen om hier de natuur te ontdekken en ervan te genieten”, stelt schepen van Milieu en Natuur Isabel Glorie (N-VA).

 

 © Joris Herregods

“Op de vrij droge, zandige bodem planten we grotendeels zomereik, afgewisseld met kleine groepjes linde, wintereik en haagbeuk. Wellicht zal zich ook spontaan berk ontwikkelen. Rondom het bos planten we diverse inheemse struiken zoals hazelaar, meidoorn, sleedoorn, hondsroos en sporkehout. Zo krijgen we op termijn een heel gevarieerd bos met een hoge koolstofopslag”, licht Johan Asselberghs, ondervoorzitter van Natuurpunt Oude Spoorweg, toe.

Vrijwilligers van Natuurpunt en schepen Isabel Glorie onthullen het infobord.

Vrijwilligers van Natuurpunt en schepen Isabel Glorie onthullen het infobord. © Joris Herregods

 

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Duffel in als startgemeente.

Nu in het nieuws